3 kendte københavnerkæder melder klar til at byde restaurantgæster velkommen på onsdag – her er deres reaktion

Efter nattens genåbningsaftale skal restauranterne i arbejdstøjet. De får nu mulighed for at åbne både indendørs og udendørs fra på onsdag. Berlingske har talt med tre af de store kæder i København, som melder sig klar, men alligevel har vidt forskellige reaktioner.

Folketingets partier er blevet enige om at åbne for både udendørs- og indendørsservering på restauranter fra på onsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt (arkivfoto)

Fra på onsdag i næste uge kan du igen få serveret en god middag indendørs på landets restauranter.

Det stod klart, efter at Folketingets partier – undtagen Nye Borgerlige – torsdag nat blev enige om en fremskyndelse af den oprindelige genåbning.

Og reaktionerne fra branchen er vidt forskellige.

1. Henrik Yde, kok og indehaver af blandt andet Michelin-restauranten Kiin-Kiin

Efter den seneste melding fra Christiansborg holdt kokken Henrik Yde fredag morgen øje med reservationssystemet.

»Det vælter ind med reservationer,« siger han om Michelin-restauranten Kiin-Kiin og sine 11 andre steder.

Kok og indehaver af Kiin-Kiin Henrik Yde er ikke bekymret for, at de skal åbne på onsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Henrik Yde og hans medarbejdere når at åbne alle steder på onsdag undtagen ét, den vegetariske restaurant Veve, der må vente til torsdag.

»Det er så skønt, at vi får hele fem dage til det. Det varmer, at det er i så god tid,« siger Henrik Yde-Andersen ironisk.

Hvordan han alligevel får det til at ske?

»Fleksible medarbejdere,« lyder svaret.

Henrik Yde-Andersen sætter pris på, at restauranterne nu kan holde åbent til kl. 23, at man kan have små grupper, og at det ser ud til, at det bliver muligt at lave mad til sommerens bryllupper, havefester og andre større arrangementer.

»Jeg er ikke en af dem, der går og mukker over et coronapas. Jeg synes, det er helt fint, og vi kan sagtens håndtere, at folk skal vise deres coronapas. Hvis en buschauffør kan, så skal vi heller ikke gøre det sværere. Nu skal vi i gang, og så må vi tage det, som det kommer,« siger han og uddyber:

»Det er de sidste tre-fire måneder, som vi må få overstået. Og så skal det nok blive rart igen.«

2. Lasse Sørensen, partner og driftsdirektør for Sovino Brands

Det er andre toner, der lyder fra restauratøren Lasse Sørensen. For selvom det vil vælte ind med bookinger, og han er klar til at åbne 12 af Sovinos 15 restauranter, er han nervøs for, at der vil komme aflysninger på stribe:

»Jeg er simpelthen bange for, at der er en masse, der bestiller bord nu på grund af udmeldingen, men når de så skal ind og have coronapasset på plads, så er alle tiderne til pcr-test revet væk, og de skal stå for lang tid i kø ved hurtigtestcentrene, og så ender de med at tænke, at det ikke er det værd og afbestiller – eller endnu værre: udebliver.«

Lasse Sørensen fra Sovino er stresset over, om det kan betale sig at åbne hans restauranter med coronapas og 22-kravet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Derfor skal han bruge de næste dage på at finde ud af, om det overhovedet er økonomisk forsvarligt at åbne samtlige restauranter.

»Vi får de mennesker, der bruger tid på at lade sig teste, og selvfølgelig de vaccinerede, som kunder, men er det nok?«

Derudover er han utilfreds med kravet om ingen udskænkning efter klokken 22.00. Han siger, at det ved sidste genåbning førte til et omsætningsfald på 40-50 procent, og frygter derfor, at det samme vil ske denne gang.

»Vi har ikke noget imod at lukke vores døre for yderligere gæster klokken 22.00, men hvis bare vi kunne servere et par drinks og noget vin efter 22.00 for de resterende gæster til for eksempel midnat, så ville det være rigtig dejligt.«

Derfor er han meget splittet efter meldingen fra politikerne. På den ene side er han rigtig glad for, at der endelig kan komme liv i gaderne, men på den anden side har han også svært ved at overskue de økonomiske konsekvenser ved at åbne.

3. Anders Aagaard, ejer og stifter af Madklubben med 30 restauranter

»Jeg har den mentale fornemmelse af, at der lige er blevet smidt en håndgranat i et hønsehus,« lyder det fra Anders Aagaard, efter at han vågnede op til en ny genåbningsaftale.

For ham er det en meget positiv nyhed, at han kan åbne sine restauranter på onsdag, men han er også overrasket over, at branchens bøn endelig bliver hørt. Hans telefon er rødglødende, og han har travlt.

En af hans køkkenchefer påpegede, at deres leverandører bliver lagt ned på mandag, fordi de ikke kan nå at bestille inden weekenden.

»Der kommer til at ske en nedsmeltning af hele logistikken i restaurationsbranchen, men altså sådan er det jo. Det må vi tage med,« siger han.

Og hans holdning til coronapasset er optimistisk.

Anders Aagaard, som er ejer og stifter af Madklubben, er optimistisk og mener, at det nok skal gå godt med genåbningen af hans restauranter på onsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix.

»Der er 1.000 spørgsmål om, hvordan coronapasset helt praktisk skal fungere, men jeg er gennemgående et optimistisk menneske, så jeg tænker, at vi nok skal få løst det på en eller anden facon,« siger han.

I de næste dage skal han lægge det store puslespil til, hvilke af hans 30 restauranter der kan åbne, og hvilke der ikke kan.

»Det er 100 procent sikkert, at der vil være steder i Aarhus, København og Esbjerg, hvor vi serverer kolde fadøl og en god middag fra på onsdag,« siger han.

Derfor går aftalen natten til fredag i den rigtige retning ifølge Anders Aagaard, men han håber, at det ikke bliver normalen.

»Det er et skridt i den rigtige retning, men vi skal blive ved med at rykke os og ikke stå stille de næste fire-fem måneder,« siger han og uddyber:

»Der skal hurtigt følges op, så jeg håber, vi er tilbage til normal drift til september.«

Og så glæder Anders Aagaard sig til, at hans restauranter er åbne, der er gang i gryderne og røg fra skorstenen:

»Jeg glæder mig til at se, vi er i drift igen, da det har været deprimerende at se det, jeg har brugt så mange år af mit liv på, være mennesketom med stole på bordene.«