Roman om »Jutlandia» og kvindeskæbner i 1950ernes turbulente krigshistorie er håndværk i topklasse

Boganmeldelse: »Pigen fra det store hvide skib« er et vellykket eksempel på litterær underholdning med solid spænding, masser af information og stikord til historisk eftertanke.

Hospitalsskibet »Jutlandia« lægger til kaj. Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Walther Månsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det var i 1949 eller cirka deromkring/Da der var krig i Korea« .

En del læsere vil sikkert sætte sig til rette med romanen »Pigen fra det store hvide skib« med Kim Larsens »Jutlandia«-sang i ørerne. Romanen om det danske hospitalsskib er skrevet i et samarbejde mellem to forfattere, som hver på deres måde har dokumenteret et sikkert greb om håndteringen af et historisk stof. Med henholdsvis Anden Verdenskrig og De Vestindiske Øer som vigtige dele af deres litterære bagage har Jesper Bugge Kold og Mich Vraa fundet sammen om en fortælling, hvor Koreakrigen og historien om »Jutlandia«s første togt virkningsfuldt flettes ind i hinanden.

Jørgen Johansen

»»Pigen fra det store hvide skib« er et vellykket eksempel på litterær underholdning med solid spænding, masser af information og stikord til historisk eftertanke. «


På enhver måde er det topprofessionelt arbejde, makkerparret Kold og Vraa leverer med romanen. Den velkonstruerede handling, den omhyggelige research og det effektive og målrettede sprog gør fællesproduktet til solid underholdning med både idé og mening.

Koreakrigen tog sin begyndelse med Nordkoreas invasion af Sydkorea i 1950, og »Jutlandia« sejlede ud på sin mission i januar 1951.

Som en slags to-i-en-roman følger »Pigen fra det store hvide skib« på skift den danske sygeplejerske Molly og den koreanske pige Yun, og de to dramatiske historier understøtter og tilfører perspektiv til hinanden. Begge bogens hovedpersoner er på flugt. Molly fra sine traumatiske oplevelser omkring befrielsen, hvor hun på grund af sine varme følelser for soldaten Leo bliver stemplet som tyskertøs, Yun på flugt fra krigszonen i den blodige koreakrig, efter at hendes forældre er blevet dræbt under et bombardement af deres landsby.

I selskab med den dygtige sygeplejerske Molly og de tre kollegaer, hun kommer til at dele kahyt med, går Kold og Vraa ombord på hospitalsskibet og følger det fra havn til havn, Port Said, Aden, Singapore, hele vejen til den sydkoreanske havneby Pusan, hvor Mollys og Yuns veje mødes som en bekræftelse på »Jutlandia«s historiske rolle. Skibets oprindelige mandat var udelukkende at behandle sårede og syge FN-soldater, men ret snart begyndte skibet også at tage civile koreanere ombord, og det er også drejningen i retning af en mere omfattende humanitær mission, de to forfattere skriver ind i deres handling med Yuns indlæggelse på skibet.

Det er den elleveårige, forældreløse Yun, forfatterparret følger på rejsen igennem det krigshærgede Korea. Hun møder krigens realiteter i de mest brutale former og konfronteres med omkostningerne for civilbefolkningen: »Yun ser gamle mænd der klamrer sig til stokke, folk med deres husdyr i snor, børn som netop har lært at gå. Så længe man kan gå, er man i live. De mange der ligger i vejsiden, er eksempler på det modsatte. Men der bliver hele tiden flere flygtninge, og hun undrer sig over at så mange er på flugt.«

Krænkende mænd

»Pigen fra det store hvide skib« rummer alt, hvad et spændings- og underholdningstørstende læserhjerte kan begære af drama og melodrama, voldtægter, overfald, sult og nød, venindekonflikter, dramatiske scener fra operationsstuen, voldsomme tyfoner og rørende passager. De to mandlige forfattere lægger ikke fingrene imellem, når de helt i tidens ånd skildrer mænd fra de mere usympatiske og krænkende sider.

Men heldigvis optræder der også mænd af en helt anden støbning i romanen. Fra koldblodige læger på operationsstuen til sympatiske medlemmer af skibets besætning.

Kalkulationerne og de mere skabelonagtige træk kan »Pigen fra det store hvide skib« ikke sige sig fri for, men Kolds og Vraas fællesprojekt er intelligent og omhyggeligt arbejde. Den grundige research slår afgørende igennem og farver skildringerne, fra dagligliv og maritim sprogbrug ombord på hospitalsskibet til besøgene i havnebyerne og ikke mindst deltagelsen i flygtningenes vandring igennem det krigshærgede Korea.

Når den første patient bæres ind på »Jutlandia«s operationsstue, er læseren det engagerede vidne, og forståelsen for hospitalsskibets mission er for længst etableret. Undervejs har forfatterparret også benyttet lejligheden til at nuancere flere historiske myter fra idealiseringen af frihedskæmpernes indsats omkring befrielsesdagene og den danske hjælp til jødernes flugt til Sverige til den fredselskende amerikanske general med et medansvar for atombombningen af Hiroshima og Nagasaki.

»Pigen fra det store hvide skib« er et vellykket eksempel på litterær underholdning med solid spænding, masser af information og stikord til historisk eftertanke. Kold og Vraa ligner et varemærke, der står for håndværk i topklasse.

Pigen fra det store hvide skib
Forfatter: Jesper Bugge Kold og Mich Vraa. Sider: 394 Pris: 300 kroner Forlag: Lindhardt og Ringhof