Én stjerne: Man tager sig til hovedet over, at Gyldendal har udgivet dette manuskript

Hver for sig står forfatterne Anders Morgenthaler og Marie Louise Tüxen for noget storartet. For vellykket satire og sproglig opfindsomhed. Men deres fælles romanprojekt er mildest talt mislykket.

Anders Morgenthaler har sammen med Marie Louise Tüxen skrevet »Helle Erobreren«. Romanen er første bind i en planlagt serie på tre. Desværre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man tror, at »Helle Erobreren« er en moderne udgave af »Pelle Erobreren«, tager man grundigt fejl. I stedet er romanen en fortænkt, usjov og overgearet fortælling om en kvindelig slagter, der fyres for inkompetence, ryger i jobaktivering og forveksles med en akutlæge, hvorefter hun begynder at operere folk, som var der tale om svin.

Det er muligt, at forfatterne Anders Morgenthaler og Marie Louise Tüxen har haft det morsomt undervejs, men skal man som læser have det tilsvarende sjovt, vil det nok kræve en skål med euforiserende stoffer.

»Man tager sig til hovedet over, at Gyldendal har udgivet dette manuskript, men coveret indeholder vel en form for varebetegnelse: Vi ser her en blond kvinde ride på en gris, mens hun svinger med et stetoskop. Den var ikke engang gået i Cirkusrevyen i 80erne.«


Anslaget er formentlig det mest vellykkede ved romanen:

»Helle har arbejdet med døde kroppe. Engang var hendes arbejdsplads en pøl af blod, og hun blev næsten kvalt under en indvoldsudtagning. Alligevel har hun aldrig været så bange som i dag på gul stue i børnehuset Himmelskibet.«

Parret viser her, at de kan noget med den komiske overdrivelse, leveret stramt og minimalistisk med blik for de absurditeter, der er i tiden, men når det er sagt, så fungerer resten af romanen ikke.

Og den lever slet ikke op til det ellers relevante eksistentielle spørgsmål, der stilles i pressemeddelelsen: »Hvad gør man, når man er faret vild i sit eget liv, og man pludselig får chancen for at blive en anden?«

For romanens svar er: Man fjoller bare videre rundt i tilværelsen.

Ethvert antræk til alvor nakkeskydes sekundet efter af spøjse indfald og ender i jokes om afføring, sennepsglas i endetarmen og sure tæer. Det er, som om forfatterne er bange for at kede læseren, og derfor skal handlingen, i det omfang man kan tale om en sådan, speedes op og twistes og behænges med gakkede indfald.

Man tager sig til hovedet over, at Gyldendal har udgivet dette manuskript, men coveret indeholder vel en form for varebetegnelse: Vi ser her en blond kvinde ride på en gris, mens hun svinger med et stetoskop.

Den var ikke engang gået i Cirkusrevyen i 80erne.

Romanen er første bind i en planlagt serie på tre. Desværre.

Anders Morgenthaler og Marie Louise Tüxen: Helle Erobreren. 282 sider, 249,95 kroner. Gyldendal