Dan Brown møder Stieg Larsson i kras konspirationskrimi

Boganmeldelse: Gedulgte magtstrukturer, adel, mord og marionetpolitikere – der er smæk for skillingen i Anton M. Bergs »De Atten«, der har potentialet til at blive en forlagsforretningsmæssig guldtyr.

Plottet i »De Atten« tager udgangspunkt i en hemmelig gammel magtelite, der som Det Svenske Akademis ukendte tvilling opererer i det skjulte og skulle stå bag både kongemord, Palme-mord, våbenhandel og meget andet. Arkivfoto: Den svenske statsminister Olof Palme blev myrdet af en ukendt gerningsmand i Stockholm i 1986. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bertil Ericson

Det er ikke så underligt, at det er forlaget Hr. Ferdinand, der udgiver den i øvrigt lovende svenske debutant med det mundgode navn Anton M. Berg. Forlaget, der i sin tid tjente kassen på at udgive Dan Brown for næsen af etablerede danske forlag, har selvfølgelig set en lighed og en måske lige så stor økonomisk mulighed i »De atten«.

Om det når så vidt, at Bergs konspirationskrimi bliver en verdensomspændende bestseller er svært at spå om. Måske kommer den en postgang for sent, måske ligner den for meget noget, man har læst før, måske er den for fortænkt.

»Sköld bliver mere og mere optændt af sin opdagelse, og da han insisterer på at bringe den i sin dokumentar om svensk våbenhandel, får det dramatiske følger. Ikke blot bliver han fyret for at have modsat sig sine chefer, ukendte kræfter forsøger også at lukke munden på ham.«


Det er imidlertid en bog, der har potentiale til at ramme et bredt publikum – den er underholdende skrevet, den blander aktuelle dramatiske begivenheder med historiske hændelser, den konspirerer om gedulgte magtstrukturer, mord og marionetpolitikere, og så er den så meget en klon af Dan Browns »Da Vinci mysteriet« og Stieg Larssons Millenium-trilogi, at den formentlig vil blive bedømt som alt mellem en mislykket mutant og et genialt genmanipuleret krimilitterært mesterværk.

Den hører hverken til i den ene eller den anden ekstreme kategori, men denne anmelder følte sig i ganske godt selskab, også selv om dramatikken løber lidt af med forfatteren i slutningen af bogen.

En mystisk mand og tre skelsættende mord

Grundlæggende er det en spændingsfyldt, underholdende og tankevækkende roman, hvor hovedpersonen er en lidt halvklodset mandlig journalist, skurkene er at finde i den historisk oprørske svenske adel, og plottet tager udgangspunkt i en hemmelig gammel magtelite, der som Det Svenske Akademis ukendte tvilling opererer i det skjulte og skulle stå bag både kongemord, Palme-mord, våbenhandel og meget andet.

Axel Sköld er i gang med at lave en radiodokumentar, da han falder over en mærkelig sammenhæng. Den samme mand ser ud til at have været i nærheden af ofrene fra tre forskellige historiske dødsfald, i al fald optræder han på gamle billeder i umiddelbar forbindelse med mordet på statsminister Olof Palme, våbeninspektøren Algernons påståede selvmord og journalisten Cats Falcks dødelige bilulykke.

Sköld bliver mere og mere optændt af sin opdagelse, og da han insisterer på at bringe den i sin dokumentar om svensk våbenhandel, får det dramatiske følger. Ikke blot bliver han fyret for at have modsat sig sine chefer, ukendte kræfter forsøger også at lukke munden på ham.

Foto: Hr. Ferdinand.

Med hjælp fra sin kollega, som han deler kontor med, den politiske journalist Stina Forss, en meget overvægtig historieprofessor og en hævngerrig og døende advokat, hvis mere end almindeligt misfornøjede klient er at finde i de såkaldte Panama Papers, forsøger han at få omverden til at fatte sagens rette sammenhæng.

Han tager til Boston i USA for at finde gamle breve om grundlæggelsen af det hemmelige adelige krigsakademi, han finder afgørende beviser i et antikt arvet skrin med hemmelige rum, han kommunikerer via sin bedagede printer med en anonym hjælpsom hacker, og han redder den nytiltrådte finansminister, Lova Magnusson, der tilfældigvis er hans gamle barndomsveninde og ulykkelige kærlighed, da en rumænsk lejemorder er i hælene på hende.

Det hele ender i et brag af et spændingsmættet klimaks, hvor en del falder på plads, men hvor der stadig er løse tråde, der fordrer en fortsættelse. Og den kan man så glæde sig til, for Anton M. Berg leverer smæk for skillingen, kostelige konspirationsteorier og krasse kommentarer til både adel og almue, journaliststand og velfærdssamfund, folk og fæ.

Og det kan være, at det lige præcis er den cocktail, der skal til, for at Hr. Ferdinand atter bliver om ikke en guldkalv så en forlagsforretningsmæssig guldtyr.

De atten
Forfatter:
Anton M. Berg. Oversætter: Anders Juel Michelsen. Sider: 415. Pris: 300 kr. Forlag: Hr. Ferdinand.