6 stjerner til suveræn selvhjælpsbog: Et liv uden modstand er et liv i koma

Tidens selvhjælpsbøger er fyldt med kommercielle overgreb på Kierkegaard, Heidegger og de gamle grækere. Det gælder dog ikke Niels Overgaards »Det hele handler ikke om dig«, som med fem særlige principper fra stoicismen og en hudløs refleksion i sjælden grad lykkes med at kombinere genren med filosofien.

Filosofien er snarere et bagtæppe for Niels Overgaard. Den optræder først og fremmest via udvalgte citater fra især Seneca og Marcus Aurelius, der her ses til hest på Piazza del Campidoglio i Rom. Fold sammen
Læs mere
Foto: FILIPPO MONTEFORTE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Niels Overgaard, der er kommunikationschef i PFA, har skrevet en skarpt redigeret selvhjælpsbog med udgangspunkt i stoisk filosofi. Heldigvis har han ingen prætentioner om at levere nogen systematisk gennemgang af tænkningen, og gennem bogen fungerer filosofien først og fremmest som et bagtæppe for det reelle budskab.

Derfor handler langt størstedelen af »Det hele handler ikke om dig – Antikke principper for et liv med sindsro, frihed og mening« om de fem principper for et moderne liv, som Overgaard har identificeret med inspiration fra stoicismen. Fokusér på det, du kan kontrollere, gør det rigtige, hav selvdisciplin, forhold dig til døden og vær noget for andre.

»Det er en overordentligt velfungerende bog. Nok først og fremmest, fordi Niels Overgaard ikke forsøger at bevise noget. Han har et budskab, han gerne vil levere.«


I realiteten har vi ikke kontrol over andet end vores tanker og handlinger. Vores krop bestemmer vi ikke over, slet ikke vores arbejde og venner. Vi bestemmer endnu mindre over, hvad andre mennesker tænker om os. Vi kan prøve at passe på vores krop og opføre os ordentligt, men hvad udkommet bliver, er ikke noget, vi selv bestemmer. Så hvis vi skal undgå stress og finde lykke i livet, er Overgaards budskab, at vi skal lære at påskønne det, vi har fået. Vi kan bestemme, om vi vil gøre det rigtige eller forkerte, men heller ikke mere end det.

Vi bør bestræbe os på at gøre os umage. Ikke nødvendigvis forsøge at redde verden, men simpelthen gøre det så godt, vi kan. Hvis vi er stærke og kompetente, kan vi nemlig i højere grad være noget for andre. Indse livets alvor, at vi selv vil dø, at vores børn kan dø før os selv, og at det eneste, der er op til os, er at gøre det rigtige.

Den amerikanske krigsfange og senere vice-præsident kandidat, James Stockdale, gjorde stoikeren Epiktet berømt i det amerikanske militær, idet Stockdale forklarede at han udholdt syv års krigsfangensskab i Vietnam ved hjælp af Epiktets filosofi. Fold sammen
Læs mere
Foto: J. DAVID AKE.

Næsten banalitetsfri

Bogens budskaber kender vi fra Svend Brinkmann, der med sin »Stå fast« skrev en parodi på en selvhjælpsbog. Hos Niels Overgaard er der ikke skyggen af ironi – tværtimod er selvhjælpsformatet fuldstændig gennemført. Rådene er praktiske, uprætentiøse og letforståelige og alligevel med et bemærkelsesværdigt lavt niveau af banaliteter.

Eksempelvis foreslår han, at vi skal være konstruktivt utilknyttede til vores arbejde. Det er jo ikke vores identitet, men bare et job. Man skal naturligvis gøre sig dygtig, men verden går ikke under, fordi det ikke lykkes. Hvis man lægger følelser i sit job, skal man huske, at det er »de færreste CVR-numre, der er i stand til at elske dig tilbage«.

Mange af rådene handler om livets alvor. Vi skal tænke på tiden, gentager Niels Overgaard igen og igen. Og vi skal forestille os det ubehagelige. Et liv uden bøvl, besvær og modstand er slet ikke et liv. Det er koma. Men det kan jo være, at vi ikke kan få børn. Hertil er svaret, at meningen med livet ikke er at få børn – hvor mange af navnene på dine oldeforældre kan du egentlig huske? I det store billede betyder vi ikke så meget. Men vi kan forsøge at gøre det rigtige med de muligheder, vi får.

Det er en overordentligt velfungerende bog. Nok først og fremmest, fordi Niels Overgaard ikke forsøger at bevise noget. Han har et budskab, han gerne vil levere, og derfor er teksten skåret knivskarpt til, og vi slipper stort set for referencer til uvedkommende populærlitteratur.

Filsofisk bagtæppe

Balancen mellem stoisk filosofi og praktisk visdom er også meget vellykket. Overgaard vælger klogt at prioritere meningsfulde råd frem for en doktrinær udlægning af stoikerne. Filosofien er snarere et bagtæppe og optræder først og fremmest via udvalgte citater fra især Seneca og Marcus Aurelius.

Sproget er ikke noget særligt, men fordi budskaberne står så stærkt og nøgent, er intensiteten alligevel høj hele vejen igennem. Der er hyppige referencer til forfatterens eget ikke særligt spændende liv, men de hudløst ærlige refleksioner om hans egne betænkeligheder ved bogens budskab fungerer som en klog perspektivering.

»Det hele handler ikke om dig« er en overordentlig vellykket selvhjælpsbog, der holder sig helt til sin genre, men med befriende originale budskaber,

Det hele handler ikke om dig – Antikke principper for et liv med sindsro, frihed og mening

Forfatter: Niels Overgaard. Sider: 250. Pris: 249,95 kr. Forlag: People’s Press