Fem stjerner: Åndeløst spændende fortælling om Saddam Husseins danske gidsler

Boganmeldelse: Den blændende fortalte, sande historie »Det sidste gidsel«, er den indtil nu ikke fuldt afdækkede og James Bond-agtige historie om befrielsen af de danske gidsler under Golf-krigen. Det er vanvittigt spændende – fra start til slut.

Forud for den første Golfkrig for 30 år siden blev en gruppe danskere tilbageholdt i Iraks hovedstad, Bagdad, og holdt som gidsler. Journalisterne Henrik Thomsen og Ole Sønnichsen fortæller på blændende vis for første gang hele historien om danskernes lange og trange vej ud af gidselsituationen og om de få tilbageblevne danskere i Kuwaits mere heroiske historie om, hvordan de på forskellig vis understøttede den kuwaitiske modstandsbevægelse og hjalp til med at skjule konstant jagede vestlige borgere fra at falde i kløerne på irakiske sikkerhedstyrker. (Arkivfoto af forhenværende diktator i Irak Saddam Hussein) Fold sammen
Læs mere

Forud for den første Golf-krig for 30 år siden udspillede der sig et drama i offentligheden, da en stor gruppe danskere, især fra det af Irak invaderede Kuwait, blev tilbageholdt i Iraks hovedstad, Bagdad, fordi styret, ledet af landets daværende brutale diktator, Saddam Hussein, ikke tillod dem at udrejse.

Hvor andre vestlige landes borgere mere håndfast blev interneret for at agere menneskeskjold for irakerne mod udefrakommende missiler, var anvendelsen af danskerne som gidsler noget mere nænsom.

»Bogen beretter især om to danske kvinders mod og selvopofrelse, der giver mindelser om lignende fortællinger fra modstandskampen under Anden Verdenskrig.«


Deres i lang tid usikre skæbne blev intenst dækket af medierne og tryllebandt nationen i månedsvis, indtil det på forskellig vis lykkedes at få næsten alle hjem. Kun én dansker, diplomaten Mogens Pedersen, fik ikke lov at rejse. Han havde muligvis på grund af sine forbindelser til den kuwaitiske undergrundsbevægelse gjort sig så upopulær hos det irakiske styre, at det viste sig umuligt at få ham ud af landet på legal vis.

I bogen »Det sidste gidsel – Danskernes flugt fra Saddam Hussein og Golfkrigen« fortæller journalisterne Henrik Thomsen og Ole Sønnichsen på blændende vis for første gang hele historien om ikke bare de tilbageholdte danskeres lange og trange vej ud af gidselsituationen, men også de få tilbageblevne danskere i Kuwaits mere heroiske historie om, hvordan de på forskellig vis understøttede den kuwaitiske modstandsbevægelse og hjalp til med at skjule konstant jagede vestlige borgere fra at falde i kløerne på irakiske sikkerhedstyrker.

Bogen beretter især om to danske kvinders mod og selvopofrelse, der giver mindelser om lignende fortællinger fra modstandskampen under Anden Verdenskrig.

James Bond-agtigt

Centralt i historien står dog den tidligere fortalte, men indtil nu ikke fuldt afdækkede historie om udsmuglingen af Mogens Pedersen i Udenrigsministeriets sammensyede postsække liggende bag i en Toyota-stationcar 575 kilometer gennem den irakiske ørken til Jordan. En plan, »der var meget James Bond over«, som det tørt blev bemærket af en af Udenrigsministeriets direktører.

Derfor var det heller ikke en plan, som var udtænkt af én af de sædvanlige silkeaber i Udenrigsministeriet på Asiatisk Plads, hvor den allerøverste ledelse tværtimod gjorde sit yderste for ikke at blive gjort ansvarlig for, hvis nu planen gik galt. Sammen med elegance er kynisme som bekendt også et karaktertræk ved diplomatiet.

I stedet måtte Udenrigsministeriet diske op med helt anderledes kreative kræfter i form af den tidligere vagtmester og reserveofficer Mads Sandau-Jensen, antagelig med baggrund som FE-agent, der sammen med korrespondenten Tine Astrupgaard under disse dramatiske omstændigheder og med stor risiko for dem selv formåede at smugle Mogens Pedersen ud af landet og i sikkerhed. Det skete kun få dage før, Operation Ørkenstorm brød løs, og hvor en international koalition af militære styrker med USA i spidsen endelig fik smidt den irakiske hær ud Kuwait, efter at den et halvt år inden havde invaderet den lille, stenrige oliestat.

Forfatterne beskriver åndeløst spændende de mange dilemmaer og skuffelser, som gidslerne gennemlever undervejs, og som læser er man med dem hele vejen, når de er bange, græder, er frustrerede og fester løs med store mængder alkohol i ren virkelighedsflugt, efterladt som de er i deres livs mareridt. En på alle måder uønsket situation, hvor heltemod, sammenhold og snilde gror frem, og hvor ellers stærke personer møder muren efter at have stiftet bekendtskab med Saddam Husseins fængsler indefra.

Bogomslag af »Det sidste gidsel«. Forlag: Lindhardt & Ringhof. Fold sammen
Læs mere

Kritik af diplomat

Det er også en bog, der udmærket beskriver det dilemma, gidslerne står i, da de sætter deres egen mulighed for frigivelse højere end at vise forståelse for den danske VK-regerings ellers stålsatte solidaritet med det internationale samfund, hvor man ikke ville forhandle alene med Iraks regering.

Det fik gidslerne til at appellere til tidligere statsminister Anker Jørgensen (S), der tager på mission til Bagdad og får frigivet 16 gidsler, mod at den politiske veteran modvilligt, men ikke særligt overraskende, må optræde i Saddam Husseins propagandashow. Dengang var offentligheden delt omkring Jørgensens beslutning, selv om alle siden kunne glæde sig over gidslernes befrielse.

Det er også i den forbindelse, man fornemmer en vis diskret kritik af især en central diplomat, der åbenbart har det med at mase sig foran i køen for at blive hjemsendt foran andre civile danskere og på anden vis undervejs i fortællingen udviser manglende fornemmelse for kollektivets behov frem for hans egne.

Forfatterne bør roses for at komme i dybden med denne fortræffelige fortælling, som henset til detaljeringsgraden og de medvirkende kilder fremstår ganske troværdig, uden at det på noget tidspunkt bliver kedeligt.

Tværtimod er der tale om særdeles spændende læsning fra start til slut.

Det sidste gidsel – Danskernes flugt fra Saddam Hussein og Golfkrigen
Forfattere: Henrik Thomsen og Ole Sønnichsen. Sider: 432. Pris: 299,95 kroner. Forlag: Lindhardt & Ringhof