Susse Wold er ikke for fastholdere

Susse Wold har skrevet en smuk og ikke sjældent morsom bog om at vokse som menneske. Men også en bog, der i sin positive opbyggelighed kun fortæller os noget af sandheden om dens forfatter.

»Hvis ikke man forlader det sted, man har, kommer man heller aldrig det sted hen, man genre vil være.« Susse Wold dvæler ikke ved fortiden. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

Det sjoveste og mest overraskende i Susse Wolds nye bog, »Bevægelse«, kommer til sidst. Er der nogen, der er blevet interviewet herfra og til juleaften, så er det den – efterhånden – livskloge skuespillerinde, som har levet et langt liv i rampelyset. Som professionelt og privat har gennemgået hele den udvikling, hun allerede har beskrevet så eminent i erindringsbogen »Fremkaldt« for ti år siden. Nu sætter hun i sin nye bog et afsluttende kapitel af til at interviewe sig selv og stille alle de spørgsmål, ingen andre tør stille. Vel vidende at der eksisterer myter om hende:

»Det siges, at du nok opholder dig på Hawaii i mange måneder, så du kan få ansigtsløftninger?«

Eller hvad med denne her:

»Er du klar over, at der går mange rygter om dig?«

Det er hun naturligvis, uden at hun i øvrigt bidrager med pikante afsløringer. Idéen er morsom – og at Susse Wold har humor og gerne deler ud af den, kan man i øvrigt forvisse sig om hele vejen igennem bogen. Især en mildest talt opslidende chartertur med ægtemanden Bent Mejdings datter og hendes børn er skægt og levende beskrevet.

Susse Wold

»Jeg tror, det er vigtigt at have en kærlighedsaffære med det ukendte.«


Karrieren og vejen gennem livet har hun allerede fortalt om i sine erindringer. »Bevægelse« er først og fremmest en løst sammenføjet bog, hvis kapitler handler om de øjeblikke, der har haft afgørende betydning for, at Susse Wold har kunnet vokse som menneske. De ting, der har flyttet hende mentalt – ikke sjældent er der tale om en ydre bevægelse, der sætter gang i den indre – hvad enten det er den fortsatte kærlighedsaffære med det adopterede hjem, Hawaii med de helende solopgange og den panteistiske fornemmelse, the Aloha Spirit, eller rejser rundt på kloden med Bent Mejding under den ene arm og H.C. Andersen under den anden, der gør udslaget. Stilstand er med andre ord ikke for Susse Wold – deraf bogens titel.

Begavet, levende og smukt

Det er en bog, der først og fremmest handler om at kigge indad og udad for at kigge fremad. Om at vove skindet for at komme videre i tilværelsen. Og det er en bog bygget på positive thinking:

»Jeg tror, det er vigtigt at have en kærlighedsaffære med det ukendte,« som Susse Wold skriver et andet sted i en af de mange opbyggelige sentenser, der opsummerer hendes akkumulerede livsvisdom. Det er såre sympatisk, ikke mindst fordi Susse Wold faktisk skriver begavet, levende og smukt om sine erhvervede indsigter, netop uden at prædike sit evangelium for andre. Som hun selv formulerer det allerede i bogens indledning:

»Jeg skal ikke gøre mig klog på, hvad der virker for andre. Men jeg kan med stor sikkerhed sige, at min nysgerrighed og fremdrift har givet mig langt flere oplevelser, end min angst og min skepsis ville have gjort«.

Man må indrette sig

Og hun er i stand til at videregive den slags følelser, vi alle sammen gerne ville mobilisere – mod til at satse, mod til at tilgive, mod til at give afkald, mod til at møde andre – uden at vi nødvendigvis er i stand til det. Modgang beskrives som udfordringer, der kan overkommes. Susse Wold piver ikke. Hun nægter at strække våben. Også til trods for, at hun snart er 80. I stedet vil hun ikke acceptere at leve sin sidste tid, som om der ikke var en fremtid. Man må indrette sig, sælge huset, skaffe sig et iltapparat for sin søvnapnø. Lev dit liv, glem din alder! Det er både inspirerende, ja, hvorfor ikke bare sige – bevægende.

Men derfor kan man godt sidde med en fornemmelse af, at bogens forfatter i sin insisteren på at beskrive de situationer, hvor hun er vokset som menneske, springer let hen over de passager og anstrøg, hvor det ikke er lykkedes at være det usandsynligt smukke væsen, Susse Wold ellers er indeni og udenpå. Det er en bevidst skønmalende bog, der er præget af et hertil-og-ikke-længere. Vi lærer Susse Wold at kende, og det er dejligt selskab. Men kun den side, hun ønsker, vi skal se. Heller ikke i denne bog er Susse Wold for fastholdere.

Bevægelse

Forfatter: Susse Wold. Sider: 296. Pris: 300 kr. Forlag: Politikens Forlag.