Eva Selsing: Det er lige til at komme i julestemning af

Julehistorier fra Borgen er overraskende fri for bovlamme politikerfraser, mener Eva Selsing.

»»Jul på Borgen« er et køb værd på grund af de velfortalte, personlige fortællinger, som på hver deres måde giver os indblik i såvel deres egne minder som vores fælles historie,« skriver Eva Agnete Selsing i sin anmeldelse. Foto: Lars Laursen og Thomas Lekfeldt. Fold sammen
Læs mere

»Jul på Borgen« er en samling julehistorier skrevet af medlemmer af Folketinget, en repræsentant for Hus Forbi (som overskuddet af salget går til) og en enkelt ansat på Borgen. Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, som er initiativtager, har skrevet forordet, og derpå følger 19 meget forskellige julehistorier af blandt andre Christine Antorini (S), Kristian Thulesen Dahl (DF), Søren Gade (V), Jakob Ellemann-Jensen (V) og Stine Brix (Ø).

Det er overraskende velskrevet og overraskende frit for bovlamme politikerfraser. Man kan med det samme mærke, at de (fleste) har taget opdraget om en personlig julehistorie alvorligt. Vi hører om Antorinis italienske bedstemor »Nonna« og dennes spændende julepakke til de danske slægtninge; om Stine Brix’ jul på plejehjemmet, og hvordan det blev en gave at hjælpe julen på vej for dem, der ikke har familien omkring sig; om Jakob Ellemann-Jensens soldaterjul, og Karsten Hønges 24. december i den grønlandske polarnat. Ja, og mange flere.

Der er også et par svipsere. Det løjerligste indslag er uden tvivl fra Lotte Rod (R), som diverterer med måske/måske ikke fiktive tanker fra Argentina, fortalt i 3. person ental. Med bonus-godhedshistorie om hovedpersonen, som af sit hjertes renhed giver et pizzastykke til en mor og et barn – men følgelig plages af dårlig samvittighed over at give udsmidningsmad til de fattige. Det er ikke nemt at være så god.

Ingen politikerskrifter uden bullshit-ord. Således også den sproglige aneurisme »disruption«, som sjovt nok kun findes i en tekst forfattet af den partikonservative Mai Mercado. »Disruptionen« går vistnok ud på, at Mercados børn ikke kan sidde stille i kirken eller vente på gaver, hvorfor familien ikke »holder…helt så stramt på traditionerne« og overvejer at droppe julegudstjenesten. Trés moderne.

Men det er småting. Langt de fleste beretninger er tankevækkende, søde og originale. Martin Lidegaards (R) referat af en gudstjeneste i Gentofte, hvor også Pia Kjærsgaard med mand deltog, er sjov. En lille udveksling mellem et af Lidegaards familiemedlemmer og Kjærsgaard er både uventet og hjertevarmende.

Leif Mikkelsens (LA) bidrag er også værd at nævne. Her får vi, sammen med lidt historie om slægtsgården, den fulde ordlyd af et brev skrevet af svigerfamiliemedlemmet Hans Jeppesen om julen i årene efter 1864, hvor landet sørgede over tabet af Sønderjylland. Den gamle mand skriver på jysk (’A’ i stedet for ’jeg’), hvilket gør den lille tidsrejse endnu mere charmerende.

I det rare, nostalgiske hjørne finder vi tillige nuværende overvagtmester Torben Schuberts beretning fra en barndom i ganske særlige rammer.

Begge forældre arbejdede på Christiansborg, og såvel Torben som hans søn har valgt samme job. Med fine ordbilleder tages vi tilbage til et København med sporvogne, skøjteløb på søen i Bibliotekshaven og flæskesvær på Vandkunsten. Historien ender lidt abrupt – vi må krydse fingre for, at det skyldes en fortsættelse næste år.

»Jul på Borgen« er et køb værd på grund af de velfortalte, personlige fortællinger, som på hver deres måde giver os indblik i såvel deres egne minder som vores fælles historie. Det er lige til at komme i julestemning af.

Titel: Jul på Borgen IV
Forfattere: Christine Antorini, Stine Brix, Kristian Thulesen Dahl, Henrik Dam Kristensen m.fl.
Sider: 160 kr.
Pris: 150 kr.
Forlag: People’s Press