Rapper og litterært fænomen skriver autentisk om kampen for overlevelse blandt homies og crackhoveder

Med »Concrete Rose« har Angie Thomas skrevet endnu en stærkt engagerende, oplysende og uhyggeligt vedkommende roman om raceproblemer, social ulighed og banderelationer i dagens USA.

Angie Thomas gør os meget klogere på amerikanske forhold og den sociale uretfærdighed, der stadigvæk er et vilkår i ghettoerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anissa Photography / omslag / pr

Seriøst mand! Den amerikanske forfatter af ungdomsromaner Angie Thomas er noget af et fænomen. Den tidligere teen-rapper med rødder i Jackson, Mississisippi, formår virkelig at trække sine læsere i alle aldersklasser med ud på gaden i den fiktive, men også arketypiske bydel Garden Heights, der vel dybest set kunne ligge i en hvilken som helst storby i USA.

Garden Heights er fortrinsvis beboet af sorte familier med indkomster et stykke under gennemsnittet, og Angie Thomas er forfatteren, der bogstavelig talt giver baggrunden for Black Lives Matter-bevægelsen litterært liv.

Jørgen Johansen

»Seriøst! Hvor bliver man som læser af »Concrete Rose« bare meget klogere på amerikanske forhold og den sociale uretfærdighed, der stadigvæk er et vilkår i ghettoer, som den Angie Thomas skildrer«


Efter mega-successen »The Hate U Give« om pigen Starr, der oplever, at hendes barndomsven bliver skudt af en hvid betjent, er Angie Thomas på ny på gaden med en effektiv og overbevisende street-nær roman om Starrs far, Maverick, og hans kamp for at få rollerne som nybagt far, high school-elev, bandemedlem og dealer og mere almindelig arbejdstager til at hænge sammen.

Mavericks egen far har været leder af banden King Lords og sidder i fængsel med en langtidsstraf, og hans mor er nødsaget til at have to job for at få det hele til at løbe rundt.

Da en DNA-test tildeler Maverick ansvaret for en søn, bliver hans tilværelse med ét slag forandret, og da hans fætter og beskytter kort efter bliver skudt ned på gaden, og han næsten samtidig får at vide, at han skal være far for anden gang, er der kaos i hans liv. Pigen, han elsker, vil ikke omgås et bandemedlem, og gadens og bandens uskrevne love og regler kræver, at han hævner sin fætter og slår morderen ihjel.

17-årige Mavericks kærlighedshistorie og de moralske dilemmaer, han står midt i, leverer romantisk energi og elementær spænding til »Concrete Rose«, der er tilegnet »alle de roser, der skyder op gennem asfalten«. Men bogens egentlige genistreg er autenticiteten i skildringerne af livet i familierne og på gaderne blandt homies eller bandevenner, der, som det formuleres, har »ens ryg«.

Fra første side understøttes den sociale realisme i miljøskildringerne af et hårdtslående, effektivt og hyppigt slang-farvet sprog, der er overbevisende gengivet på dansk af Betty Frank Simonsen:

»»Hvad laver I?« er der en, der råber. Det giver et sæt i mig og Dre.

»Tony, hvad fanden?« råber Dre. Bus Stop Tony læner sig ind gennem Dres åbne bilrude med et tandløst smil. »Skræmte jeg jer?«

»Du må ikke snige dig ind på folk på den måde!« siger jeg. »Hvis dit hjerte hamrer, så virker det!« siger han.

Foto: Carlsen Puls.

Tony er et crackhoved, det kan ikke siges på andre måder. Han sover ved et busstoppested i nærheden af Magnolia Avenue, så vi kalder ham Bus Stop Tony. Hvis nogen sætter sig på hans bænk, går han amok. Men der er heller ingen, der vil sidde der. Der lugter af pis.«

Beskrivelserne af den benhårde kamp for overlevelse i gaderne veksler med scenerne fra familielivet, og beskrivelserne af for eksempel et thanksgiving-selskab med orgier af mad, fra kalkun og skinke til grønkål og søde kartofler, er med til at afbalancere hårdheden i miljøskildringerne. En af Angie Thomas’ særlige forcer er netop de strejf af varme og kærlighed, hun pludselig kan sende som en slags solstrejf ind i skildringerne af ikke mindst familierelationerne.

Med »Concrete Rose« har Angie Thomas skrevet endnu en stærkt engagerende og uhyggeligt vedkommende roman om raceproblemer, social ulighed og banderelationer i dagens USA. Seriøst! Hvor bliver man som læser af »Concrete Rose« bare meget klogere på amerikanske forhold og den sociale uretfærdighed, der stadigvæk er et vilkår i ghettoer som den, Angie Thomas skildrer. Det er imponerende.

Concrete Rose

Forfatter: Angie Thomas. Oversætter: Betty Frank Simonsen. Sider: 328. Pris: 250 kroner. Forlag: Carlsen Puls.