6 stjerner: »Vi er kortvarigt smukke her på jorden« er kort sagt en fremragende bog

Stærke følelser, poetiske øjeblikke midt i midlertidigheden, træfsikre portrætter og snertende præcise miljøskildringer gør »Vi er kortvarigt smukke her på jorden« til en fremragende og usædvanlig bog.

En erindrings- og familiehistorie med vietnamesiske rødder er en iøjnefaldende og vigtig dimension hos forfatteren Ocean Vuong. Fold sammen
Læs mere
Foto: CELESTE SLOMAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vi er kortvarigt smukke her på jorden« er en bemærkelsesværdig bog! Når vietnamesisk-amerikanske Ocean Vuong på omslagsflappen bliver præsenteret med de tre overlappende stillingsbetegnelser poet, forfatter og skribent –så fortæller det noget afgørende om, hvor svært det er at rubricere og genrebestemme hans værk.

»Vi er kortvarigt smukke her på jorden«, der er fremragende oversat af digteren Caspar Eric, krydser suverænt frem og tilbage mellem en lang række forskellige litterære former.

»Dine hænder er afskyelige – og jeg afskyr alt hvad der har gjort det ved dem. Jeg hader hvordan de på én gang er en drøms kuldsejling og kalkule«


I nogle passager står billeder og sprog som den rene funklende poesi, mens bogen i andre sekvenser lige så veloplagt nærmer sig essayistikken. Interessante betragtninger omkring golfspilleren Tiger Woods´ asiatisk-europæisk-amerikanske baggrund veksler med eftertænksomme overvejelser af sprog- og litteraturteoretisk tilsnit med for eksempel den franske filosof og billedanalytiker Roland Barthes som en tilbagevendende figur.

Stærkt står ikke mindst de nærmest socialrealistiske reportager fra indvandrernes og arbejdsmarkedets benhårde amerikanske virkelighed og de ubønhørlige opgørelser over misbrugets og overdosernes tabslister: »Syv af mine venner er døde. Fire af dem af en overdosis. Faktisk fem hvis man medregner Xavier der kørte galt i sin Nissan og landede på taget med 160 i timen på en dårlig omgang fentanyl.«

En erindrings- og familiehistorie med vietnamesiske rødder er en iøjnefaldende og vigtig dimension hos forfatteren Ocean Vuong, hvis egen historie og familiekrønike meget tydeligt spejler sig i den kalejdoskopiske fortælling. Specielt står portrættet af bedstemor Lan med skarptskårne træk i bogen. Scenerne, hvor fortælleren gør sin bedstemor yngre ved at plukke de grå hår af hendes hoved med en pincet, mens hun som en slags betaling fortæller historier om sit liv i Vietnam, er på samme tid groteske og gribende. Bag bedstemor Lans fortællinger ligger både Vietnamkrigens kaos og hårdhed og et stort tab af identitet.

Bogomslag af »Vi er kortvarigt smukke her på jorden«. Forlag: C&K Forlag. Fold sammen
Læs mere

På samme måde hører skildringerne af moderens arbejde i pedicure-salonen og af hendes hænder med deres vidnesbyrd om et hårdt arbejdsliv til de sekvenser, man som læser vil blive ved med at huske:

»Dine hænder er afskyelige – og jeg afskyr alt hvad der har gjort det ved dem. Jeg hader hvordan de på én gang er en drøms kuldsejling og kalkule. Hvordan du kom hjem aften efter aften og faldt ned i sofaen og videre ind i søvnen inden for et minut. Mig der kom ind med et glas vand, og dig der allerede snorkede med hænderne i skødet som to delvis afskællede fisk.«

Brokeback Vietnam

Men med en ganske særlig prægnans og tyngde i bogen står kærlighedsfortællingen om forholdet og følelserne mellem Trevor og Lille Hund, som fortællerens og brevskriverens vietnamesiske navn er. Som skildring af tragisk kærlighed mellem to unge mænd leder Ocean Vuongs prosadebut umiddelbart tankerne i retning af historien og stemningen fra Ang Lees spektakulære succesfilm »Brokeback Mountain« fra 2005.

Rammen omkring Vuongs superkomplekse og tidsmæssigt nærmest totalt splintrede roman, som klart nok stiller sine betydelige krav til læseren, er et brev som Lille Hund skriver til den mor, der aldrig har lært at læse. Brevet i sig selv er det kontante og meget præcise billede på en indvandrervirkelighed, hvor generationerne bogstaveligt talt ikke lever i den samme verden, men alligevel er bundet tæt sammen af stærke følelser.

»Vi er kortvarigt smukke her på jorden« er en fremragende bog, roman eller hvilken betegnelse man nu vælger. Stærke følelser, poetiske øjeblikke midt i midlertidigheden, træfsikre portrætter og snertende præcise miljøskildringer fra både morens skønhedssalon og sønnens tobaksfarm gør Ocean Vuongs vietnamesisk-amerikanske historie til en stor og usædvanlig oplevelse.

Vi er kortvarigt smukke her på jorden
Forfatter: Ocean Vuong. Oversættelse: Caspar Eric. Sider: 288. Pris: 300 kr. Forlag: C&K Forlag