6 stjerner: Formidabel og flot Churchill-biografi giver dig lyst til cigarer og whiskey

Boganmeldelse: Jan Hedegaards bog om »Good ol’ Winnie« kan det hele – og den skeptiske anmelder måtte efter end læsning give forfatteren ret. Vi HAR manglet en flot, generøs og letlæselig biografi på dansk i coffeetable-format, der samler de allerbedste historier om legenden Winston Churchill.

Vi HAR manglet en flot letlæselig Churchill-biografi på dansk i coffeetable-format, der samler de bedste historier om manden, der ud over at udkæmpe Anden Verdenskrig med brandtaler og udsøgt vid er næsten ligeså kendt for sit legendariske forbrug af Pol Roger-champagne, skotsk whisky og lange cubanske cigarer, mener Jarl Cordua. Fold sammen
Læs mere
Foto: CPT TANNER - No 2 Army Film and
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Har verden brug for endnu en biografi om den britiske statsmand Winston Churchill? Åbenbart, hvis det står til den tidligere mangeårige Berlingske-journalist og kendte Churchill-afficionado, Jan Hedegaard, der er forfatter til endnu en bog om »good ol’ Winnie« – manden, hvis evige ry hænger uløseligt sammen med, at han som premierminister stod op mod Hitler, da den tyske krigsmaskine tvang Storbritannien i knæ i sommeren 1940.

Denne indledningsvist skeptiske anmelder må efter læsning af Hedegaards nye store biografi give forfatteren ret. Vi HAR manglet en flot letlæselig Churchill-biografi på dansk i coffeetable-format, der samler de bedste historier om manden, der ud over at udkæmpe Anden Verdenskrig med brandtaler og udsøgt vid er næsten ligeså kendt for sit legendariske forbrug af Pol Roger-champagne, skotsk whisky og lange cubanske cigarer.

Winston Churchill

»Jeg har altid formået at tilpasse mig nye grader af luksus uden at klynke eller klage. Det er en af mine mere vindende sider.«


Hedegaards biografi kan det hele. Forfatteren skriver i velvalgte sammenhængende afgrænsede kapitler om Churchills lange liv fra han bliver født på farfaderen Hertugen af Marlboroughs gods Blenheim Castle i Oxfordshire i 1874 til statsmandsbegravelsen i London i 1965, som naturligvis blev et tilløbsstykke for datidens statschefer.

Det er ingenlunde en bog, der opfordrer til, at man vælter Churchill-statuer og vil gøre op med hans tidstypiske synspunkter som ligger så langt fra vores egen tids stadigt mere påtrængende, støjende og skøre identitetspolitik. Det skriver forfatteren nærmest også eksplicit, men det er ikke en bog, der på nogen måde ignorerer Churchills mange fejl og store fejltagelser. Her kan nævnes slaget ved Gallipoli i 1915-16, der kostede over 50.000 britiske soldater livet. Hans beslutning som finansminister om guldindløsning, der i 1926 bandt det britiske pund til guldet, blev en økonomisk katastrofe for landet. Privat var han en ødeland plaget af overforbrug af luksus og ikke mindst af whisky og cigarer. En vane han grundlagde allerede da han var i tyverne og som ung husar drog i krig i Sudan. Som han selv sagde: »Jeg har altid formået at tilpasse mig nye grader af luksus uden at klynke eller klage. Det er en af mine mere vindende sider«.

Brækkede sig over Calais

​Historien om Churchill er på mange måder et drengebogseventyr, men det er også historien om en mand, der i årevis var dømt ude af britisk politik – en periode han selv beskrev som »ørkenvandringen« – og hvis ikke altid lyse sind martres af de hårde beslutninger, han måtte træffe som leder af en nation i krig. Beslutninger, hvor andre – især tusindvis af unge mænd – må betale prisen i form af den visse død.  Da Churchill i 1940 beordrer de indesluttede tropper i Calais at kæmpe til sidste mand, går han ud og brækker sig.

Bogsomslag. »Churchill« af Jan Hedegaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lindhardt og Ringhof.

Forfatteren har dog også øje for pudsige detaljer, som han kan krydre hele sin historie op med. For eksempel vil herremodeskribenter sikkert blive chokeret over at erfare, at Adolf Hitler i dagene omkring, han i München i 1938 modtager den britiske premierminister Chamberlain og siden prisgiver Tjekkoslovakiet, spankulerer rundt i laksko midt på dagen!

Forfatteren forlader sin egen velskrevne fortælling på de kendte britiske Churchill-biografier af Labour-politikeren Roy Jenkins, historikeren John Keegan m.fl. foruden Churchills eget righoldige forfatterskab naturligvis. Som Churchill selv skrev: »Historien vil være mig venlig stemt. Jeg har nemlig tænkt mig at skrive den selv …«. Fans vil kunne nyde adskillige af de mest kendte citater, som i de enkelte kapitler fremhæves i stor skrift på en side for sig selv. Ligesom ved manden selv er der gennemgående noget storladent over denne Lindhardt og Ringhof-udgivelse.

Der er også en kort oversigt over Churchills liv og politiske karriere samt et ikke overdrevent, men tilpas langt personregister og kilder til dem, der har lyst til at læse mere.

Biografien fra Lindhardt og Ringhof er nærmest designet til at ligge i en enhver gentlemans herreværelse, hvor den kan ligge fremme og indbyde til, at man en mørk vinteraften måske hyggelæser et enkelt kapitel i stearinlysets skær, mens man indtager en whisky og nyder en cigar. Øjnene bliver rigeligt tilfredsstillet, når de betragter de velvalgte store og flotte fotografier, som bogen er generøs med og gør det til en udsøgt fornøjelse at bladre rundt i.

Denne Churchill-biografi er en helt igennem pragtfuld bog.

Churchill
Forfatter: Jan Hedegaard. Sider: 400. Pris: 399,95 kr. Forlag: Lindhardt og Ringhof