Sigurd Barrett er ked af danskernes forsvindende kendskab til deres egen historie: »Grundtvig gjorde ting, der var endnu sejere end Harry Potter«

Han er hele Danmarks klaverbokser, han er den hjertefulde ambassadør for klassisk dannelse - og han har senest genfortalt H.C. Andersens eventyr med masser af billeder og musik til. Den evige jagt på rødderne har sine personlige årsager.

Sigurd Barrett optræder i Skuespilhuset for tiden med sine genfortællinger af danmarkshistorien. Foto: Celina Dahl Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl

Han har lige købt en lastbil.

En gammel ølvogn med ordene »Sigurd fortæller Danmarkshistorie« malet på siden.

Bilen skal bruges til hans kommende turné gennem hele landet. Engang kørte den for Cirkus Dannebrog.

»Og den kører sådan set stadig med Cirkus Dannebrog,« siger han med en latter så rungende som danskernes manglende viden om deres egen baggrund.

For hans roadshow med det obligatoriske klaver og kopien af Harald Blåtands runesten i naturlig størrelse har både noget cirkus og noget nationalt over sig.

Sigurd Barrett er ikke kun længere manden bag serier som »Sigurds Bjørnetime« og »Sigurd og symfoniorkestret«.

Alle hilser rigtignok stadig på den 51-årige entertainer som på en gammel ven og smiler varmt ved tanken om en god barndom. Men hans virke de senere år har taget sigte mod fortiden og traditionerne i endnu bredere forstand og gjort ham til en af landets mest læste forfattere.

Bestsellere for børn og voksne

Produktionen kan faktisk virke helt uoverskuelig. Sigurd Barrett har på bare et halvt årti skrevet en håndfuld af landets mest solgte bøger.

Danskerne elsker hans genfortællinger om alt fra Danmarks historie til reformatoren Martin Luther og de nordiske og græske guder. Hans seneste udgivelse i to bind om H.C. Andersens eventyr vil så godt som sikkert blive en af årets mest ønskede gaver under træet.

Og han snyder ikke engang på vægten. Sigurd Barrett arbejder ikke med et kreativt team omkring sig: Den travle altmuligmand har en assistent ansat til jagten på billeder og skriver ellers hvert et ord selv.

Hans omfattende danmarkshistorie med alle de personlige vinkler på vores fortid tog ham seks år fra undfangelse til færdigt værk.

Sigurd Barrett

»Grundtvig gjorde ting, der var endnu sejere end Harry Potter«


»Jeg lægger mine egne vinkler ind og står på mål for dem. Men jeg tjekker da alle oplysninger hos folk med forstand på emnet - for det faktuelle skal være i orden,« siger han.

En meget brugt ekspert på hans omfattende danmarkshistorie fra forrige år var Nationalmuseets tidligere direktør Per Kristian Madsen.

»Per har været en fantastisk redaktør på det her projekt og helt uvurderlig for mig,« siger Sigurd Barrett.

»Han er virkelig en mand af den gamle skole. Jeg fik sommetider det hele tilbage med et 'vrøvl' eller lange anmærkninger i rødt«.

Hvad var vrøvl?

»At vi danskere altid har været et fredeligt folk. Det var vi så ikke alligevel. Vi var en angrebsnation.«

Mange aldre i én

Han kan sommetider minde om en ældre mand i en yngre mand og nogle gange endda om en yngre mand i en dreng.

Den dybt musikalske teenager i 1980ernes moderne Viborg kunne for eksempel efterligne klaverbokseren Leo Mathisen til alles morskab.

Når han sang »Take it easy, boy, boy« med den ene hånd på klaveret og den anden om en cigar, tænkte hans forældres generation slet ikke over forskellen.

Han ejer også en tro på den gode Gud og har sin lyse kristendom med sig i alt fra genfortællingerne af bibelhistorier til showet med salmer for store og små.

»Jeg har drukket masser af øl og tungekysset ved busstopstedet. Så jeg har ikke altid kunnet overholde De ti bud - men det betyder ikke, at jeg ikke tror på dem. De ti bud er stadig et af mine helt store fundamenter.«

Hvad er det egentlig med Sigurd og gamle dage?
»Det handler måske mest om substans. Jeg kan virkelig godt lide substans og ordentlighed. Selv om jeg elsker sjov og ballade, elsker jeg nok indhold højere end noget andet.

Så historien kan meget vel være særlig virkelig for mig. Vi står på skuldrene af hinanden og skal huske på vores fælles fortid. Man kan politisere historien og debattere dens udvikling til bevidstløshed, men ikke diskutere dens eksistens.«

Han forbliver storyteller med en stadig bredere kundekreds og taler nødig om sit ståsted rent ideologisk. Man vil nok aldrig se en Sigurd Barrett vælge side.

At præcis han skulle have støtte til udarbejdelsen af en danmarkshistorie, kom ganske vist som forslag fra Dansk Folkeparti - men uden hans eget vidende!

Han har for resten heller aldrig fået en krone i støtte til sit projekt. Selv om pengene blev afsat som en pulje på finansloven, endte hele beløbet i den danske museumsverden. Barrett er i øvrigt tilfreds med det udfald og under museerne al mulig støtte - for »mine egne projekter klarer sig som regel fint på normale markedsvilkår og vil sikkert også gøre det i fremtiden.

Sigurd Barrett i forbindelse med hans succes med genfortællinger. Her fotograferet i Skuespilhuset, hvor teateropsætningen af 'Sigurd fortæller Danmarks historie' spiller. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl.

Føler sig som dansker

Hvad han selv abonnerer på, er en lidt romantisk form for fædrelandskærlighed. En mild varme for mosefolkets møddinger, vikingernes høje kultur og det moderne demokratis forkæmpere.

»Jeg føler mig helt klart som dansker,« siger han.

»Det skal ikke forstås som et nationalistisk slagord om vores kvaliteter over for de andres. Jeg føler bare stærkt for vores kultur og sætter hele generelt danske værdier meget højt.«

Hvad er det for værdier?

»Lad mig sige det på en anden måde: Vi skal kende vores fundament så godt som muligt og stå ved det. Jo mere man puffes alle mulige steder fra, desto mere skal man kridte skoene.«

Hans arbejde med bøgerne har gjort ham stadig mere bevidst om vores rødder. Men børn og voksne får serveret store spørgsmål på en både åben og underholdende måde og må selv tage stilling.

»Spørgsmålet om Danmark som vores er jo meget vigtigt i øjeblikket,« siger han. »Kan man sætte fire pæle i jorden og sige: Det her land er mit? Kan man det?«

Kan man det?

»Mit forsigtige svar er nok ja. Hvis man har været her i mange år, går man med en vis ... præcedens for stedet.

Jeg gad under alle omstændigheder godt se indbyggere i Danmark kende deres egen historie lige så godt som historier udefra. Alle danskere kender og elsker Harry Potter efterhånden. Men kender de søhelten Tordenskjolds gerninger, N.F.S. Grundtvigs digte og Carl Nielsens sange?

Sigurd Barrett i forbindelse med hans succes med genfortællinger. Her fotograferet i Skuespilhuset, hvor teateropsætningen af 'Sigurd fortæller Danmarks historie' spiller. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl.

Jeg kan sige dig én ting - nemlig at Grundtvig gjorde ting, der var endnu sejere end Harry Potter«, siger Sigurd Barrett med den kendte diktion fra børneprogrammerne.

Truslerne mod fædrelandets ve og vel kommer flere steder fra. Selve begrebet »et samfund« er faktisk under pres, har han sagt. Han har talt om »mig-først-mentaliteten« og om den »kolde meddelelsesform« på sociale medier med dens åbning for brugernes indre svinehunde.

»Vi ser stadig mere begreber som solidaritet og næstekærlighed stå for skud. Hvis ikke vi kan have tillid til hinanden og ønske det bedste for andre - så er vi i gang med en underminering af alt, hvad vores forfædre har bygget op gennem generationer.«

 

Lyt til hinanden

Sigurd Barrett har mange grunde til sin interesse for baggrund og identitet. Også personlige grunde.

Den dybt musikalske jyde blev for eksempel bortadopteret syv måneder gammel til et barnløst lærerpar. Hans nye forældre gik bort med bare fire ugers mellemrum i 2002. Et hårdt slag.

Sigurd havde til gengæld aldrig bebrejdet sin biologiske mor hendes valg og begav sig på jagt efter hende for at sige tak for livet. Gensynet med hende for nogle år siden gik over al forventning og gav med himmelsk ironi hans fem børn en ret så perfekt reservebedstemor...

Mange af hans fortællinger har længde som en godnathistorie. Børn og voksne ser ofte mest til hinanden lige ved sengetid. Og det er hér, fortællingerne kommer ind.

»Den tætte kontakt om godnathistorien er en enestående mulighed for begge parter. Voksne finder sammen med deres børn efter mange timers travlhed og bliver måske selv opdateret på glemt viden fra gamle dage.«

Du har altså et højere mål med det hele?

»Jeg ville i hvert fald gerne se os tale mere sammen. Læsning er en meget fin anledning til samtale med andre mennesker. Vi læser noget om andres historie og falder måske i snak om sider af vores egen historie.

At lytte på andres fortælling og få fortalt sin egen, er for mig noget af det vigtigste i livet.«

Mød Sigurd Barrett på BogForum, fredag kl 13:20 på JP/ Politikens forlags scene i samtale med Søren Dahl om »Sigurd fortæller H.C. Andersens eventyr«. Den vil han også spille, synge og fortælle udfra fredag kl. 16:10 og igen søndag kl 10:10 og 11:20 på Børnescenen.