»Kokken der holdt op med at rødme« er en roman, man holder op med at interessere sig for

Martin Kongstad har skrevet en ny roman, der foregår i kokkemiljøet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Det er en forbløffende interessant og uinteressant roman, som Martin Kongstad har skrevet. En roman, der er skåret som en klassisk tragedie om et menneskes storhed og fald – tilsat saftigt kokkesladder og elitære madopskrifter, men desværre også den samme halvtrætte samfundskritik, som vi har hørt Kongstad fremsige siden årtusindskiftet.

Problemet med »Kokken der holdt op med at rødme« er imidlertid ikke et tyndbenet plot eller den slidte pointe, at Kartoffelrække-segmentet har placeret en kantarel på toppen af Maslows behovspyramide.

Problemet finder vi på side 165, hvor Kongstad skriver sådan her om sin hovedperson:

»Han var et almindeligt menneske, som omgivelserne havde udsat for alt muligt, sådan havde han altid tænkt; ingen uudgrundelige dybder og hemmeligheder, intet specielt. En fuldstændig almindelig fyr.«

Det er ikke kun en pinlig korrekt karakteristik af kokken Magne Oldenberg, men også en stor del af årsagen til, at »Kokken der holdt op med at rødme« er en roman, man holder op med at interessere sig for.

For hvorfor placere en middelmådig mand i hjertet på en fortælling om storhed og fald? Konger falder, det vidste Johannes V. Jensen, mens almindelige mennesker kun snubler.

Ligesom en kedsommelig bordherre er en plage, er det også en gang selvpineri at tilbringe 430 sider med et menneske, hvis mest interessante karaktertræk er en derangeret far.

»Kokken der holdt op med at rødme« brillerer dog med levende og knivskarpe replikker, når de udveksles i et køkken. Til gengæld bliver de underligt farveløse, når personerne er private. Måske fordi Kongstad ikke er optaget af – eller evner – at fremstille et indre liv?

Til gengæld evner få som han den satiriske fremstilling af personers selvbedrag, og den afslutningsvise eksekvering af Oldenbergs undergang er stedvis udsøgt.

Men grundlæggende er der for lidt på spil i Kongstads seneste roman. For meget Schein og for lidt Sein.

Selv er Martin Kongstad for interessant, vidende og velskrivende til at levere så substansløs en fortælling.

Men omslaget er smukt.

Kokken der holdt op med at rødme

Forfatter: Martin Kongstad. Sider: 430. Pris: 300 kr. Forlag: Politikens Forlag.