Mikkel Andersson: Jeg havde glædet mig til at jorde Brinkmann, Willerslev og Nørretranders...

...Men Berlingskes anmelders forhåbninger om at nedsable en samtalebog af tre af hele Danmarks allestedsnærværende husfilosoffer blev gjort til skamme, da konversationen viste sig ofte både indsigtsfuld og veloplagt.

»Medmindre man opstiller som anmeldelseskriterie, at ingen samtalebog, og særlig ikke en med de tre, kan blive vellykket (jeg var fristet), kommer man imidlertid ikke uden om, at »Det, du ikke forstår, gør dig klogere« fungerer glimrende på genrens præmisser,« skriver Mikkel Andersson i sin anmeldelse. Foto: PR Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg havde glædet mig til at anmelde d’herrer Nørretranders, Willerslev og Brinkmanns samtalebog med den let sadistiske fryd, som enhver anmelder har - men de færreste vil indrømme at have - ved udsigten til noget helt horribelt.

De tre bydeforms-selvhjælpsforfattere ( »Vær nær«, »Mærk verden«, »Stå fast«, »Tænk vildt« og mange flere) med henholdsvis filosof-, kaoskreaakademiker- og venstrefløjstendenser sætter hinanden stævne for at causere over emnet »Hvad det vil sige at være menneske - i både ental og flertal - i en ny tidsalder«. Det måtte da blive en omgang bedrevidende kollektivt selvsmageri i en retorisk varmluftssauna.

Medmindre man opstiller som anmeldelseskriterie, at ingen samtalebog, og særlig ikke en med de tre, kan blive vellykket (jeg var fristet), kommer man imidlertid ikke uden om, at »Det, du ikke forstår, gør dig klogere« fungerer glimrende på genrens præmisser.

Jovist, der er selvsagt mukken over onde politikere, som både vil tage penge fra universiteterne og forstyrre de akademiske skønånders cirkler med krav om alt muligt verdensnært, hvilket resulterer i megen forudsigeligt forbitret enighed. Forskning skal altid være helt fri - og send flere penge. Men der er kant og begavelse i mange af samtalerne, der dog afkræver læseren en vis tolerance for indforståede filosofreferencer og Willerslevs glæde ved et blomstrende danglish.

En klovn i øjenhøjde

Bedst er bogen, når gnisterne springer mellem Brinkmann og Willerslev. Mens Brinkmann kritiserer »legende ledelse«, hvor medarbejderne skal forestille at agere i et angiveligt »herredømmefrit rum«, er Willerslev - som selv har praktiseret ledelse via »magiske cirkler« på Nationalmuseet - mere skeptisk og leverer en bredside mod analyser, ikke mindst dem, som er inspireret af den franske filosof Michel Foucault, der efter hans mening på selvbekræftende vis reducerer enhver menneskelig relation til et nulsumsbaseret magtspil.

»“Det, du ikke forstår, gør dig klogere” er ikke fri for rigelig højtravende passager eller banaliteter, men der er ingen vej uden om, at som samtalebog leverer den både originale pointer og godt selskab over de 259 sider.«


»Når jeg står og spiller klovn på TV i Ranes museum og ikke kan finde rundt, og det hele går ad helvede til - og egentlig viser en utjekkethed - kan man vel lave den kyniske analyse: Han spiller klovn for dermed at være i øjenhøjde med alle andre. Ja, men man kan også se sådan på det, at han faktisk er en klovn, som er i øjenhøjde med alle andre.«

Der er noget på spil for begge, og de forsvarer deres positioner lige så begavet som indædt, og det er unægtelig interessant at se lige netop en antropolog fremsætte en barsk kritik af Foucault, der normalt har noget nær helgenstatus inden for netop denne akademiske gren.

Uanset om Willerslev praktiserer magt eller ej, fremstår han absolut ikke som en klovn i bogen. Her får han mulighed for at redegøre for antropologiske indsigter om folkeslag i både kolde og varme lande og fremstår som fagnørdet og med en knusende indsigt, der er langt fra den nyslåede direktørtumling, man ser i DR-dokumentaren Ranes museum.

Også når det gælder Donald Trump, er enigheden mindre, end man kunne forvente. Willerslev anerkender ham som et symptom på folkelig frustration, mens Brinkmann insisterer på at betragte ham som en politisk aktør, som man både kan og bør fælde dom over.

Tor Nørretranders holder sig generelt mere i baggrunden og fungerer i høj grad som mediator og opmand mellem de to andre, men dog formår at indtage det ledige standpunkt, at det havde været bedre, hvis Trump havde været et kunstværk.

En diskussion om aktiv dødshjælp udvikler sig ganske rørende, da alle tre har nylige erfaringer med venners og familiemedlemmers bortgang. Her forfægter Brinkmann, at det ikke er rimeligt at gøre den enkelte ansvarlig for sin egen død, og at også eksempelvis alvorligt svækkede ældre har en iboende uskyldighed og værdighed i sig, der kan sammenlignes med spædbarnets. Det gør meget lidt indtryk på Willerslev, der ikke kunne se megen værdighed i sin fars demensramte sidste tid, og som insisterer på, at den enkelte har mere ret til at bestemme over sit eget liv end staten.

»Det, du ikke forstår, gør dig klogere« er ikke fri for rigelig højtravende passager eller banaliteter, men der er ingen vej uden om, at som samtalebog leverer den både originale pointer og godt selskab over de 259 sider.

Dammit.

Det, du ikke forstår, gør dig klogere
Forfattere: Rane Willerslev, Tor Nørretranders, Svend Brinkmann - i samarbejde med Frederik Lindhardt. Sider: 259. Pris: 250 kr. Forlag: Peoples Press

Mød Rane Willerslev, Tor Nørretranders og Svend Brinkmann i samtale om »Det, du ikke forstår, gør dig klogere« på BogForum, lørdag kl. 11 i Auditoriet.