5 stjerner: Fordommene skrælles af i drøninteressant bog om Danmarks mest ekstroverte milliardær

Boganmeldelse: I Hanne Sindbæks »Seier – et roadtrip« lader forfatteren dygtigt Lars Seiers talestrømme få frit spil i ny forrygende samtalebog, hvor et, for mange, helt nyt billede præsenteres af erhvervsmanden, der dog ikke sælger helt ud af hovedstolen.

Mange læsere vil formentlig få et nyt og anderledes billede af rigmanden Lars Seier, hvis de vælger at kaste sig over erhvervsmandens nye samtalebog, der er blevet skrevet af forfatter og journalist Hanne Sindbæk. Arkivfoto: Yvonne Seier Christensen Fold sammen
Læs mere

Som så mange andre, der har åbnet en avis, tændt for et fjernsyn, lyttet til en radio eller surfet rundt på nettet de sidste mange år, så ved jeg godt, hvem Lars Seier er. Altså, ham der blev milliardær på Saxo Bank og som før, under og efter har pumpet tid, penge og intellekt i alt lige fra politiske projekter og cyklende Tour de France-drømme til ishockey- og fodboldklubber samt et par Michelin-restauranter.

Men jeg kender ikke Seier. Jeg har faktisk aldrig mødt ham. Givetvis fordi han er et menneske, der qua hans profession og pengepung lever i en anden virkelighed end den jeg (og langt de fleste andre almindelige dødelige på denne jord) farer rundt i.

»For bogen gør ikke bare én klogere end man følte, at man var i forvejen. Den tegner også et billede af Seier, som en mand, der er meget mere og meget andet, end hvad man (måske) gik og troede.«


Eller det vil sige; sådan var status på båndet mellem Seier og jeg indtil for ganske nylig. Nu er båndet et andet. For jeg har nemlig brugt de sidste par dage på at læse en bog om netop Seier, der takket være bogens forfatter, Hanne Sindbæk, har bragt mig nærmere en indsigt i, hvem Seier (også) er.

Og lad det være sagt med det samme; Sindbæks biografi-lignende samtalebog »Seier – et roadtrip« tegner et drøninteressant billede af hovedpersonen.

Talestrømmen flyder frit

Bogen er resultatet af et cirka fire måneder langt og præapokalyptisk roadtrip, hvor Sindbæk og Seier, on and off, har rejst rundt i et atlas for at besøge steder og mennesker, der har været med til at forme Seier til det menneske, han er i dag.

Og de to mennesker kommer vidt omkring. Fra barndommens Løgstrup, ungdommens København, voksenlivets fjumrende begyndelse i Torremolinos, erhvervskarrierens kickstart i London og Berlin, konsolideringen og succesen tilbage i København og den efterfølgende rastløshed på slottet i Schweiz.

Men hvad langt vigtigere er, så får de to mennesker i den grad snakket undervejs. Eller rettere; Seier gør. Og heldigvis. Det er jo ham, vi som læsere gerne vil lære bedre at kende, hvilket man, som sagt, ender med at gøre.

Foto: Politikens Forlag.

Og det er Sindbæks fortjeneste. For hun giver Seiers talestrøm lov til at flyde frit og forsøger ikke på at stoppe den med spørgsmål eller andre verbale aktioner, der kan bringe hende selv i fokus. Scenen er Seiers. Det er ham, der bestemmer.

Ikke Freud i en hornlygte

Derfor ender samtalerne heller aldrig i noget banalt følelses-tam-tam eller i en omgang forceret Freud i en hornlygte. Dertil er Seier ikke bare et alt for usentimentalt, selektivt glemsomt og fremtidsorienteret menneske. Han er også et alt for privat ét af slagsen.

Få steder forsøger Sindbæk dog at prikke til de lidt mere ømtålelige og måske ligefrem smertelige dele af Seiers hukommelse.

Men hver gang Sindbæk nærmer sig noget at det, der på papiret gør ondt på de fleste, så siger Seier, at han enten har svært ved at huske nogen følelser omkring emnet. Eller også siger han bare, at det er, ja, for privat.

Så går man rundt med tabloide og dyneløftende info-forventninger til en bog om indersiden af en milliardær-verdensmand, så skal man gå udenom »Seier – et roadtrip«.

Bendtner og blockchains

Men er man derimod til 294 siders lærerig laid back infotainment, hvor det er en hovedperson med en IQ på 155, der har ordet (i sin magt) og som selv bestemmer, hvor grænsen mellem det personlige og private går, så er der mange gode grunde til at stoppe op og læse med.

For Seier har – og så kan man være vanvittig enig eller uenig med ham – en mening om en hulens masse og en tydelig, indgående indsigt i størstedelen.

Og det er uanset om emnet kredser om små og store store ting såsom rastløshed, EU, kryptovaluta, derivater, Ayn Rand, Hitler, Arsenal FC, fake news, deep news, Hornsleth, Bendtner, klimaforandringerne, covid-livet, gastronomi, vin, eget alkoholforbrug, udlændingpolitik, Midas og Saxo, blockchains, børneopdragelse, ægteskab, New Wave-musik, Dan Turell, slankekure, SpeakerBee og hans nye, store satsning Concordium.

Og nå ja, den der simulationsteori, der går på, at der er 50 procents chance for, at vi lever i en computersimulation, får også en masse plads. Og ja, De læste rigtig. Og ja, emnet er en af mange grunde til, at De bør læse »Seier – et roadtrip«.

For bogen gør ikke bare én klogere, end man følte, at man var i forvejen. Den tegner også et billede af Seier, som en mand, der er meget mere og meget andet, end hvad man (måske) gik og troede.

Seier - et roadtrip
Forfatter:
Hanne Sindbæk. Sider: 294 sider. Pris: 300 kroner. Forlag: Politikens Forlag.