Stjerneregn over »smitsom« krimi: »Patienten« er en speedy pageturner i verdensklasse

Boganmeldelse: Den tyske bestseller og krimiforfatter Sebastian Fitzek viser med »Patienten«, at han mestrer sit håndværk, så man næsten tror, det er løgn. Fitzek demonstrerer på hver eneste side af bogen begavet »fingerspitzgefühl« for genrens fornemmeste virkemidler.

Arkivfoto: Jakob Genz giver »Patienten« fem ud af seks stjerner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Findes der noget værre i denne verden end uvished? Sådan lyder spørgsmålet, der strækker sig som en blodrød tråd igennem tyske Sebastian Fitzeks stærkt smitsomme bog, »Patienten«, der netop er udkommet i dansk oversættelse.

Og svaret på spørgsmålet, hvad enten man giver det på tysk eller dansk, må efter endt læsning være … ja, den rene skinbarlige sandhed.

Men inden bogens hovedperson, Till Berkhoff, i jagten på at finde ud af, hvad der er sket med hans seksårige søn, der er sporløst forsvundet, kommer frem til denne (smertelige) konklusion, trækker Sebastian Fitzek ham igennem et sandt helvede, og alle, der læser med på sidelinjen burde takke forfatteren for oplevelsen.

For Sebastian Fitzek kan sit håndværk, så man næsten tror, det er løgn, og demonstrerer på hver eneste side af bogen den fingerspitzgefühl for genrens fornemmeste virkemidler, der med rette har gjort ham til en bestsellende thrillerforfatter.

Således er Till Berkhoffs jagt på vished skrevet med et drive, der ikke bare gør »Patienten« til en speedy pageturner i verdensklasse, men som også gør bogen til noget, der – qua dens indre modbydelighed og formfuldendte chokeffekter – er decideret ubehagelig at sidde med i hænderne.

Maskeradebal på den lukkede

Og det skyldes ikke mindst det fabelagtige faktum, at »Patienten« primært udspiller sig på en rablende sindssygeanstalt, Steinklinikken, hvor den formodet ansvarlige for Till Berkhoffs søns forsvinden befinder sig, og hvor Till Berkhoff derfor frivilligt og undercover lader sig anbringe i jagten på svar.

»Patienten« af forfatter Sebastian Fitzek. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gutkind.

Men på Steinklinikken er intet, som det udgiver sig for at være, og det samme kan siges om anstaltens beboere, der – hvad enten der er tale om de fortabte, forkrøblede og fuldstændig forskruede patienter eller de korrupte og moralsk korrumperede ansatte – inviterer Till Berkhoff til et djævelsk maskeradebal, der er fedt at være tilskuer til.

Selv hovedpersonens hjælpere, familiemedlemmer udenfor murene, synes at være medvirkende til et umenneskeligt benspænderi. For slet ikke at tale om, at den falske identitet, som Till Berkhoff opererer under dække af, hurtigt viser sig at være alt andet end uproblematisk.

Og ja, det kan alt sammen lyde næsten uoverskueligt. Ikke bare for Till Berkhoff, men også for læseren af »Patienten«. Men det er det ikke. Og det kan man takke Sebastian Fitzek for. Han formår nemlig fra start til slut, via bogens 77 små, skarpe og skidegodt skrevne kapitler, at holde sit publikum i hånden og fører os sikkert, men spektakulært, over målstregen.

Hvor den placeret, målstregen, og hvad der gemmer sig af sandhed (og selverkendelser) på den anden side, kan naturligvis ikke afsløres her. Men, kære læser, gør Dem selv den tjeneste at springe med på vognen, der fører Till Berkhoff (og Dem selv) fra uvished til sandhed.

Patienten
Forfatter:
Sebastian Fitzek. Sider: 368. Pris: 249,95 kroner. Forlag: Gutkind.