5 stjerner: Korsgaard og Brygmanns børnebog sidder (næsten) lige i skabet

Boganmeldelse: »Minimund« er en livsbekræftende, knaldhumoristisk børnebog om en lille dreng med et stort problem. Bogen er spækket med finurlige detaljer og sjove scener, der appellerer til alle aldre.

Frida Brygmann og Thomas Korsgaards børnebog »Minimund« måtte godt have været dobbelt så lang – og have haft et par ekstra illustrationer, skriver den i øvrigt meget begjstrede anmelder, Jakob Genz. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lad os bare få det slået fast med det samme: de debuterende børnebogsforfattere Frida Brygmann og Thomas Korsgaard har skrevet en bog, der sidder lige i skabet.

Simpelthen. Intet mindre.

»Frida Brygmann og Thomas Korsgaard har også skrevet en bog, der er så humoristisk, at man tit og ofte griner højt for sig selv eller i kor med børn og andre barnlige sjæle omkring sig.«


Kort fortalt, så hedder bogen »Minimund« og handler om en lille dreng fra 2.b ved navn Sylvester, der ikke bare har en lille mund, men som også har en stemme, der lyder, som om den kommer ud af munden på et egern. Begge dele bliver Sylvester naturligvis (fristes man til at sige) drillet med henne i skolen, hvor et ondskabsfuldt makkerpar – bestående af lømlerne William og Esben – fører an i mobningen.

Og til sidst ser stakkels Sylvester – omgivet af stiltiende klassekammerater, en klasselærer, der ikke umiddelbart forstår alvoren i det hele, samt af forældre, som slet ikke ænser noget som helst negativt i en børnehøj verden – ingen anden udvej end at skrive et råb om hjælp:

»Hvis der er nogen, der læser det her...«

Mere end mobning

Og det er der nogen, der gør, nemlig Nogen Kristiansen; en lille mand i et lilla jakkesæt, der iført høj hat og morgenhår opsøger Sylvester med et katalog af stemmer under armen.

Der er frit valg på alle hylder, men Sylvesters valg af nye stemmer kaster ham ud i en stribe problemer. For nu bliver han ikke bare mobbet, men også smidt over i skammekrogen, uden for døren og hjem fra skole.

Foto: Carlsen.

Men bedst som Sylvesters verden ser ud til endegyldigt at falde helt og aldeles fra hinanden, sker der et mirakel, der vender livets virkelighed på hovedet ... og giver Sylvester en stemme i selv samme.

»Minimund« er dog meget, meget andet end »bare« en livsbekræftende historie om en lille dreng med et stort problem.

Frida Brygmann og Thomas Korsgaard har også skrevet en bog, der er så humoristisk, at man tit og ofte griner højt for sig selv eller i kor med børn og andre barnlige sjæle omkring sig.

Ikke mindst de mange dialoger med Sylvesters nye, men knap så heldige, stemmer i hovedrollen er stærkt underholdende.

Brugbar feel good

Og på den måde er »Minimund« lige præcis det, som en børnebog måske ikke behøver, men rigtig gerne må være, nemlig en generøs producent af brugbare feel good-moraler med grin på bagsmækken, hvor der er plads til alle, uanset alder.

Plads giver »Minimund«s skabere også til Lasse B. Weinreichs illustrationer, der fra start til slut fornemt flankerer historien om Sylvester. Men ikke nok – bogens 104 sider, der i øvrigt godt måtte ganges med to, for så herligt
et selskab er »Minimund« – indeholder blot 11 illustrationer, og det synes ganske enkelt at være for lidt.

For »Minimund« er så spækket med finurlige detaljer og sjove scener, der – selvom de lever i bedste velgående på éns nethinde – sagtens kunne tåle at blive bragt til live af Lasse B. Weinreichs blyant.

Men det er faktisk også noget nær det eneste negative, der er at sige om »Minimund«, som nok er makkerparret Frida Brygmann og Thomas Korsgaards debut i børnebogsgenren, men som forhåbentlig ikke ender med at blive en engangsforestilling.

Minimund
Forfatter:
Frida Brygmann & Thomas Korsgaard. Illustrationer af Lasse B. Weinreich. 104 sider. Pris 150 kroner. Forlag: Carlsen.