Børn af »vakte« forældre skal vækkes til klimakamp

Per Schultz Jørgensen »Opdragelse til livsmod og bæredygtighed« er en positiv og let tilgængelig aktivistisk peptalk til de »vakte«, men bekymrede forældre, der gerne vil have moralsk opbakning til at involvere børnene i klimakampen.

ARKIVFOTO: Børneforsker Per Schultz Jørgensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Opdragelse, dannelse og børns vilkår i en meget moderne verden er et voksende tema. Det afspejles i den næsten sammenfaldende udgivelse af to debatbøger om emnet; nemlig Merete Riisagers »Selvbyggerbørn« og Per Schultz Jørgensens »Livsmod«. Men hvor Riisager taler om det kritisable i at pålægge barnet voksenlivets byrder – eksempelvis at give de små ansvar for klimaet – er netop det sidste målet med Schultz Jørgensens bog.

Klimakrisen er, ifølge forfatteren, så alvorlig, at den »for evigt vil ændre betingelserne for vores livsform« – det handler om selve planetens overlevelse. På den baggrund kunne man let forfalde til panik og tungsind, men det er, mener Schultz Jørgensen, den forkerte vej at gå. I stedet må de voksne inddrage poderne i »det bæredygtige mindset«, hvis hovedingrediens er udviklingen af et »indre kompas«, som kan hjælpe dem til at tage klimaansvar.

Eva Selsing

»Kritiske røster vil finde det betænkeligt at »inddrage« – altså i et omfang instrumentalisere – børn i det, der mestendels er en politisk kamp, som tilhører voksensfæren«


Og hvordan argumenterer han så for det, han kalder »mobiliseringen« af børn i den politiske kamp for bæredygtighed? Jo, de små skal lære at tage ansvar for klimaet. Det kan forældrene sikre ved at gøre bæredygtighed til familiens fortælling. Derved lærer ungerne selvregulering, dømmekraft og ansvarlighed: »Når den 10-årige bliver vegetar, tager han ansvar og handler.«

Schultz-Jørgensen har interviewet en række familier, hvor forældrene har valgt at gøre bæredygtighed til et fælles projekt, og deler deres overvejelser og tvivl. Det bruges også som afsæt til at beskrive »forhandlingsforældreskabet«, som står i kontrast til det »forløjede« borgerlige forældreskab. Forhandlingsforælderen giver ikke børn pligter, men udvikler deres karakter. De små behøver ikke at tage opvasken, men kan komme med til klimastrejke foran Christiansborg.

De vakte familier

Kritiske røster vil finde det betænkeligt at »inddrage«altså i et omfang instrumentalisere – børn i det, der mestendels er en politisk kamp, som tilhører voksensfæren. Schultz Jørgensen har formentlig tænkt over denne indvending, og der er to umiddelbare svar herpå i bogen. Det ene er, at ungerne alligevel hører om klimaet, så de voksnes ansvar er at sætte de voldsomme ordbilleder i en forståelig, handlingsorienteret ramme; det andet er, at bæredygtighed som livsprincip ikke blot kan skabe sammenhængskraft i familien, men også virke karakterformende på det enkelte barn.

Han nævner selv, at det er tilfældet med andre eksistentielle formater, vi voksne sætter os selv og vores børn ind i, eksempelvis religion. En spændende sammenligning, som understreges af brugen af ordet »vakt« om en af de interviewede klimafamiliers konvertering til grønhed.

Ideologisk er der tonet temmelig rent flag – der er citater af Naomi Klein, Carsten Jensen og Greta Thunberg. Grådighed, profit og forestillingen om konstant vækst er noget, der skal modarbejdes og erstattes med genbrug og grønhed. Et afsnit om »friheden uden bil« dvæler ved det positive i at bruge tid på offentlig transport og få »ufrivillige pauser«.

Schultz-Jørgensen problematiserer ikke den politisering af barnelivet, der uundgåeligt ligger i at gøre bæredygtighedsdoktrinen til familiens eksistentielle grundlag. På den måde er »Opdragelse til…« ligefrem aktivistisk, hvilket også ses i det afsluttende kapitel, der giver gode råd til grøn omstilling og inddragelse af børn.

Men som peptalk til de klimabekymrede forældre, der gerne vil have moralsk opbakning til at involvere børnene i projektet, er »Opdragelse til livsmod og bæredygtighed« en udmærket, letlæst sag.

Opdragelse til livsmod og bæredygtighed
Forfatter: Per Schultz Jørgensen. Sideantal: 179. Pris: 249,95 kr. Forlag: Kristeligt Dagblads Forlag.