To stjerner: Imran Rashids nye selvhjælpsbog virker forhastet og uigennemtænkt

Udgangspunktet er sympatisk, og budskabet om, at en dårlig vane kan kun ændres, hvis man erstatter den med en anden vane, er absolut hæderligt og fornuftigt. Men ellers er der ikke meget godt at sige om lægen Imran Rashids selvhjælpsbog.

Som læge oplever Imran Rashid et stort antal patienter med ondt i livet og livsstilssygdomme. Dem forsøger han at hjælpe med selvhjælpsbogen »Sunde vaner – skabt med vilje«. Fold sammen
Læs mere
Foto: LINDA KASTRUP

Imran Rashid har skrevet en bog med et sympatisk udgangspunkt. Som læge oplever han et stort antal patienter med ondt i livet og livsstilssygdomme. Hans faglighed som læge kan ikke rigtig gøre noget fra eller til, og de gode råd, han naturligvis giver om at dyrke motion og stoppe med at ryge, bliver i vidt omfang ignoreret. Hvordan hjælper man mennesker til at ændre vaner? Det har han sat sig for at besvare.

Resultatet er en vist nok hjemmestrikket model i fire faser: forstå dig selv, flyt dig selv, hjælp dig selv og styr dig selv. Som selvhjælp er det ikke ueffent. Mere end noget andet er Imran Rashid bevidst om, hvor svært det er slippe af med en dårlig vane, og de fleste af os kunne nok bruge noget støtte undervejs.

Derfor gennemgår han en række faldgruber på vores »vanerejse«, som han ret irriterende kalder det. Eksempelvis at vi går for hurtigt frem. Hvis man ændrer sin dårlige vane fra den ene dag til den anden, bliver det hårdt og tungt for de fleste, og fiaskoen er næsten garanteret på forhånd. Så man bør ændre sine vaner i små skridt. Lad være med at stoppe med at ryge. Ryg lidt mindre i stedet. Finde gode alternativer, der minder om den dårlige vane. Læg små belønninger ind undervejs. Hvis man skal dyrke regelmæssig motion, nytter det ikke noget, at det bliver en sur pligt. Det bliver aldrig til en god vane, hvis man ikke finder frem til en positiv motivation.

Her er i realiteten bogens hovedbudskab. En dårlig vane kan ikke ændres, hvis man hver eneste dag skal træffe et aktivt og bevidst valg om at gøre noget anderledes. En dårlig vane kan kun ændres, hvis man erstatter den med en anden vane. Den gode adfærd bliver nødt til at indgå ubevidst og ureflekteret i hverdagen. Ellers har den ingen chance for at overleve.

Det er naturligvis ikke noget originalt budskab, Imran Rashid er nået frem til. Men det er så absolut et hæderligt og fornuftigt selvhjælpsbudskab. Ellers er der ikke meget godt at sige om hans bog. Normalt er selvhjælpsbøger let læselige, men Rashid insisterer på lange opremsende hovedsætninger med unødvendige fyldord.

Der er måske 100 sider med den samme primitive gennemgang af vores viden om hjernen, som man kan finde i en hvilken som helst anden selvhjælpsbog. Og som i øvrigt slet ikke er viden, men teorier og hypoteser. Hvorfor dog spilde læsernes tid med overfladisk wikipedia-visdom? Jeg måtte flere gange tage mig selv i at gribe fat i min mobil af ren og skær kedsomhed under læsningen. Hvis jeg skulle følge Imran Rashids råd for at slippe af med min dårlige vane, ville det være at holde mig til gode bøger.

Rune Selsing

»Der er måske 100 sider med den samme primitive gennemgang af vores viden om hjernen, som man kan finde i hvilken som helst anden selvhjælpsbog«


For når bogen er bedst, er det en kedelig, men hæderlig selvhjælpsbog. Hovedparten er desværre endnu mere sløj populærvidenskabelig gennemgang af tidens ideer. Han har pudsigt nok netop læst et par stykker af tidens mest sælgende fagbøger og docerer umådeholdent og ustruktureret af sin overfladiske viden. Pludselig er der et langt kapitel om børneopdragelse. Så er der et om erhvervslivet. I det første lærer vi om, at »hjælpe børn med at udvikle et optimistisk og håbefuldt mindset«. I kapitlet om erhvervslivet får vi »tre trin til sunde vaner i virksomheden« – hvor er vi, hvor vil vi hen, og »hvordan skabes den bedste vej mod målet?« Og som den store finale får vi Rashids »kontroversielle« bud på noget så »afgørende som skabelsen af menneskers vaner i fremtiden«. Det er noget med big tech og Singularity University, men det bliver aldrig rigtigt klart, hvad han egentlig mener.

Imran Rashid har både i 2017 og 2019 udgivet bøger om moderne teknologis negative påvirkning af vores liv, og man mærker tydeligt hans indignation over deres luskede metoder til at tilrane sig vores opmærksomhed. Jeg skal ikke kunne sige, om de forrige bøger faldt heldigere ud, men »Sunde vaner« bærer præg af at være forhastet og uigennemtænkt.

Der er en hæderlig selvhjælpsbog gemt inde i den, men den drukner i de mange populærvidenskabelige ekskurser, som desværre udgør hovedparten af udgivelsen. Det er, som om Rashid gerne vil fortælle alt, hvad han ved. Og det er ikke særligt meget. Han virker både sympatisk og velmenende. Men den her bog kunne han godt have arbejdet et par år mere med.

Titel: Sunde vaner – skabt med vilje. Forfatter: Imran Rashid. Sider: 366. Pris: 299,95 kr. Forlag: FADL’s forlag