Jyllands-Posten trækker 1-stjernet anmeldelse tilbage

Forfatteren Christian Jungersen er udkommet med en ny bog, som Jyllands-Postens anmelder ikke var begejstret for. Nu er anmeldelsen trukket tilbage.

Forfatter Christian Jungersen er tilbage med ny roman for første gang i ti år. Romanen får dog en blandet modtagelse af avisernes anmeldere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den længe ventede fjerde roman af Christian Jungersen er endelig udkommet. Efter ti år er »Du kan alt« nu at finde på hylderne hos boghandleren. Den er på 752 sider. I to bind.

Det havde Jyllands-Postens anmelder dog ikke fanget. I stedet bragte avisen en etstjernet anmeldelse baseret på det ene af de to bind. Og nu er anmeldelsen trukket tilbage, for som avisen skriver:

»(...) da anmeldelsen ved en fejl kun baserede sig på bind 1 yder den ikke værket fuld retfærdighed.«

Og derfor lover Jyllands-Posten at vende tilbage med en samlet anmeldelse af de to bind, som romanen trods alt strækker sig over.

Blandede anmeldelser

Men selvom Jyllands-Posten må trække sin etstjernede anmeldelse tilbage, så er avisens anmelder ikke den eneste, der er mindre begejstret for Jungersens nye bog.

Bogens omdrejningspunkt er den 48-årige Per Berg, der er »indehaver af et lurmærket dødssygt liv«, som Berlingskes anmelder, Anne Sophia Hermansen, beskriver i sin anmeldelse af romanen.

Læseren følger Per Berg henover et årti, hvor han blandt andet bliver skilt fra sin kone, oplever at sønnen flytter hjemmefra, fratræder sin stilling som kommunikationschef og i stedet uddanner sig som selvstændig terapeut og coach. »Du kan alt« er en bog om muligheder og nye begyndelser. Sådan da.

I andet bind bliver Per nemlig viklet ind i et intenst drama, da han forelsker sig i den unge kvinde Simin. Og her begynder en mystisk kriminalgåde at tage form. En gåde, som anmelderne ikke er synderligt begejstrede for.

Politikens anmelder Alexander Vesterlund kvitterer med to stjerner og afslutter sin anmeldelse med ordene:

»I det hele taget er 'Du kan alt' en bog, der – stik modsat sit budskab og sin hovedperson – faktisk kan alt for lidt og heller ikke kan siges at være lykkedes.«

Information skriver i samme spor, at romanen »kæntrer fuldstændigt undervejs.«

Børsen kvitterer modsat med fem stjerner, ligesom Berlingskes Anne Sophia Hermansen også drysser fem stjerner ud over Christian Jungersens 752 sider.

»Kan et menneske virkelig genopfinde sig selv så mange gange i løbet af et liv? Som menneske, mand, far, ven, elsker, chef, terapeut, guru? Ja, det kan det godt, og det er ikke uden grund, at Per afslutningsvis kaldes for Lykke-Per. Også Pontoppidan vidste, at der er mange liv i hvert liv, hvis vi tør gribe de muligheder, der byder sig. 'Du kan alt' er en hyldest til det og til at gå i graven sidst i livet og ikke midt i livet,« skriver hun.