5 stjerner: Debutkrimi om dobbeltmord fra 1968 er et overraskende velkomponeret kammerspil

Boganmeldelse: Line Holm og Stine Bolther brillerer i »For barnets bedste« med en genrebeherskelse, effektiv fornemmelse for cliffhangers og elegante spændingskurver, der sjældent ses hos debutanter.

Forfatterparret Line Holm og Stine Bolther, forfattere til »For barnets bedste«, udkommet på Politikens Forlag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Howalt Andersen

Hvis man forestiller sig en mandlig klon af statsminister Mette Frederiksen og tidligere integrationsminister Inger Støjberg, sådan en selvbevidst politiker med den erfarne leders »taktiske talent og hårdhændede brutalitet«, så har man én af skurkene i Line Holm og Stine Bolthers velklingende debutkrimi, »For barnets bedste«. Det er ikke nødvendigvis ham, der i sidste ende dømmes – tidens og ikke mindst coronavirussens gang læger mange sår, synder og vælgersurhed – men det er ham, der »i en højere sags tjeneste kan komme til at gøre folk ondt«.

Hvad handler det så om, hvad handler »For barnets bedste« om? Det korte svar er det, som en af figurerne i bogen kalder »idealistisk ondskab«. Det længere og mere uddybende kræver naturligvis, at man læser de to krimidebutanters meget aktuelle og realistiske krimikammerspil. En mellemlang forklaring skal forsøges givet her.

»I Holm og Bolthers fiktive univers bliver tingene i sagens (dvs. krimikontekstens) natur sat på spidsen og strammet, som kun et par velskrivende journalister kan gøre det.«


Holm og Bolther kobler elegant og grusomt en historisk skamplet på Danmarks selvforherligende renommé med to nutidige problemstillinger og sætter det hele ind i en smertefuld fortælling om et af historiens ofre, en af dem, der mistede alt og i sidste ende sig selv. Sat ind i en krimikontekst bliver det underholdning med mening og moral; det bliver om ikke et politisk så et humanistisk statement.

Det eksperiment, som den danske stat i 1950erne gennemførte med at tvangsforflytte grønlandske børn til Danmark for at »danificere« dem, bliver i »For barnets bedste« sat over for dels Mette Frederiksens nytårstale, hvor hun som børnenes minister og for børnenes skyld gjorde sig til fortaler for en strammere tvangsfjernelsespraktik, dels Inger Støjbergs tvangsadskillelse af flygtningeægtepar, hvor kvinden ansås som værende eller have været barnebrud. I den tilsyneladende bedste mening har man både dengang og nu villet hjælpe de svage, de undertrykte, de udannede og udanske, men målet har ikke altid helliget midlet.

I Holm og Bolthers fiktive univers bliver tingene i sagens (dvs. krimikontekstens) natur sat på spidsen og strammet, som kun et par velskrivende journalister kan gøre det. Og selv om der i især første halvdel går lidt for megen præsentation og genfortælling i den, så brillerer forfatterne med en genrebeherskelse og effektiv fornemmelse for cliffhangers og spændingskurver, der er sjælden hos debutanter.

»For barnets bedste« er skrevet af forfattere Line holm og Stine Bolther. Fold sammen
Læs mere
Foto: Politikens Forlag.

Fascinerende røde krøller

Hovedpersonen og heltinden er den unge historiker Maria Just, der arbejder på Politimuseet i København og er i gang med at forberede en udstilling om uopklarede mordsager gennem de seneste hundrede år. Samtidig med at Røde Kors’ markante generalsekretær findes brutalt myrdet, falder hun over en gammel sag om et dobbeltmord fra 1968, der synes at have tråde til den aktuelle forbrydelse.

Hun begynder at grave i den henlagte sag, inden hun henvender sig til politiet med sin mistanke og de bemærkelsesværdige sammenhænge. De to efterforskere, Frederik Dahlin og Michael Dirk, er måske i starten mere fascineret af hendes røde krøller og insisterende engagement, men efterhånden finder de ud, at hun har fat i noget. Og selv om de advarer hende mod at snuse mere rundt, graver hun dybere og opdager nye sager og sammenhænge, hvilket selvfølgelig til sidst bliver farligt for hende.

Som i enhver moderne krimi har heltene også lig i egen last. Maria Just døjer med skyldfølelse og angst efter dramatiske begivenheder i barndommen, og både Dirk og Dahlin skøjter rundt i deres fysiske reproduktion, både den, der er lykkedes, og den, der endnu ikke er – »For barnets bedste« handler på flere planer om børn, barndom og brud.

Sproget er dynamisk og mundret, mens handlingen er stram og koncentrerer sig om et relativt lille antal figurer. Nogle vil måske mene, at det virker en anelse søgt og sammenpresset, at de samme personer konstant krydser hinandens spor, men det giver også en kammerspilsagtig effekt, der gør plottet intenst. Og slutningen giver måske nok en form for forløsning, men uden at alle udfordringer løses – helt som i den virkelige verden, hvor grønlandske børn blev svigtet, og hvor politikere strammer grebet om de svage i den store sags tjeneste. For barnets bedste.

For barnets bedste
Forfatter: Line Holm og Stine Bolther. Sider: 484. Pris: 250 kr. Forlag: Politikens Forlag