Eva Selsing: Til næste jul kan Pia Kjærsgaard godt være mere striks

Bogen »Jul på Borgen« er et godt projekt, men bærer desværre præg af venstrehåndsarbejde fra mange af politikernes side.

»Man må håbe på lidt strengere redigering næste år, og at Kjærsgaard lader bidragsyderne forstå, at indlæg skal være af en vis kvalitet,« skriver Eva Selsing i sin anmeldelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Åndahl Torben og Thomas Lekfeldt

Julen nærmer sig og således også det, der efterhånden er blevet en tradition – nemlig udgivelsen af højtidsbogen »Jul på Borgen«, denne gang for 5. år i træk.

Det er Pia Kjærsgaard, som redigerer, og indlæggene er skrevet af folketingsmedlemmer, ansatte på Christiansborg og en Hus Forbi-sælger. Overskuddet fra salg af bogen går til netop Hus Forbi.

I år er der indlæg fra blandt andre Mette Abildgaard (C), Yildiz Akdogan (S), René Gade (Å), Rune Lund (Ø) og Holger K. Nielsen (F). 19 tekster er det blevet til, i blandet længde. Desværre er kvaliteten også temmelig svingende. Fra de helt personlige, rørende og oprigtigt interessante, til de uengagerede, korte.

I den første kategori finder vi blandt andet Mette Abildgaard (C), som fortæller med sødme om at føre to familiers traditioner sammen. Det er en skæg påmindelse om, at selvom vi er så ens i Danmark, er de små forskelle i den måde, vi fejrer vore højtider på, slet ikke uden betydning.

Bramsens tekst er bedst

Bogens bedste tekst er af Trine Bramsen (S), som tager os med til familiejul på Thurø, som skæmmes en smule af en dille med at grille. Jeg tog mig i at grine, da jeg læste den, som med lige dele kærlighed og glimt i øjet måske primært er en hilsen til Bramsens far, som er deres juls kulinariske hjerte.

Liselotte Blixt fra DF fortæller om sine juleaftener, hvor hun åbner sit hus for folk, der ikke har andre at fejre jul med – interessant nok bemærker hun også, at Røde Kors ikke har ønsket at formidle kontakt til potentielle gæster. Det er da ærgerligt, og man kan spekulere lidt over, hvorfor mon det er sådan.

»Den er oplagt som lille erkendtlighed til værtinden for julens selskaber – eller mandelgave til de hjem, der fejrer den 24. uden små børn«


Det lykkes ikke helt forfatterne at være apolitiske; der sniger sig lidt ind i især venstrefløjens indlæg, men det er ikke nok til at skæmme bogen alt for meget, heldigvis.

Når Yildiz Akdogan beklager sig over, at nogen »politiserer« og kæder det, at dele af Nørrebro er uden julelys, sammen med bydelens store muslimske population, bliver teksten til noget andet end en sød julehistorie. Det samme gælder, når Roger Courage Matthiesen (Å) benytter sin (meget korte) tekst til at sige noget om Danmarks fortid som slavenation og stigmatisering af minoriteter.

Jeg kan forestille mig, at redactrice Kjærsgaard allerede har luget lidt ud i de indvævede politiske erklæringer; næste år kan hun godt gå mere striks til værks.

For mange af historierne er for korte og bærer præg af hurtighed. Det duer ikke, at læserne får fornemmelsen af, at de sidder med en tekst, som den forfattende politiker har haft for travlt til at skrive med indlevelse.

Det er synd, ikke mindst af hensyn til den gode sag (men såmænd også traditionen, som julebogsudgivelsen er blevet), at der på den måde ender venstrehåndsarbejde i det færdige produkt. Man må håbe på lidt strengere redigering næste år, og at Kjærsgaard lader bidragsyderne forstå, at indlæg skal være af en vis kvalitet.

Heldigvis er der altså undtagelser, og disse, sammen med udgivelsens gode sag, gør, at De naturligvis kan købe bogen alligevel. Den er oplagt som lille erkendtlighed til værtinden for julens selskaber – eller mandelgave til de hjem, der fejrer den 24. uden små børn. Den særlige blanding af politikernavne, vi primært kender fra fjernsynet, som deler personlige minder, vævet ind i en tradition, vi alle elsker og er en del af, er grundlæggende charmerende og fortjener både en skilling og en læsning.

Jul på borgen V

Forfattere: Pia Kjærsgaard (red.), Mette Abildgaard, Yildiz Akdogan, Stine Andersen, Liselott Blixt, Trine Bramsen, Karen Ellemann m.fl. Sider: 118. Pris: 150 kr. Forlag: People’s Press