Modig thriller-tørlagt krimi slår hul på noget af det sværeste

Boganmeldelse: Steffen Jacobsens »Detox« er modig krimikold tyrker, men et personligt og udfordrende quickfix om familietraumer og et foruroligende rum af angst og uro, som man skal have kendt for at kunne beskrive troværdigt.

»Forlaget skriver, at Steffen Jacobsen selv har en lang historie med depression, og at det har været en vigtig og personlig bog for ham at skrive. Det mærker man ikke direkte, her er ikke tale om udleverende autofiktion, men man tror på det alene af den grund, at han tør kaste sig ud i en så genremæssigt anderledes roman,« skriver Merete Reinholdt. Arkivfoto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere

Trofaste læsere af Steffen Jacobsens krimier vil muligvis opleve tendens til indre uro, prikken i huden, måske ligefrem kvalme og mere seriøse abstinenser, når de med hans nye og ganske anderledes roman kommer på krimilitterær afvænning.

»Detox« er en mordløs og faktisk modig bog; den er en krimikold tyrker, en udtalt thriller-tørlægning – men kun for de læsere, der er emotionelt afhængige af suspense og stejle spændingskurver. For andre og måske endda nye læsere er den et forfriskende, fint og udfordrende quickfix om familietraumer, om sindets mørke sider og om angst og (selv)medicinering.

Forlaget skriver, at Steffen Jacobsen selv har en lang historie med depression, og at det har været en vigtig og personlig bog for ham at skrive. Det mærker man ikke direkte, her er ikke tale om udleverende autofiktion, men man tror på det, alene af den grund at han tør kaste sig ud i en så genremæssigt anderledes roman.

»Man mærker, at Steffen Jacobsen selv har vandret ad samme plagsomme rute.«


Det er modigt, ikke kun fordi han udfordrer sin trofaste fanskare, men også – og måske især – fordi Jacobsens styrke ligger i at skabe enkle, spændingsmættede plots, og det er der ikke meget af her. Der, hvor han normalt ikke er stærkest, er i den mere nuancerede figurtegning og i beskrivelsen af medmenneskelige interaktioner, og det er netop noget af det, der skal bære den psykologisk stærke samtidsroman.

Han udfordrer med andre ord også sig selv, når han giver sig i kast med en historie om en yngre kvinde, der har det svært med den, hun er – eller tror, hun er. Anne har for nylig mistet både sin far og sin ældre søster, hun lider af begyndende angst og uro, hører stemmer og mister flere gange mentalt fodfæste.

Antidepressive eksperimenter

Hun forskanser sig i familiens sommerhus, der ligger ved en plantage i det nordlige Jylland. Her finder hun farens efterladte antidepressiva og begynder at eksperimentere med dem. Hun lever som en slags eneboer og forsøger at vende virkeligheden ryggen.

Anne frygter, at hun er arveligt disponeret for de lidelser, der er i familien – faren var bipolar og endte med at begå selvmord, søsteren bukkede under for brystkræft – men arv og miljø er ubekendte led i den store ligning, og Anne må i sidste ende på afvænning fra vante forestillinger for at kunne acceptere sin nye virkelighed.

Omslag af bogen »Detox«. Forlag: Lindhardt og Ringhof Fold sammen
Læs mere

Der går lidt for megen sødsuppe-logik i romanens afslutning, men Steffen Jacobsen overrasker positivt i sine beskrivelser af Annes angst og hendes selvfornægtende søgen efter en vej at gå. Hun finder til sidst en nedgroet sti, hun usikkert bevæger sig ud ad, godt hjulpet af både sin bekymrede bror, sin følelsesforstokkede mor, en hjælpsom mandlig sommerhusgenbo, jumbobøger og et portrætfoto af en ukendt kvinde. Denne kvinde viser sig at være det indtil da slukkede fyr, der nu pludselig kaster sit lys ud over området og den tilgroede plantage, så Anne kan se, hvor hun går.

Man mærker, at Steffen Jacobsen selv har vandret ad samme plagsomme rute. Uden at fortabe sig i lange følelsesladede beskrivelser får han trukket læseren ind i et foruroligende rum af angst og uro, som man skal have kendt for at kunne beskrive dem troværdigt, og det kan han.

Man kunne forestille sig, at Jacobsens fremtidige krimier bliver endnu bedre efter »Detox«, fordi han ligesom sin hovedfigur har fået slået hul på noget af det, der har været svært. Denne »debut« lægger sig måske nok i slipstrømmen af andre aktuelle romaner med depression og psykisk sygdom som tema, men den er starten på noget nyt for ham og hans læsere.

»Detox«
Forfatter: Steffen Jacobsen. Sider: 232. Pris: 200 kr. Forlag: Lindhardt og Ringhof.