5 stjerner: En forrygende rejse gennem smadremandens land

Boganmeldelse: »Trump er ikke eneansvarlig for den krise, som Vesten oplever. Han er bare symptomet på flere års undergravning af de værdier, der plejede at være demokratiets,« skriver David Trads i sin nye bog.

I 2000 fik Trump det råd, at hvis han ville være præsident, skulle han »gøre nar af pressen, som alligevel vil foragte dig, fordi du ikke en del af det system, de kender ind og ud, og du skal håne og fornedre de politiske journalister og alle de selvoptagede kommentatorer«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erin Scott/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Første gang, David Trads boede i USA, var i 1984, da han som gymnasiast kom på udvekslingsophold hos en familie i Michigan. Det var dengang, den charmerende koldkriger Ronald Reagan var en yderst populær præsident.

David Trads har siden boet i USA i flere perioder som journalist, og efter den veltalende, intellektuelle Obama har USA nu den brutale smadremand Donald J. Trump som præsident.

»Der går en rød tråd fra »Wrestle-Mania« i New York City i 1984 … til den dag i 2016, da Trump blev valgt til USAs præsident.«


I sin nye bog, »Amerika, hvor er du?«, fordømmer David Trads ikke Trump-tilhængerne. Han forklarer deres bevæggrunde og giver en indsigt i fænomenet Trump. Det hele begynder i 1980erne, med den særlige amerikanske form for brydning, wrestling. De kæmpende må sparke modstanderne, smide dem ud af ringen, trampe på dem og råbe nedsættende øgenavne efter ham. Folk elskede de utæmmede vildbasser, der blev set af millioner på TV.

Også Donald Trump elskede dem og blev en del af deres miljø.

»Der går en rød tråd fra »Wrestle-Mania« i New York City i 1984 (…) til den dag i 2016, da Trump blev valgt til USAs præsident,« bemærker David Trads.

I wrestling brydes alle regler for god opførsel, og det gjorde Trump så ved at være »antimedier, antipolitikere, antiestablishment« og ved at kalde Hillary Clinton »crooked Hillary« og nu Joe Biden »sleepy Joe«.

Gør nar af pressen

I 2000 fik Trump det råd, at hvis han ville være præsident, skulle han »gøre nar af pressen, som alligevel vil foragte dig, fordi du ikke en del af det system, de kender ind og ud, og du skal håne og fornedre de politiske journalister og alle de selvoptagede kommentatorer«.

Det gjorde han så også og ramte lige præcis nerven hos de amerikanere, der følte sig glemt af eliten i New York og Washington. Den elite, der med Hillary Clintons ord opfattede dem som deplorables, ynkelige tabere. Det var dem, Trump gav mæle, og dem, han tweeter til, hvorved han får langt flere følgere, end pressen har. På trods af hans mærkelige optræden støtter de ham derfor stadigvæk.

»Jeg tror ikke, at Trump kunne gøre noget, der ville betyde, at han mistede vores opbakning. Vi tror på hans dagsorden og vision, og vi har ingen grund til at betvivle ham,« skrev fx en kvinde fra Delaware i 2019.

David Trads kender mange af disse Trump-tilhængere som sympatiske mennesker. Flere af dem havde tidligere stemt på Obama, men »det håb og de forandringer, som Obama havde lovet dem, var pis og papir«.

For første gang troede Middelamerika ikke længere, at i morgen bliver bedre end i dag. »Ind på banen kom så Trump« – og han har leveret.

»Han er en fremragende historiefortæller, der (…) forstår at motivere og begejstre sin base. Og så leverer han på de fleste af de løfter, han kom med i valgkampen,« skriver David Trads.

Den amerikanske økonomi går virkelig godt, arbejdsløsheden falder dramatisk, boligsalget går op, »og ja, man skal faktisk virkelig finde nejhatten frem for at finde tegn i sol og måne på, at økonomien snart skulle gå i stykker«.

Derfor bliver Trump sandsynligvis genvalgt.

»Ingen, der har præsteret økonomiske nøgletal som Trump, har tabt,« konstaterer Trads.

Nutidens Borgia

Alligevel ser store dele af amerikanerne dystert på fremtiden. Ikke mindst de hvide kristne, hvis andel af den amerikanske befolkning fortsætter med at falde. I denne stemning kan Trump fortsætte med at gøre, som det passer ham, og blæse på alle regler og institutioner. Han optræder som pave Alexander VI Borgia, hvis skrupelløshed, umoral, nepotisme og grådighed fremkaldte Luthers brud med moderkirken.

»Trump, præcis som Borgiaerne, er den gamle tids udånden, ikke et varsel om noget nyt,« refererer Trads den britiske journalist Edward Luce for at skrive og tilføjer:

»Trump er ikke eneansvarlig for den krise, som Vesten oplever. Han er bare symptomet på flere års undergravning af de værdier, der plejede at være demokratiets: især middelklassens frustrationer over, at globaliseringen og automatiseringen af samfundet har presset dem og deres kultur ud på sidelinjen.«

David Trads har skrevet en skarp bog om fænomenet Donald Trump. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Mens demokratiet er i krise, fortsætter eliten med at berige sig selv og de republikanske senatorer med at bøje sig for alt, hvad deres pave finder på. Ude på sidelinjen fortsætter Trumps tilhængere med at håbe på ham, for han hverken taler eller optræder som de andre – hvilket just var og er, hvad han satser på.

»Amerika, hvor er du?« er en forrygende rejse gennem det USA, vi troede, vi kendte. Kun skæmmes bogen af lidt rigeligt med gentagelser og lidt for mange sjuskede sætninger, hvorfor den ikke får de ellers velfortjente seks stjerner.

Amerika, hvor er du?
Forfatter: David Trads. Sider: 315 sider. Pris: 249,95 kr. Forlag: Momenta.