Historien om 100 år i »fodboldstøvlelandet« er tæt på at sidde i krogen

Boganmeldelse: »Halvguderne – 100 år i italiensk fodbold« er en velspillende gennemgang af verdens største sport i fodboldstøvlelandet Italien. Den mangler lidt patos, men er spækket med op- og nedture, mørke skandaler og gyldne genfødsler.

Hvis bogen var en bold, ramte den målet, skriver Berlingskes anmelder Jakob Genz, men den er mest interessant, før der går Maradona i den. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ronaldo Schemidt

De, der siger, at fodbold bare er fodbold, har ikke forstået en dyt af noget som helst.

For fodbold er meget mere end sport.

Faktisk er fodbold mere eller mindre alt mellem himmel og jord, og lidt til, og det burde snart være lige så soleklart og uddebatteret, som at Maradona var større, end Messi kan nå at blive.

»Det er med andre ord lidt over 200 sider spækket med op- og nedture, mørke skandaler og gyldne genfødsler, og hele molevitten er konsekvent eksemplificeret ved menneskers handlinger på og uden for banen, og på godt og ondt.«


Og det skyldes, i øvrigt, ikke mindst El Diegos otte år hos italienske Societá Sportiva Calcio Napoli tilbage i 1980erne, hvor Maradona på alle tænkelige måder personificerede (fodbold-) livets storhed og fald, og som derfor også blev et givetvis ufrivilligt offer for alt det, som fodbold også er – og altid har været – i et land som Italien.

Og hvad alt dette er, er ikke småting, hvilket en ny bog kaldet »Halvguderne – 100 år i italiensk fodbold« er et velspillende bevis på.

Via ti punktnedslag på en tidslinje, der strækker sig fra 1920erne og frem til i dag, highlighter bogens forfatter, Christian Nørgaard Larsen, således en bunke skelsættende kapitler i italiensk fodbolds verdenshistorie, der på hver sin måde indkapsler alt lige fra fascismens fremstrakte arm og korruptionens ansigt med dollartegn i øjnene til hooliganismens dybe rødder og Gigi Rivas markante kindben og frygtede venstreben, og som dermed understreger, at i Italien er fodbold og dets omkringliggende samfund tættere forbundet end noget andet sted i Europa.

Det er med andre ord lidt over 200 sider spækket med op- og nedture, mørke skandaler og gyldne genfødsler, og hele molevitten er konsekvent eksemplificeret ved menneskers handlinger på og uden for banen, og på godt og ondt.

Næsten oppe i krogen

»Halvguderne« er god læsning fra ende til anden, men er mest interessant, før der går Maradona – og senere hen Calciopoli – i den. Altså de kapitler, hvor Christian Nørgaard Larsen med en lommelygte i den ene hånd og læseren i den anden blandt andet kaster et skræmmende lys over fascismens tunge tåge over italiensk fodbold i kapitlet »Med arme som fakler«, ligesom forfatteren på regulær rørende vis fremkalder mindet om flystyrtet, der tog livet af Grande Torino i kapitlet »På et bjerg i Torino«.

Bogomslag Fold sammen
Læs mere
Foto: Byens Forlag.

Men selv disse to fremhævede kapitler kan ikke spille sig helt ud af de småproblemer, der trods alt rumsterer hist og pist, og som overordnet set er tæt på at spænde ben for bogen på den sidste tredjedel af modstandernes banehalvdel, for nu at spille et-to med fodboldens vokabular.

Der hersker ingen tvivl om, at Christian Nørgaard Larsen ved, hvad han skriver om, og selvom hans refererende, kontrollerende og på den måde distancerede måde at videreformidle fortidens historiefortællinger på vitterlig spiller, så kan man godt savne, at forfatteren kommer mere med i spillet og træder i karakter med patos og personlighed i støvlerne.

Det sker, bevares, men det sker ikke nok. Og det er lidt ærgerligt. For selvom indholdet af fodboldens historiefortælling på italiensk jord tit og ofte er stærk nok til at klare skærene selv, så lever(es) de bedst, når de genfortælles med et personligt touch.

Når det er sagt, så rammer Christian Nørgaard Larsen samlet set »Halvguderne« godt, og var bogen en bold, så havde den ramt netmaskerne. Endda næsten helt oppe i krogen.

Forfatteren til »Halvguderne«, Christian Nørgaard, er ansat på Berlingske. Bogen er anmeldt af Jakob Genz, der udelukkende er tilknyttet Berlingske på freelancebasis.

Halvguderne
Forfatter:
Christian Nørgaard Larsen. Sider: 208 sider. Pris: 259 kroner. Forlag: Byens Forlag.