Kort kursus i »britiskhed« ved Stephen Fry

Heathrow lufthavn har beriget os med en lille videofilm om det særligt britiske.

Stephen Fry ved de nylige BAFTA-prisoverrækkelser. Fold sammen
Læs mere

I Londons store Heathrow-lufthavn har man fået den lyse idé at udsende en kort videofilm med en introduktion til britisk kultur. Filmen er kun tre minutter lang, så den når kun lige at berøre et par af øboernes mere snurrige sider. Til gengæld har man hyret den kendte skuespiller og TV-vært Stephen Fry til at stå for løjerne, og Fry omtales somme tider som en del af den britiske nationalarv.

En talsmand for Heathrow Airport siger, at videofilmen blev produceret for at imødekomme »et ønske blandt nyankomne om at få en fornemmelse af den britiske kultur fra det øjeblik, de lander i lufthavnen.«

Og Stephen Fry er da også i sit velkendte lune hjørne, når han fortæller om briternes køkultur, den sjove rutine med »after you... no, after you,« og briternes vane med at klappe af folk, der taber porcelæn på gulvet. Og apropos vaner: vidste du, at i 91 procent af briternes samtaler bliver der talt om vejret?

Her et link til Heathrows videofilm:

Ellers berømmer han attraktioner som St. Paul’s Cathedral, det skotske højland og den walisiske by Llanfairpwll... fortsæt selv (58 bogstaver).

Stephen Fry konstaterer rimeligt nok, at der sikkert er flere regler for etikette i Storbritannien end i et japansk tehus, men slutter med at sige, at man som besøgende sådan set blot skal være sig selv og nyde landet.