Cyberangreb på kæmpe rørledning skaber frygt for stigende benzinpriser

Et cyberangreb har lammet en næsten 9.000 kilometer lang rørledning, der transporterer brændstof på tværs af USA. Eksperter frygter, at angrebet kan føre til stigende priser på benzin og diesel.

 
Et cyberangreb har lammet en næsten 9.000 kilometer lang rørledning, der transporterer brændstof på tværs af USA. Video: AP/Ritzau Scanpix. Redigering: Karoline Rahbek Juncker. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et cyberangreb har ført til en midlertidig nedlukning af en næsten 9.000 kilometer lang rørledning, som transporterer en stor del af det brændstof, der bliver forbrugt på den amerikanske østkyst.

Fredag blev operatøren af den lange rørledning, Colonial Pipeline, ramt af et såkaldt ransomwareangreb. Denne type hackerangreb indebærer, at hackerne tager kontrol med den angrebne virksomheds software, hvorefter de kræver løsepenge for at slippe kontrollen igen.

Da Colonial Pipeline blev opmærksom på angrebet, valgte operatøren at stoppe driften midlertidigt.

»Som modsvar tog vi proaktivt visse systemer offline for at begrænse angrebet, som midlertidigt har standset alle rørledningsoperationer og påvirket nogle af vores it-systemer,« lyder det i en officiel udmelding fra Colonial Pipeline.

Mandag er der fortsat ikke kommet gang i den lange rørledning, og flere internationale medier og eksperter er nu begyndt at spekulere i, hvilken betydning det midlertidige driftsstop kan få for prisen på benzin og andet brændstof.

Kan presse benzinprisen op

Flere analytikere vurderer, at en midlertidig nedlukning af den vigtige rørledning i nogle få dage næppe vil få stor betydning for brændstofpriserne. Men hvis nedlukningen kommer til at vare mere end fem eller seks dage, kan det begynde at få konsekvenser for priserne.

»Vores hovedscenario er, at det her løses hurtigt, men hvis det ikke sker, bliver de amerikanske benzin- og dieselpriser nødt til at stige markant for at tiltrække tilstrækkelig import fra Europa,« siger Robert Campbell, chef for forskning i olieprodukter i konsulentvirksomheden Energy Aspects, til Financial Times.

Søndag oplyste USAs handelsminister, Gina Raimondo, at det er en »topprioritet« for Biden-administrationen at få gang i rørledningen hurtigst muligt.

»Vi arbejder tæt sammen med virksomheden samt statslige og lokale embedsmænd for at sikre, at de kommer tilbage til normal drift så hurtigt som muligt, og at der ikke er forstyrrelser i forsyningen,« sagde Gina Raimondo til det amerikanske nyhedsmedie CBS søndag.

Flere eksperter beskriver hackerangrebet på den lange rørledning som et af de mest omfattende angreb, der hidtil har været på den amerikanske energiinfrastruktur.

Colonial Pipeline transporterer dagligt 2,5 millioner tønder benzin og andet brændstof gennem 8.850 kilometer rørledning, der forbinder raffinaderier på den amerikanske golfkyst med forbrugere på den amerikanske østkyst.

Rørledningen servicerer også nogle af USAs største lufthavne, herunder Hartsfield Jackson Airport i Atlanta, der er blandt verdens travleste lufthavne målt på antal passagerer.