5 stjerner: Retsmedicinere har også følelser

Boganmeldelse: »Med døden på arbejde« er en glimrende bog og en åbning ind til retsmedicinens verden og til dilemmaet mellem objektiv faglighed og ens eget personlige jeg. Det handler om mere end identifikation af døde. Den handler også om, hvilket samfund vi vil have.

En retsmediciner leder  efter rester af mennesker r fra krigen 1998-1999 nær landsbyen Kizevk, Serbien. Foto fra 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: FEDJA GRULOVIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bøger er vel stadig et af de bedste medier, hvis man hurtigt vil have et struktureret indblik i et område, som man ikke ved så forfærdelig meget om. Så kender man ikke noget til skandinaviske retsmedicineres opgaver med at identificere og dokumentere dødsfald og overgreb rundt om i verden, er »Med døden på arbejde« et godt sted at begynde. Via breve og e-mails mellem Hans Petter Hougen (Danmark) og Sidsel Rogde (Norge) over mere end et kvart århundrede bliver læseren langsomt indført i dette arbejde.

Vi kommer kloden rundt, fra Peru til Philippinerne og fra Cape Town til Svalbard. Skal der foretages retsmedicinske undersøgelser i lande ude i den store verden, som ikke selv har ressourcerne hertil, sendes der ofte en forespørgsel til lande, som har kapable retsmedicinere. Derfor har Hougen eller Rogde i mange tilfælde med kort varsel skullet tage af sted, fordi der var sket en terrorhandling, var mistanke om politiovergreb eller sket en naturkatastrofe som tsunamien i bl.a. Thailand.

Andre gange er arbejdet planlagt på forhånd, fordi det har drejet sig om at identificere dræbte som følge af borgerkrig eller i form af undervisning i retsmedicin på kurser om menneskerettigheder. Herudover anvendes retsmedicinere naturligvis også i forhold til danske og norske statsborgere, men det er en del af det almindelige job.

Peter Nedergaard

»Den gensidige kommunikation mellem Hougen og Rogde fangede en læser som mig. Det skyldes især, at der er en rød tråd i hele forløbet, som fungerer som en læsningsmotor«


Den gensidige kommunikation mellem Hougen og Rogde fangede en læser som mig. Det skyldes især, at der er en rød tråd i hele forløbet, som fungerer som en læsningsmotor. Den røde tråd består i det evindelige skisma mellem at agere frysende objektiv som retsmediciner og så de langt fra objektive meninger og følelser,  de to retsmedicinere har både før, under og efter udførelsen af opgaverne.

Det er også overvejelserne om dette skisma, der er bogens egentlige bidrag, for det er noget, der berører mange andre fag end netop retsmedicinen. Dermed bliver bogen både en åbning ind til retsmedicinens verden og til dilemmaet mellem faglighed på et objektivt grundlag og ens eget personlige jeg.

Hemingwaysk retsmediciner

De to skribenter virker meget forskellige. Rogde har hele vejen igennem sin person og familie med i beretningerne. Hun er også mindre kry, når hun skal ud. Umiddelbart virker hun mere reflekteret. Hun ser og beretter om de små ting,  hun undrer sig over. Hougen fortæller mere hemingwaysk »lige på og hårdt.« Han er handlingsmennesket, som tager ud i verden, fordi der er job, som skal udføres, og fordi det er spændende. Han holder sig heller ikke tilbage, når der festes og (især i de yngre år) drikkes igennem på destinationerne.

Foto: Lindhardt og Ringhof.

Rogde giver blandt andet et eksempel på, hvorfor det retsmedicinske arbejde med identifikationen af over 100 russere og ukrainere efter et flystyrt på Svalbard giver mening. Hun betragter i den forbindelse et billede med en højtidelig afsked med ofrene for flyulykken: »Det vigtigste argument for mig er dog alligevel betydningen for de efterladte. Billedet af alle kisterne under en værdig ceremoni inden afsendelse til de afdødes hjemland er en symbolhandling og giver mig gåsehud, hver gang jeg ser på det. Det gør identifikationsarbejdet efter en massekatastrofe utrolig meningsfuldt, også i et humanitært perspektiv.«

Nogle gange kan man godt blive irriteret på især Hougen, når han for eksempel mener, at det er nødvendigt at give en undskyldning for de danske Muhammed-tegninger på et kursus i Jordan for læger fra Irak og Jordan. Men egentlig viser irritationen blot, at selv retsmedicinen varetages af mennesker af kød og blod. I hvert fald gør det ikke denne aldeles glimrende bog mindre god.

Med døden på arbejde – to retsmedicinere om krig, katastrofer og tortur

Forfattere: Hans Petter Hougen og Sidsel Rogde. Sider: 376. Pris: 300 kroner. Forlag: Lindhardt og Ringhof.