Post-victoriansk steampunk-roman damper veloplagt af konspirationsramasjang, magi og civilisationskritik

Boganmeldelse: Philip Pullmans ambitionsniveau når stadig nye højder. Fantastik, dannelsesroman og religionskritik forenes med storslået resultat i andet kæmpebind af serien »Fortællinger om støv«.

Den britiske forfatter Phillip Pullmann foran Bodleian Biblioteket i Oxford, som også har tjent som inspiration for ham i hans nye trilogi.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Daniel LEAL-OLIVAS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Også et parallelunivers med magiske dimensioner kan myldre med skumle konspirationer og hemmelige loger og mystiske dagsordener. Det ved blandt andet alle, der har læst og ladet sig betage af Philip Pullmans Det gyldne kompas-trilogi om pigen Lyra, en af de helt høje bjergtinder inden for moderne fantastisk litteratur, der nu på det seneste også er blevet til en glimrende HBO-serie.

Men der stopper mystikken og truslerne mod frihed og demokrati og almindelig anstændighed ikke. Og det stopper slet ikke i »Det hemmelige samfund«, det seneste bind i Pullmans nye trilogiprojekt, »Fortællinger om støv«.

»Den engelske titel »The Secret Commonwealth« er hentet fra en engelsk 1600-tals traktat om magiske sammenhænge udenfor den synlige verden. «


Første bind fra 2017, »La Belle Sauvage«, var en slags boglangt forspil til den gamle trilogi. I »Det hemmelige samfund« er vi hoppet flere årtier frem, hvor den nu næsten voksne Lyra studerer på en form for parallelversion af universitetet i Oxford, mens den lidt ældre Malcolm – hovedpersonen i »La Belle Sauvage« – er ansat som forsker sammesteds.

I åbningskapitlet bliver et mord overværet af Lyras daimon – en slags sjæleforbundet totemdyr, som i princippet alle mennesker har. Og så er såvel jagten på sandheden som forskellige totalitære sammenslutningers jagt på Lyra og Malcolm ellers i gang i et heftigt tempo, som Pullman hele den enorme bog igennem både formår at opretholde og samtidig udbygge med menneskelige nuancer og tankemæssigt bundtræk.

Mens »Det gyldne kompas« bevægede sig nordpå mod sne og is, bevæger historien her sig gennem Europa og Mellemøsten og videre ud, hvor man et fjernt sted på kanten til Centralasien producerer det yderst sjældne og sagnomspundne rosenvand, som nu såvel religiøse fanatikere som multinationale koncerner forsøger at opnå kontrol med. Alt imens flere, heriblandt Lyra, bliver mere og mere optagede af, hvad det mon egentlig er, der gemmer sig og gemmes på i det isolerede område, hvor rosenvandet bliver til.

Steampunk og bådflygtninge

Pullman er en mester i at remixe historie, kultur og stednavne til sine egne formål. Det ligner uden at være identisk, så selv om udgangspunktet er en slags post-victoriansk steampunk-Oxford og turene østpå går med skib eller tog, minder de religiøse mellemøstlige fanatikere ikke så lidt om IS-krigere, ligesom en grufuld scene med en nedsejlet båd fuld af flygtninge hamrer nutiden direkte ind i historien.

Eller hvor det nu er. For Pullmans svimlende format som forfatter ligger præcis i hans sans for at kombinere og digte videre på alle de forskellige elementer.

Det er klassisk dannelsesroman, stakåndet konspirationsramasjang og hårdtslående religions- og civilisationskritik med mange lag. Og endda ikke kun det.

For dels bæres fortællingen her, ligesom i »Det gyldne kompas«, af en helt grundlæggende menneskelighed og tiltro til oplysning, civilisation og lærdom (Lyra læser såmænd økonomi, og det kan man jo altid få brug for). Dels er paralleluniverset her ikke alene.

Den aktuelle romans engelske titel, »The Secret Commonwealth«, er hentet fra en engelsk 1600-tals traktat om magiske sammenhænge uden for den synlige verden. Efter alt at dømme er det lige præcis også i den retning, Lyra og Malcolm og fortællingen her er på vej hen: Ud i magien.

Hvordan så i alverden – eller hvor mange verdener der nu er – Pullman i det kommende tredje bind vil få samlet hele det kolossale persongalleri og alle de mange vildtvoksende elementer, har jeg ikke fantasi til at forestille mig. Men det har han givetvis selv.

Til gengæld står det til troende, at også bind 2 her generelt er stilsikkert oversat af Hanna Lützen, der ligeledes oversatte den tidligere trilogi og udover at have styr på den særprægede terminologi nok så vigtigt kan ramme sprogtonen af umiddelbar ungdomsroman med stort filosofisk bundtræk. Og når i øvrigt en i princippet rendyrket ungdomsfantasyforfatter som Pullman kan sælge bjerge af fremragende og ikke så lidt krævende bøger og samtidig i sit hjemland få status som en af tidens betydeligste stemmer i engelsksproget litteratur, er der næppe grund til den helt store pessimisme på hverken litteraturens, ungdommens eller fantasiens vegne.

Det hemmelige samfund (Forestillinger om støv 2)

Forfatter: Philip Pullman. Oversætter: Hanna Lützen. Sider: 794, hardback. Pris: 299,95. Forlag: Gyldendal.