DR-vært forlader populært radioprogram efter ti år

Efter ti år i værtsrollen forlader Klaus Rothstein radioprogrammet Skønlitteratur på P1. Nanna Mogensen fortsætter som vært alene.

De nu tidligere værtskolleger på Skønlitteratur på P1 Nanna Mogensen og Klaus Rothstein. Efter ti år som vært stopper Klaus Rothstein. Fold sammen
Læs mere
Foto: Agnete Schlichtkrull

Journalist og litteraturanmelder på Weekendavisen Klaus Rothstein skal ikke længere være vært på radioprogrammet Skønlitteratur på P1.

»Ja, jeg har valgt at stoppe på programmet efter ti gode år. Nanna kommer helt sikkert til at lave fine udsendelser alene. De næste måneder har jeg skriveorlov. Fremtiden kommer helt af sig selv og bringer nok noget med sig,« skriver Klaus Rothstein i en SMS til Berlingske og har ikke yderligere kommentarer.

Klaus Rothstein blev tidligere på året udsat for massiv kritik på blandt andet sociale medier, efter at han i en bogomtale i Weekendavisen af Malou Aamunds kommende bog, »Maria«, blev kritiseret for at skrive en tekst, der var nedladende over for kvinder. Blandt andet skrev Helle Holm Clausen en modklumme til netmediet POV International med udgangspunkt i Rothsteins tekst.

I omtalen sammenlignede Klaus Rothstein Aamunds udseende med musikeren og forfatteren Alberte Windings:

»Men, hov! Det er jo slet ikke Alberte! Hun ligner bare med det lyse hår og de fine linjer. Der er noget bekendt ved ansigtet. Det må være endnu en kendis, der springer ud som romanforfatter. Aha, det er jo Malou Aamund. Datter af ham, De ved nok, og gift med ham, De ved nok,« lød det i omtalen.

Efterfølgende var der henvisninger til Malou Aamunds far, Asger Aamund, og hendes ungdomsdatingliv og en kommentar om, at bogen »må være en sag for ALT for damerne og »Aftenshowet««.

Weekendavisens chefredaktør, Martin Krasnik, forsvarede Klaus Rothstein i et opslag på Facebook, hvor han skrev, at »noten er ment som en satirisk kommentar til Gyldendals presseomtale af bogen, som Klaus Rothstein fandt indsmigrende og grinagtig kommerciel«.

Redaktionschef på P1 Judith Skriver bekræfter, at Klaus Rothstein har søgt orlov, og at han stopper på programmet. Hun ønsker ikke at oplyse, hvad årsagen er til Klaus Rothsteins farvel, da hun ikke kan udtale sig i personalesager, men hans afgang vil medføre ændringer i programmet.

»Vi kører programmet videre med Nanna Mogensen som vært alene. Klaus Rothstein har selv valgt at søge orlov,« siger Judith Skriver til Berlingske.

Klaus Rothstein vender altså ikke tilbage til programmet efter sin orlov, som fremover kun vil have én vært, og »det kan betyde ændringer for at sikre dynamikken i programmet«.

Ifølge Judith Skriver leder man ikke efter en ny vært på nuværende tidspunkt. Hun påpeger desuden, at Klaus Rothsteins farvel intet har med besparelserne på DR at gøre.

»Vi kommer til at kigge på, hvilke gæster der skal være med, for vi kan godt lide liv i studiet. Det har været godt med to værter i studiet, og det er vi glade for i andre programmer. Men vi er trygge ved Nanna Mogensen, som har været vært i ti år. Vi tænker over, om vi skal have flere gæster ind, for på den måde at få mere liv i studiet,« siger hun.