4 stjerner: Vil du sikre dig et velklædt nytårs-farvel til et lorteår, kan denne bog hjælpe

Boganmeldelse: Stileksperten Torsten Grunwalds bog »Stil består, udmærker sig ved ikke at boltre sig i bøvet bling-bling. Der er derimod tale om en sofistikeret hjælp-til-selvhjælpsbog, som desuden tager én med helt ind i klædeskabet.

Modemanden og stileksperten Torsten Grundwalds bog udmærker sig ved ikke at boltre sig i bøvet bling-bling og et prima-potent behov for et ur på hver arm. Fold sammen
Læs mere
Foto: Robin Skjoldborg/Gyldendal

Lige om lidt er det nytårsaften, og når klokken slår midnat, vil der rundt om i det danske land stå mangfoldige pragteksemplarer af danske mænd og gøre sig klar til at stirre op mod en sort og sikkert diset nattehimmel, spejdende efter deres dyrt indkøbte dynamit, mens røgen fra en fejltændt cigar får dem til at knibe øjnene sammen bag et dugget visir.

Og de mange danske mænd vil på tærsklen til et nyt år også være fælles om at stå og tænke tilbage på året, der er gået, og midt i en champagnebøvs karakterisere det som et annus horribilis. Eller som et horribelt røvhulsår, hvis bøvsen er stor.

»Men Torsten Grundwalds tour de force ud i leveringen af gode råd, inspirerende indspark og brugbare tommelfingerregler bliver på intet tidspunkt doktriniske og ubehagelig belærende.«


Men vi mænd vil også være fælles om ikke at være nøgne, mens vi står der og spejder og spekulerer. Spørgsmålet er bare, hvad vi har på af tøj, og hvor bevidste vi var om de valg, vi traf tidligere på dagen, da vi klædte os på til at sætte punktum for et lorteår.

Det er der sikkert mange, der er. Altså, bevidste om deres tøjvalg. Og der er helt sikkert også mange, der er det modsatte. Men uanset hvilken lejr man tilhører, så kan alle sikre sig et velklædt farvel til 2020 og et stilfuldt 2021 ved at ty til litteraturens verden.

Grundbog

For eksempel ved at læse Torsten Grunwalds bog »Stil består«, der groft sagt er en grundbog udi kunsten at klæde sig på, med alt hvad dét indebærer af viden om valg af farver, snit, mønstre, tekstiler og traditioner.

Det lyder måske ikke ligefrem som en kioskbasker af et litterært nybrud. I hvert fald ikke med tanke på eksempelvis de mange bøger, som Mads Christensen, bedre kendt som Blærerøven, tidligere har bombarderet det danske bogmarked med.

Men Torsten Grunwalds bog udmærker sig ved ikke at boltre sig i bøvet bling-bling og et prima-potent behov for et ur på hver arm. Der er derimod tale om en sofistikeret hjælp-til-selvhjælpsbog, der ikke bare tager læseren med på en guidet tur ind foran spejlet, men som også tager én med helt ind i klædeskabet and the very fabric of fashion.

Elegant greb i kraven

Torsten Grunwald er tøjmenneske med stort T, og selvom han utvivlsomt brænder for stil og mode på linje med eksempelvis Jørgen Leth, der tidligere på måneden udgav en bog om netop dette, så er Torsten Grunwalds behandling af emnet båret af forfatterens umiskendelige faglighed.

For mens Leths greb i kraven er elegant, ekstravagant og ikke mindst emotionelt på lommefilosofisk vis, så er Torsten Grunwalds ditto nøgternt og nørdet på den semiakademiske måde.

Bogomslag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gyldeldal.

Men til trods for, at alt lige fra valg af farver, mønstre og tekstiler til snit, traditioner og rytme (ja, du læste rigtigt, man kan lytte til tøj) samt de respektive beklædningsdeles (evolutions)historie, indblik i alverdens tilbehør og indkøbstips bliver gennemgået med en grundighed, der er til at tage at føle på, så bliver bogens indhold aldrig for meget af det gode.

Tag for eksempel når det kommer til »tøjets rytme«, der er blandt de 13 vinkler, hvorfra man bør – eller rettere kan – anskue sit tøjvalg. Her beskriver Torsten Grunwald ikke bare rytmen i ord, men også i tal a la 1-1-2-2-2 eller 2-1-2-1-2, hvilket kan lyde kompliceret, men faktisk giver mening efter endt læsning og takket være de mange billeder, der ledager både ord og tal, og som dermed fra start til slut fremkalder privilegerede eksempler på flere af bogens centrale pointer.

»Anbefalingen herfra lyder derfor nok snarere på at bruge værket som et leksikalt opslagsværk, man kan tage i brug, når man står omgivet af tvivlspørgsmål eller søger ny inspiration foran spejlet.«


Torsten Grunwalds tour de force udi levering af gode råd, inspirerende indspark og brugbare tommelfingerregler bliver på intet tidspunkt doktrinære og ubehageligt belærende. Derfor føler man sig som læser heller aldrig dum, når man bøvler med at spejle sig selv i det, Torsten Grunwald diskret anbefaler.

Uden visir

Når det er sagt, så får man ved læsningen af »Stil består« kam til sit hår. Eller sagt på en anden måde; bogens omfangsrige indhold er lidt af en mundfuld, hvis man vælger at tygge sig igennem den på én gang.

Anbefalingen herfra lyder derfor nok snarere på at bruge værket som et leksikalt opslagsværk, man kan tage i brug, når man står omgivet af tvivlspørgsmål eller søger ny inspiration foran spejlet.

Ligesom tonsvis af danske mænd vil gøre lige om lidt, når der skal klædes om til en nytårsaften. Og jeg bliver selv én af dem. For jeg er i tvivl. Men ikke så meget, som jeg var før jeg læste Torsten Grunwalds bog, der i øvrigt indeholder det look, jeg vil angribe hele 2021 med.

Looket er portrætteret på side 249, hvor tobakseksperten Michael C.G. Iversen sidder henslængt i blåligt, ternet tweed og bapper på en cigar … uden visir.

Stil består
Forfatter:
Torsten Grunwald. Sider: 272. Pris: 299,95 kroner. Forlag: Gyldendal.