Ubarmhjertig børnebog er slet ikke for børn

Dorte Karrebæks »Man begraver de døde« lugter af 68ernes glæde ved at indsætte børn i ubehagelige og trøstesløse voksensituationer.

Den lille dreng i bogen mister først mister sin mor og hurtigt derefter det eneste andet menneske i hans liv, en usympatisk, alkoholiseret mormor. Som han selv begraver. Illustration: Dorte Karrebæk Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Man begraver de døde«, som skal forestille at være en børnebog, indledes med et citat af kirkefaderen Origenes. Men hvor citatet er smukt, er resten af bogen det ikke.

Det er ifølge bagsideteksten en »fin og barsk fortælling« om »et barn i dyb krise.« Men »fin« er et underligt ord at bruge her. Den er sådan set brutal. Der er intet håb, intet lys. Kun en lille dreng, der først mister sin mor og hurtigt derefter det eneste andet menneske i hans liv, en usympatisk, alkoholiseret mormor. Som han selv begraver. Alt sammen illustreret med forfatteren, Dorte Karrebæks, egne, kviumsk-uhyggelige tegninger.

»At eksponere små mennesker for det ubarmhjertige mørke uden håb eller mening er den rene, postmoderne nedtur.«


Hvis ikke ens barn var i krise inden, kan det da komme det efter endt læsning. Mage til ikke-børneegnet børnebog skal man lede længe efter. Jeg håber sandelig ikke, at Dansklærerforeningen har tænkt sig at distribuere den til nogen af de helt små. Det vil kræve meget nærværende voksne at eksponere barnesindet for noget så mørkt og trøstesløst.

Og mørket bliver ikke rigtig opvejet af noget andet. Der er intet sprogligt spændende ved »Man begraver de døde«. Ingen historie at følge – men det skyldes måske litterære ambitioner hos forfatteren? Ingen givende tegning af de implicerede. Kun en hurtigt gennembladret fremstilling af lidelse. Som et nærbillede af et benbrud. Hvad er mon meningen?

Jo, bogen kunne måske være tænkt som terapiredskab for et barn i krise? Men det virker ikke sandsynligt. Selv børn i krise – eller netop børn i krise – har brug for lys. De har brug for de voksnes forsikring om, at varmen er der, også når man ikke lige kan mærke den. Det ved enhver voksen, der holder af børn, også godt.

At eksponere små mennesker for det ubarmhjertige mørke uden håb eller mening er den rene, postmoderne nedtur. Men det lugter også af 68ernes glæde ved at indsætte børn i voksensituationer. Respekten for det lille sind og ønsket om at beskytte det, er noget, borgerdyrene går op i.

Jeg vil ikke anbefale bogen til noget barn. Og heller ikke til nogen voksen. Hvad Dansklærerforeningen havde i tankerne ved udgivelsen, fortaber sig i mørket.

Man begraver de døde
Forfatter og illustrator: Dorte Karrebæk. Sider: 55. Pris: 159,00 kr. Forlag: Dansklærerforeningens Forlag