Anna Grue introducerer tyk, madglad og utraditionel heltinde i ny såkaldt »hyggekrimi«

Anna Grue skriver hyggeligt underholdende og elementært spændende. »Mysteriet i Genbrugsen« er lige så meget et kærligt, satirisk portræt af et hjørne af Danmark og af danskere, som det er en kriminalroman.

Anna Grue har allerede med sin serie om politiefterforskeren Dan Sommerdahl, der lige nu sendes på TV 2 Charlie, vist, at hun kan skrue et hverdagsindviklet plot sammen, og det nye bekendtskab med Anne-Maj Mortensen og hendes gravhund, slankekure, bøger, kogekunst, fordomme og fandenivoldskhed er dejligt lovende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Det fysiske forfald er et fremtrædende element i Anna Grues nye krimiserie om efterlønneren Anne-Maj Mortensen. Både hovedpersonen og de fleste øvrige figurer er aldrende, og omdrejningspunktet for deres ageren, en genbrugsbutik i Nykøbing Sjælland, er i sagens natur fyldt med alskens godt brugte genstande.

Tonen i »Mysteriet i Genbrugsen« er da også indimellem en anelse humoristisk altmodisch, og fru Mortensen minder om en trivelig, madglad Mrs. Marple i en nutidig hverdagsrealistisk dansk kontekst. Men lad det være sagt med det samme: Der er intet støvet, falmet eller rynket over dette nye bud på et udkantsdansk krimiunivers og en på flere måder utraditionel krimiheltinde.

»Anne-Maj Mortensen er lidt af en besserwisser, der gerne sætter andre på plads på en underspillet og ikke synderligt charmerende facon.«


Tværtimod er det forfriskende og uforudsigeligt på en gemytlig og gribende måde at lade en overvægtig, tidligere lægesekretær spille hovedrollen i en spændingsroman, hvor knæ og andre led nok værker, men hvor der bliver skudt med skarpt mod omverdenens vås og vandgange, både samfundsmæssigt og medmenneskeligt.

Anne-Maj Mortensen er lidt af en besserwisser, der gerne sætter andre på plads på en underspillet og ikke synderligt charmerende facon, og som bliver fornærmet, når politiet ikke tror på hendes mistanke om, at et par dødsfald i den lokale Genbrugsen, hvor hun arbejder som frivillig et par dage om ugen, ikke er naturlige.

I første omgang er der dog ingen, der undrer sig, da den i forvejen svækkede og lidet tiltalende Helmer Bergstrøm sover ind efter et par dages indlæggelse. Men da Anne-Maj kort efter begravelsen finder hans enke, Vips, død på sofaen i deres store villa, begynder hun at undre sig. Kort efter forsvinder en særlig, men tom smykkeæske fra Genbrugsens aflåste vitrinedisk under et hærværksagtigt indbrud, og Anne-Maj er sikker på, at der er en sammenhæng.

Amatørdetektivarbejde

Hun går til politiet og ender hos vagthavende i den forkerte afdeling, og selv om han lytter tålmodigt på hende og efterhånden også får sat sine kolleger i drabsafdelingen ind i fru Mortensens teori, kommer der ikke meget andet ud af det end et par skæve smil og formanende irettesættelser om at holde sig fra den slags amatørdetektivarbejde.

Men Anne-Maj Mortensen er irriterende egenrådig og lytter selvfølgelig ikke til andres anmodninger og advarsler. Sagen udvikler sig. Endnu en frivillig i butikken dør, og fru Mortensen tager opklaringen i egen hånd.

Anna Grue skriver hyggeligt underholdende og elementært spændende. Der er hverken overgearede dramatiske splatterscener eller hidsige biljagter, men en slåskamp mellem to svagelige 70-årige eller dumdristige udfald mod mistænkelige personer er ganske effektfuldt konstrueret.

»Mysteriet i Genbrugsen« er lige så meget et kærligt, satirisk portræt af (et hjørne af) Danmark og af danskere, som det er en kriminalroman. Anna Grue har allerede med sin serie om politiefterforskeren Dan Sommerdahl, der lige nu sendes på TV 2 Charlie, vist, at hun kan skrue et hverdagsindviklet plot sammen, og det nye bekendtskab med Anne-Maj Mortensen og hendes gravhund, slankekure, bøger, kogekunst, fordomme og fandenivoldskhed er dejligt lovende.

Mysteriet i Genbrugsen

Forfatter: Anna Grue. Sider: 304. Pris: 250 kr. Forlag: Lindhardt og Ringhof.