Rune Selsing: »Jeg er sikker på, at Lars Møller har besluttet sig for at skrive en god selvhjælpsbog. Det har han ikke gjort«

Lars Møller er overbevist om, at man kan opnå næsten alt, hvis bare man vil det nok. På den baggrund har den tidligere jægersoldat skrevet en selvhjælpsbog, hvoraf rundt regnet halvdelen er baseret på uspecificeret lufthavnslitteratur.

Engang i 1990erne kørte »Fangerne på Fortet« på TV3, hvor værten Thomas Mygind altid afsluttede programmet med en erklæring om, at »intet er umuligt for den, der bærer viljen i hjertet«.

Det er der nu en tidligere jægersoldat, der har besluttet at skrive en bog om. Lars Møller har en lang karriere i forsvaret bag sig, men har i de senere år ernæret sig som ledelseskonsulent og coach og vil gerne formidle sin viden til et bredt publikum. Ifølge Møller selv er »Tænk som en kriger«, som bogen hedder, et sammenkog af hans erfaringer som jægersoldat, og hvordan de kan bruges i livet i almindelighed. Lars Møller vil gerne lære os at få et »mindset« som en kriger, for det vil gøre os til bedre mennesker, uanset om det er på arbejdet, i familien eller hvor vi nu befinder os.

Møllers erklærede idé er således at skrive en ikke-akademisk bog, der er en generalisering af den praktiske viden, han har samlet op under sine mange år som soldat og sportsmand. Og det begynder også OK med nogle soldateranekdoter, der helt klart er det bedste ved bogen. De er skrevet medrivende, og man tror bestemt Lars Møller, når han påstår, at det først og fremmest er vilje, der skal til for at komme igennem de ret yderligtgående optagelsesprøver til Jægerkorpset. Eller at man i usædvanlig grad skal bide smerten i sig, hvis man skal gennemføre et cykelløb på rekordtid.

»Lars Møller konkluderer som et andet selvhjælpssamlebånd, at man skal sætte sig mål, arbejde benhårdt for at opnå dem, tænke i muligheder frem for begrænsninger, opdage sit skjulte potentiale, blive autentisk etc. etc«


Desværre stopper den praktiske visdom nogenlunde dér. For mens det utvivlsomt er rigtigt, at der først og fremmest er brug for viljestyrke for at gennemføre noget så aparte som jægersoldatstræning eller et cykelløb, er der ikke rigtigt nogen argumenter for, hvorfor han er »helt overbevist om, at du kan opnå næsten alt. Spørgsmålet er bare, om du virkelig VIL«. Jeg er eksempelvis sikker på, at Lars Møller har besluttet sig for at skrive en god selvhjælpsbog. Og det har han ikke gjort.

Snarere ringe end middelmådig

For mens ideen om at skrive en bog baseret på praktiske erfaringer måske ville have lykkedes, er det ikke sådan en bog, han har skrevet. Det er snarere en ringere end middelmådig selvhjælpsbog med alle de sædvanlige klichéer. Vi bliver således trukket igennem et langt kapitel om, at vi genetisk set stadigvæk er stenaldermennesker, og et næsten lige så langt kapitel om alt det, der foregår oppe i vores hoveder, som vi ikke er umiddelbart bevidste om.

Han kildeangiver ikke, hvilken lufthavnslitteratur rundt regnet halvdelen af bogen bygger på, og Lars Møller har hverken noget velskrevet, originalt eller interessant at bidrage med til disse fortærskede emner. Når han i indledningen selverkendende fortæller, at det akademiske ikke er hans styrke, er det underligt, at det meste af bogen er tredjehåndsformidling af netop akademiske ideer.

Tilbage står en selvhjælpsbog, der ikke adskiller sig fra alle de andre, hvor roere, svømmere eller hvem det nu er, gerne vil fortælle, hvordan man vinder. Lars Møller konkluderer som et andet selvhjælpssamlebånd, at man skal sætte sig mål, arbejde benhårdt for at opnå dem, tænke i muligheder frem for begrænsninger, opdage sit skjulte potentiale, blive autentisk etc. etc. Nu blot krydret med lidt soldateranekdoter.

Tænk som en kriger

Forfatter: Lars Møller. Sider: 269. Pris: 250 kr. Forlag: Story House