Banker fanget i junglen: Æd eller bliv selv ædt

2020 kan blive et blodigt år i banksektoren. Presset mod bankerne stiger. Fusioner og opkøb kan være en løsning, hvis effektiviteten skal op og omkostningerne ned. Læs her om vindere og tabere i finansen.

Jyske Banks topchef Anders Dam er blandt de absolut mest pressede i banksektoren. Hidtil har den karismatiske bankdirektør dog formået at brande og kommunikere sig ud af problemerne. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere

Endnu et udskilningsløb er skudt i gang i finanssektoren. Et udskilningsløb, der kan blive blodig alvor allerede i 2020. Og et udskilningsløb, der kan komme til at spille efter junglelovens principper, »æd eller bliv selv ædt.«

Især lokal- og regionalbankerne er under et stigende pres, herunder både Jyske Bank og Sydbank. Men også storbanker som Nordea og Danske Bank er tvunget til markante strategiskift. Indtægterne falder, reguleringer skærpes, omkostningerne stiger og kreditbogen forringes.

Den forretningsmodel holder ikke i længden. De seneste kvartalsregnskaber stiller flere spørgsmål, end der gives svar på fra en presset branche. Nuvel, der er undtagelser. Ringkjøbing Landbobank med en knivskarp forretningsmodel og Nykredit, der for år tilbage tilpassede sig den nye virkelighed, står foreløbig som vindere.

»Bankledelser lader sig for ofte forblænde af troen på egen ufejlbarlighed.«


Alle bankdirektører siger, at de vil møde udfordringerne med vækst ved at tage markedsandele og sætte kunden i centrum. Alle kan dog ikke vinde i det spil – nogle vil ende med sorteper.

Størst pres er der på landets næststørste bank, Jyske Bank (Nordea er finsk). Konkret udtrykt ved mistillid på børsen, hvor Jyske Bank-aktien handles til en kurs/indre værdi på under 0,6. Det burde været et krisetegn for enhver bestyrelse.

Jyske Bank og den karismatiske topchef Anders Dam har dog formået at brande og markedsføre banken som en succes. Men bag tallene gemmer sig en dyster virkelighed, om at banken pinedød kraftigt må forbedre sin økonomi. Især på banksiden, men også med større masse og en øget markedsandel på realkreditområdet.

På samme måde er Sydbank havnet i en strategisk klemme. Sydbank er dog en del af Totalkredit-flokken, og derfor kan man forvente, at storebror i det game, Nykredit, kommer Sydbank til hjælp, hvis eller når banken har brug for en af de store at støtte sig til. Det kan blive snart.

Branchen har ikke tradition for frivilligt at slå pjalterne sammen. Der skal tvang, trusler og drama til. De seneste to-tre årtier har der været flere alvorlige kriser i sektoren, der har tvunget en konsolideringsbølge igennem.

Det har barberet antallet af selvstændige banker på 219 i 1991 ned til nu omkring 70. Samtidig er filialnettet i Danmark reduceret fra 2.500 til nu omkring 700. Den udvikling vil fortsætte.

Jubelåret i finansen ligger blot to år tilbage. I 2017 oplevede branchen det bedste år nogensinde med rekorder på stribe. Advarsler om at sende for store beløb ud af bankerne til aktionærerne blev negligeret. Bankerne har ikke fået ændret forretningsmodellen i tide.

Alle banker står over for enorme udfordringer. Reguleringer og lovgivningskrav til sektoren bare stiger og stiger. Det øger omkostningerne, og rammer selvfølgelig hårdt, hvis banken ikke har en kritisk masse. På samme måde stiger også IT-omkostningerne fremover.

Samtidig øges kravene til de finansielle buffere, og – som nævnt – makroøkonomien taber fart. Det koster øgede tab på kunderne.

Dykker man ned i de helt aktuelle regnskaber, er der ikke økonomisk krise at spore her og nu, men kigger man blot et par år frem, tårner problemerne sig op. Det bør ansvarlige bankledelser reagere på, inden den enkelte bank presses ud mod afgrunden.

Det store spørgsmål er, om konsolideringsbølgen i 2020 sker ad frivillighedens vej, eller om vi om to-tre år skal igennem endnu en dramatisk finanskrise med statslig opbakning.

Historien har desværre vist, at bankledelser for ofte lader sig forblænde af troen på egen ufejlbarlighed.

Jens Chr. Hansen er Berlingskes erhvervskommentator