Stærk krimi udstiller de kolossale traumer ofre for seksuelle overgreb lider under

Boganmeldelse: Med de »De stumme piger« rammer Steffen Jacobsen ikke blot ned i den aktuelle sexisme-debat, men løfter også sløret for en gruppe kvinder, hvis skam- og skyldfølelser som følge af kulturelle bånd får dem til at lukke sig endnu mere om sig selv.

Steffen Jacobsen, skriver råt og kantet, men netop på den måde får han helt nøgternt leveret et budskab om, hvor store traumer ofrene for seksuelle overgreb lever videre med i stilhed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om seksuelle overgreb og bestialske mord på kvinder er en klassisk ingrediens, ja, vel nærmest et grundelement i enhver moderne krimi med respekt for sig selv og egne salgstal, så handler det om mere i Steffen Jacobsens »De stumme piger«, og der er om ikke mening med galskaben så dog morale og meningers mod i dette andet bind om efterforskerne Nielsen og Nordstedt. Jacobsen rammer med temaet i bogen ikke blot ned i den aktuelle sexisme-debat, han løfter også sløret for en gruppe af kvinder, hvis skam- og skyldfølelser som følge af kulturelle bånd får dem til at lukke sig endnu mere om sig selv.

Jacobsen er ikke den store virtuos udi psykologiske forviklinger. Han skriver kontant og kantet, men netop på den måde får han helt nøgternt (eller så nøgternt som det nu kan være i en bloddryppende og rå krimi) leveret et budskab om, hvor store traumer ofrene for seksuelle overgreb lever videre med i stilhed. Og hvor svært det kan være for dem, der tør tale, at gå hele vejen til retssal og offentlig eksponering.

»Steffen Jacobsen er hverken en pleaser eller en plattenslager, så selv om plottet er en anelse simpelt, får han trykket på nogle tabuer og trukket en gruppe af tavse ofre frem i lyset.«


I en krimi som »De stumme piger« er der selvfølgelig nogen, der hævner sig. Den dømte og fornyligt løsladte voldtægtsforbryder Gordon Nimb findes brutalt myrdet, og politiet leder i første omgang efter en gerningsmand eller -kvinde blandt de mange ofre i hans kølvand. Nimb er dømt for syv voldtægter, men politiet har hele tiden mistænkt ham for at have begået mange flere, også mord, og selv pralede han med uopklarede sager og ofre, som han kaldte »de stumme piger«.

Nimbs særegne samlever, kunstneren Mila Brandeis, der blev slået bevidstløs af hævneren, den nat Nimb blev tortureret og dræbt, går til pressen og udtaler, at hun er overbevist om, at det er en ansat ved politiet, som står bag. Fokus rettes mod Jakob Nordsted, der er sygemeldt og tilsyneladende har været særligt interesseret i Nimb siden hans løsladelse og i hans gøren og laden på det seneste.

Bogomslag til »De stumme piger« af Steffen Jacobsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lindhardt og Ringhof.

Forståelig hævn

Nordsteds makker, den feminine, rapkæftede og selvforsvarsstærke Tanya Nielsen, er overbevist om hans uskyld og sætter sammen med sin nye kollega, Kadeem Forrashi, alt ind på at rense anklagerne mod deres kollega og finde morderen. Men der er forhold i sagen, som skurrer, og efterforskningen tager en drejning, som tvinger både Tanya Nielsen og læseren til at gøre op med egne overbevisninger om ret og vrang, moral og rimelighed.

Steffen Jacobsen er hverken en pleaser eller en plattenslager, så selv om plottet er en anelse simpelt, får han trykket på nogle tabuer og trukket en gruppe af tavse ofre frem i lyset. Det er sympatisk, motivet for hævnen er forståeligt – mens man med en vis ambivalens må stille spørgsmål ved moralen. Helliger midlet altid målet, er alle ofre lige skadede, har alle lige ret til medfølelse, beskyttelse og objektive, juridiske rettigheder?

Steffen Jacobsen giver ikke noget entydigt svar, men »De stumme piger« fordrer af sin læser, at man reflekterer over et evigt aktuelt og i sidste ende bibelsk dilemma, hvor han har sat nutidige kulturelle strukturer, koranfortolkninger og specifikke kvindevilkår ind i en krimilitterær ramme. Det kunne uden tvivl gøres mere sofistikeret eller manifesterende, mindre distanceret i figurtegningen og gennem et større psykologisk puslespil, men det behøves ikke. »De stumme piger« står ganske stærkt i al sin dramatiske enkelthed.

De stumme piger
Forfatter: Steffen Jacobsen. Sider: 288. Pris: 300 kr. Forlag: Lindhardt og Ringhof.