Mandlig helt er tilbage i amerikansk noir-mesters rædselsvækkende krimi

Harry Bosch vender tilbage i Michael Connellys nye krimi, hvor det onde er en permanent trussel mod det gode. Det tenderer mod klicheen, men Connellys evne til at skrue plot sammen redder »To slags sandhed«.

Karakteristisk for fænomenet »en Michael Connelly-krimi« er den grundige research - for eksempel omkring misbruget af oxycodon-piller og ikke mindst de gedigne miljøskildringer,« skriver Berlingskes anmelder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Quique Garc

»Verdens tilstand var mørk og rædselsvækkende«.

Det er svært at beskylde Michael Connellys Los Angeles-politimand Harry Bosch for et overdrevent lyssyn, og konstateringen mod slutningen af romanen »To slags sandhed« rummer essensen af det univers, den garvede krimi-noir-mester Connelly har bygget op omkring sin utrætteligt sandhedssøgende helt.

Ved romanens begyndelse møder læseren Harry Bosch i en celle i den gamle arrestbygning i San Fernando, hvor han gennemgår akterne i en af kasserne med sagen om den forsvundne Esme Tavares.

At Harry Bosch vender tilbage, efter at Connelly sidste år introducerede en slags afløser med den kvindelige kriminalassistent Renée Ballard, vil sikkert glæde mange, og mon ikke der er henlagte sager nok i Los Angeles og omegn til at holde den nu frivillige efterforsker beskæftiget mange bøger endnu med denne verdens dunkle og grusomme sider og uopklarede forbrydelser.

»Connelly er først og fremmest den eminente plotmager, og også denne gang har han skruet to sideløbende intriger så effektfuldt sammen, at spændingskurven holdes oppe hele vejen igennem«


I et verdensbillede, hvor det onde er en permanent trussel mod det gode, er det helt naturligt med den nye romans titel at stille to slags sandhed op over for hinanden. Boschs formel er enkel og klar:

»Han vidste godt, at der var to slags sandhed her i verden. Den sandhed, der var det urokkelige grundfjeld i ens liv og mission. Og så den anden, manipulerbare sandhed. Politikernes sandhed, charlatanernes, de korrupte advokater og deres klienters sandheder…«

Amerikansk morfin-epidemi

At indbygge referencer til aktuelle samfundsspørgsmål og -problemer er en virkningsfuld del af Michael Connellys metode, og ligesom temaet sexchikane blev aktiveret i sidste års Renée Ballard-roman »Nathold«, sådan trækker »To slags sandhed« på det misbrug af lægeudskrevne morfinpiller, som har udviklet sig til en erklæret epidemi i USA.

De tilbagevendende greb og skildringen af outsideren, der kæmper på det godes side i en verden, hvor grådighed og ondskab regerer, kan tendere imod klicheen, men Connelly er først og fremmest den eminente plotmager, og også denne gang har han skruet to sideløbende intriger så effektivt sammen, at spændingsniveauet holdes hele vejen igennem.

Harry Bosch bliver kaldt ud til et dobbeltmord på et apotek stort set samtidig med, at han får besked om, at en mand, som han i sin tid har fået dødsdømt for et seksualmord, er på vej ud i friheden på grund af nye dna-spor og en påstand om plantede beviser.

I den sidste sag gælder det den typiske konfrontation med systemet, og her er det æren og det uplettede ry, der står på spil. I den aktuelle mordsag er drivkraften den moralske forpligtelse i forhold til en ung mand, der har prøvet at gøre det rigtige, og som er blevet myrdet på grund af sin idealisme og naivitet. Bosch optræder mere helhjertet end nogensinde i rollen som ridderen med den hellige mission i en verden, hvor mørkets kræfter hærger.

Karakteristisk for Connelly er den grundige research og ikke mindst de gedigne miljøskildringer. Passagerne i »To slags sandhed«, hvor forfatteren skildrer den forhutlede gruppe af ældre og fysisk medtagne borgere, der er afhængige af den smertestillende medicin, og som bliver en slags receptslaver i et stort og samfundsunderminerende svindelnummer, hører til bogens trumfkort. Den solide forankring i den sociale virkeligheds verden bidrager i høj grad til at intensivere uhyggen i skildringerne. Makkerparret Connelly og Bosch er i fin form.

To slags sandhed

Forfatter: Michael Connelly. Oversætter: Søren K. Barsøe. Sider: 320. Pris: 300 kr. Forlag: Klim.