Avocadopriser eksploderer i Mexico efter Trumps trussel om at lukke grænsen

Prisen på den grønne »superfood« er steget 34 pct. i Mexico. Men Europa importerer mest fra Peru og Chile, så danske avocadofans kan ånde lettede op.

Avocadopriserne stiger voldsomt i Mexico, der er verdens største leverandør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ronaldo Schemidt/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trumps trussel om at lukke grænsen til Mexico har ikke bare skabt panik i Washington, men også på markedet for en yderst populær madvare: Avocadoer.

Prisen på den grønne »superfood« hoppede 34 pct. tirsdag morgen til en pris på 390 mexicanske pesos per ti kilo, svarende til 136 kroner. Det er den største daglige stigning siden april 2009 ifølge data fra Bloomberg. Der er her tale om prisen på avocadosorten Hass fra Michoacan, der er Mexicos vigtigste avocadoregion og en af verdens største avocadoeksportører.

Det enorme prishop kommer, efter at præsident Trump tirsdag gentog, at han stadig agter at lukke USAs sydlige grænse mod Mexico for at sikre sig mod illegale indvandrere. USA importerer ifølge Bloomberg mellem 75 og 80 pct. af sine avocadoer fra Mexico, og grøntsagen – som teknisk set er en frugt – er de seneste år eksploderet i popularitet, især i den såkaldte millennialgeneration. Også i Danmark er spisen blevet en favorit, og ifølge data fra Coop er salget af avocado tredoblet mellem 2007 og 2018.

Med en grænselukning risikerer de amerikanske importører at få sværere ved at få fat i avocadoer syd for grænsen, og derfor stiger prisen pludselig.

Det er dog primært USA, der er afhængig af frihandel med Mexico for at få mættet sin avocado-sult. Europæerne får de fleste avocadoer fra Chile og Peru, og derfor behøver prisstigningen i Mexico ikke at betyde højere priser i danske supermarkeder, forklarer Cindy van Rijswick, analytiker for friske råvarer i Rabobank. Det skyldes delvis, at der kan komme en overflod af mexicanske avocadoer på det globale marked, hvis USA får sværere ved at importere, eller hvis priserne bliver for høje.

»Hvis mexicanerne ikke kan eksportere til USA længere, kan det godt presse priserne ned på det globale avocadomarked, inklusive priserne i Europa. Men det er ikke engang sikkert, at de avocadoer bliver sendt til Europa. Ikke alt udbuddet er egnet til eksport til Europa, for det ikke er alle avocadoerne, der lever op til kravene fra de europæiske forhandlere,« siger Cindy van Rijswick.

»Butikspriserne for forbrugerne bliver sjældent påvirket af de internationale prisudsving. Mange forhandlere holder priserne på et konstant niveau,« tilføjer hun.

Hos Salling Group, der blandt andet ejer Bilka, Netto og Føtex, er meldingen da også, at priserne ikke bliver påvirket af den store stigning i Mexico.

»Vi har et bredt leverandørnetværk af faste leverandører på tværs af hele verden, og derfor forventer vi ikke, at udsalgspriserne i butikkerne kommer til at ændre sig markant. Priserne kan dog stadig svinge lidt i forhold til sæson og udbud/efterspørgsel,« skriver en repræsentant fra Salling Group til Berlingske.