Fem stjerner: Vi elsker bare Stephen Fry - også mellem græske guder

Skuespilleren og komikeren Stephen Fry er aktuel med en genfortælling af historierne om de græske helte. Man skal lede længe efter mere medrivende læsning.

Stephen Fry er 62 år og højt elsket brite i både indland og udland. Foto: REUTERS/Hannah McKay Fold sammen
Læs mere
Foto: HANNAH MCKAY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Du husker nok historien om Herakles og hans tolv arbejder. Du kender sikkert også eventyret om Theseus og hans prøvelser ud og ind.

Men hvis du tilfældigvis var åndeligt fraværende i oldævl lige den dag for længe siden - så fat mod: Stephen Fry har kreeret en dybt underholdende genfortælling af alle skrønerne om de udødelige helte fra Grækenlands storhedstid.

»Stephen Fry er også en slags helt. At sidde med en bog af ham, føles lidt som at sidde med ham selv.«


Vi kender den britisk-jødiske skuespiller fra talløse spillefilm og elsker ham for diverse komedier på TV plus masser af begavede kommentarer til moderne kultur i almindelighed.

Den sympatiske scenekunstner skriver nøjagtig lige så medrivende om gamle dage. Han gløder under beretningen om modige Jason med det gyldne skind og giver læseren et gys under Ødipus' realisering af det spåede drab på faderen og giftermål med moderen.

Berømtheden har endda lært sig det vildtvoksende stof udenad og haft et one-man-show i London med antikkens bedste historier hen over sommeren - faktisk næsten parallelt med vor egen Sigurd Barrett og hans familievenlige forestillinger om guder til alle tider.

»Helte« er en slags fortsættelse af bestselleren »Mythos« fra sidste år: Etteren handlede om de gamle grækeres skabelsesberetninger og forhold mellem guder og mennesker. Og toeren trækker så de vigtigste helte ud og belyser undervejs både deres baggrund og indbyrdes forbindelser på tværs af sagnene.

Sproget i begge bøger bruser så livligt som Styx på koleraens tid og holder sig heldigvis langt fra både de barnlige billeder og de overdrevent højtidelige.

Allan Hilton Andersen har oversat værkerne med øre for deres usnobbede tone og kommer tæt på en Hans Scherfig i brugen af korte ord og viljen til ukunstlet formidling.

Kort sagt: Både begynderen og den øvede vil have glæde af »Helte« og måske endda ende klogere end før.

Stadig lige aktuel

Man bliver samtidig mindet om sagnenes betydning som handlinger i talløse skuespil og operaer helt frem til vores egen tid. Tag bare Orfeus med den forfærdende og samtidig så opbyggelige skæbne:

Den unge sanger har mistet sin dejlige Eurydike på selve dagen for deres bryllup og kan slet ikke holde tabet ud. Så han synger sig ind i gudernes hjerter og får charmet sig ned i dødsriget med henblik på en hurtig afhentning af fruen.

Men ak: Præcis da han ser hende, stopper han sin skønsang af ren forelskelse - hvorfor han må se fortryllelsen blive brudt og Eurydike forsvinde for øjnene af sig.

»De døre og porte, der havde åbnet sig for dem, smækkede nu i foran ham,« skriver Stephen Fry med næse for dramaet.

»Han hamrede med næverne på dem, indtil han blødte, men lige lidt hjalp det. Han kunne ikke længere høre hendes desperate skrig, kun sine egne. Hvis han havde ventet bare to blink med øjnene, før han vendte sig om, ville de have været frie og forenede. Kun to hjerteslag.«

Stephen Fry kommer også rundt om Perseus og hans opdagelse af De Grå Søstre med kun ét øje og én tand til deling:

»En bunke knogler lå i en dynge på gulvet,« skriver han i et billedsprog så medrivende som moderne teater for hele familien.

»Søsteren med tanden gnavede af siden på en af dem og flåede råddent kød af. Søsteren med øjet havde taget en anden knogle og granskede den nøje og inderligt. Den tredje søster uden øje og tand løftede hovedet med et ryk og indsnusede pludselig luften.«

Og man hører om eksempelvis hestehviskeren Bellerofon med alle de misundelige guder omkring sig og om uregerlige Atalante og hendes legendariske jagt på det kalydoniske vildsvin - plus om flere hundrede hovedpersoner og biroller i antikkens verdenslitteratur.

»Helte« har både noter undervejs og et halvt hundrede helt uvurderlige sider med persongalleriet til sidst. Tak til forlaget Modtryk for den loyalitet mod originalen! Man ser alt for ofte den slags udenomsværker sparet væk i danske udgaver.

Lige præcis noterne i »Helte« hører til de allermest informative og inkluderer voldsomt interessante forklaringer på velkendte stednavne.

Stephen Fry er også en slags helt. At sidde med en bog af ham, føles lidt som at sidde med ham selv. Og hvem på den her klode ville man hellere sidde i sin bedste stol og sludre med?

Helte

Forfatter: Stephen Fry. Oversætter: Allan Hilton Andersen. Sider: 476. Pris: 300 kr. Forlag: Modtryk