Betalte 30 millioner kroner til hackere: Olien flyder igen på tværs af USA

Amerikansk rørledning er igen frigivet efter et hackerangreb, der endte med at koste virksomheden bag, Colonial Pipeline, omkring 30 millioner kroner.

 
Et cyberangreb har lammet en næsten 9.000 kilometer lang rørledning, der transporterer brændstof på tværs af USA. Video: AP/Ritzau Scanpix. Redigering: Karoline Rahbek Juncker. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sidste fredag førte et cyberangreb til en midlertidig nedlukning af den 9.000 kilometer lange rørledning, der går på tværs af USA fra Texas til New York.

Operatøren af den lange rørledning, Colonial Pipeline, blev ramt af et såkaldt ransomwareangreb. Denne type hackerangreb indebærer, at hackerne tager kontrol med den angrebne virksomheds software, hvorefter de kræver løsepenge for at slippe kontrollen igen.

Da Colonial Pipeline blev opmærksom på angrebet, valgte operatøren at stoppe driften midlertidigt.

»Som modsvar tog vi proaktivt visse systemer offline for at begrænse angrebet, som midlertidigt har standset alle rørledningsoperationer og påvirket nogle af vores it-systemer,« lyder det i en officiel udmelding fra Colonial Pipeline.

Onsdag omkring klokken 23 dansk tid kunne rørgasledningen igen fortsætte sin funktion.

For at Colonial Pipe igen kunne få kontrol over rørledningen, har virksomheden betalt løsepenge til hackerne på over 30 millioner kroner, siger en kilde til CNBC.

Den amerikanske præsident Joe Biden nægter at udtale sig om, hvorvidt Colonial Pipeline rent faktisk har betalt løsepengene.

Dog har pressesekretær for Det Hvide Hus Jen Psaki fortalt, at det fortsat er regeringens holdning, at man ikke skal betale løsepenge, da det kan tilskynde cyberkriminelle til at iværksætte flere angreb, skriver CNBC.

Hackergruppen DarkSide står bag

Mandag bekræftede FBI, at det er hackergruppen DarkSide, der står bag cyberangrebet på rørledningen.

Samme dag kunne man på hackergruppens hjemmeside læse:

»Vi er apolitiske, vi involverer os ikke i geopolitik, behøver ikke binde os til en defineret regering og lede efter vores motiver.«

Gruppen har også indikeret, at den ikke vidste, at Colonial Pipeline var et mål for en af dens tilknyttede partnere.

»Vores mål er at tjene penge, og ikke skabe problemer for samfundet. Fra i dag introducerer vi moderation og kontrol af alle virksomheder, som vores partnere ønsker at kryptere, for at undgå sociale konsekvenser i fremtiden,« siger DarkSide, ifølge CNBC.

Der er blevet spekuleret i, at personerne bag angrebet er russere.

Joe Biden forklarede mandag, at man på daværende tidspunkt ikke kunne sammenkoble DarkSides hackerangreb med den russiske regering.

Det er dog bevist, at aktørernes ransomware, en form for software, befinder sig i Rusland.

Derfor ønsker Biden fortsat at diskutere situationen med russiske præsident, Vladimir Putin.