Drønhyggelig tur gennem Danmarks største fodboldøjeblikke med Gehrs, Toft og Werge

Boganmeldelse: »Det er genialt, det der!« er en let navlepillende, men samtidigt rørende og underholdende slentretur ned af Mindernes Allé til nogle af Fodbolddanmarks mest ikoniske momenter.

VM-kamp Danmark-Uruguay 6-1. Michael Laudrup har afdriblet diverse forsvarsspillere samt målmanden og scorer Danmarks 3. mål. Fold sammen
Læs mere
Foto: PALLE HEDEMANN

Michael Laudrup…og så skyder han…neej, han venter…jaa, Michael Laudrup…det er genialt, det der! Ordene er Svend Gehrs’ og vil til evig tid indkapsle ét af fortidens allerstørste og mest uforglemmelige fodboldøjeblikke; VM 86´, Danmark mod Uruguay, 6-1, BANG…Danish Dynamite!

Og det er noget af det, en dygtig fodboldkommentator kan, nemlig, at sætte ord på det der sker på en sådan måde, at selv ellers forgængelige øjeblik fastfryses og foreviges.

»Som da Toft et sted i bogens første tredjedel spoler tiden tilbage til kommentatorboksen på Nye Ullevi i '92, hvor han lige efter Kim Vilforts scoring til 2-0 sender en særlig hilsen til målscoreren: »Jeg under dig den scoring.«


Heldigvis har vi her til lands mange af disse øjeblikke. Vi har mange gode fodboldhistorier at fortælle, men også dygtige fodboldkommentatorer. Og lige nu er tre af de største – Svend Gehrs, Flemming Toft og Carsten Werge – aktuelle med en knap 300-sider lang spadseretur ned ad Mindernes Allé, hvor de skulder ved skulder ser tilbage på et langt (arbejds)liv med formidlingen af fodboldens drama som fælles fikspunkt.

Undervejs kommer de tre stemmer ind på begivenheder og mennesker, der for os som for længst har forstået, at fodbold ikke bare handler om liv eller død, men om noget helt tredje og meget, meget større.

I øjenhøjde

Alligevel mister forfatterne til »Det er genialt, det der!« aldrig jordforbindelsen. I stedet ser de tilbage på de største oplevelser i tiden, der er gået uden de store dikkedarer og er altid i øjenhøjde med størstedelen af Fodbolddanmark.

Og det er faktisk, til trods for størrelsen på de begivenheder og mennesker de snakker om, en forfriskende reminder. Minderne fra fortiden behøves nemlig ikke (altid) at blive pakket ind eller ud. Sommetider skal de bare genfortælles, uden sminke og makeup, men frit fra hukommelsen.

Som da Toft et sted i bogens første tredjedel spoler tiden tilbage til kommentatorboksen på Nye Ullevi i ’92, hvor han lige efter Kim Vilforts scoring til 2-0 sender en særlig hilsen til målscoreren: »Jeg under dig den scoring.«

Og wupti! Mere skal der ikke til for at få de indvendige tårer til at trille om kap på alle dem, der kan huske, hvorfor Toft sagde lige præcis disse ord til lige præcis Vilfort.

Når det er sagt, så er der hist og pist mellem alt lige fra Elkjærs scoring fra den der vanvittige vinkel og lyden af Champions League-hymnen til »hutlihut« og mødet med Maradona, steder hvor »Det er genialt, det der!« bliver en anelse for jordnær.

Ærgerlige lakridser

For lige så rørstrømsk man kan blive flere steder i bogen, og lige så hyggelige, finurlige og underholdende langt de fleste anekdoter og røverhistorier fra tidens løb i sportens verden er, lige så ærgerlige er Werge-sætninger a la »Som altid, når det gælder CL-finaler, var jeg helt oppe på lakridserne.«

Foto: Lindhardt og Ringhof.

Der er også flere steder, hvor »Det er genialt, det der!« bliver ramt af lige lovlig meget navlepilleri og en dvælen ved detaljer, der ikke altid lever op til almene væsentlighedskriterier. Men sådan er det jo med den slags tilbagebliksbøger. De er svære at skrive med balancen i behold. Selv for tre efterhånden modne herrer med jordforbindelsen intakt.

Alligevel ender Det er genialt, det der! med at ramme målet. Måske ikke helt oppe i krogen. Men mindre er også nok til at minderne fra fortiden kan leve videre i bedste velgående og nu endda – takket været denne bog – har fået tilføjet nye anekdoter samt refleksioner over kommentatormetien.

Sidstnævnte foldes ud ved hjælp af tre kapitler, der i modsætning til bogens øvrige sider, leveres i et samtalebogsformat, der normalt kan være en belastning at læse, men som her faktisk bidrager med nye sider og en større forståelse af de tre stemmer. Den slags kapitler måtte der, trods de herlige minder, gerne have været flere af.

Det er genialt, der der!
Forfatter:
Svend Gehrs, Flemming Toft, Carsten Werge. 296 sider. Pris: 299,95. Forlag: Lindhardt og Ringhof.