4 stjerner: Et veloplagt livtag med alt det underlige, vi tager for givet

Boganmeldelse: »Grøn af misundelse« af psykolog Jill Byrnit rammer ofte plet, når hun spidder os allesammen med spidse kommentarer og humoristiske betragtninger, om end moralerne indimellem virker en tand obskure.

Byrnit er flyvende på skrift, men det er næsten for meget af det gode, et overload at humoristiske betragtninger, hvis man læser bogen i et hug, som jeg har gjort forud for denne anmeldelse, skriver Pia Sølftoft. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jill Byrnits lille bog er et sprogligt veloplagt livtag med meget af det, vi moderne mennesker tager for givet. Bogen vil vække til eftertanke, undren og genovervejelse af de små hverdagsbegivenheder, vaner og udtryk, som vi bevidstløst gentager uden at sætte spørgsmålstegn ved dem.

Hvorfor betragter vi det for eksempel altid som et kompliment, hvis vi får at vide, at vi ser yngre ud, end vi er? Og tankevækkende er det, at det ikke er på de højere læreranstalter, at alder udgør et adelsmærke, men derimod i golfklubben, som er et af de eneste steder, hvor ungdom ikke efterstræbes, men »hvor hofteoperationer og podagra fungerer som duelighedstegn«. I golfklubben ved alle, at udtalelsen »Du er så ung, som du føler dig« er en lodret løgn, og senil ulydighed er reglen frem for undtagelsen.

»Byrnit stiller i teksten det rimeligt relevante spørgsmål, som vi alle burde stille os selv, inden vi smækker et billede af den næste grillpølse på Facebook: Vil nogen nogensinde spørge os: »Vil I ikke godt vise os billeder af den mad, I spiste?««


Jill Byrnit, der er ph.d. og har arbejdet som forsker i komparativ psykologi på blandt andet University of Califonia og i dag fungerer som videnskabsformidler på TV og radio, rammer som oftest plet, når hun spidder os og sig selv med spidse kommentarer og humoristiske betragtninger.

Obskure moraler

Som regel tager Byrnit udgangspunkt i et videnskabeligt eksperiment, det være sig af ældre eller nyere dato, og oversætter og anvender konsekvenserne af det givne forsøg, så det taler ind i vores aktuelle kontekst. Ofte er der også en lille morale, som jeg helt ærligt ikke altid forstår.

Den lille bog består af 24 velskrevne småtekster, der oprindeligt har været bragt som klummer her i Berlingske. I bogen er de ordnet efter fire hovedoverskrifter og illustreret med forskellige fotos. Første del bærer titlen »Moderne åndenød«, og i bogens først tekst, der har givet navn til hele samlingen, introduceres vi både til Byrnits suveræne sproglig stilsikkerhed og hendes altid humoristiske afsæt. Teksten handler om den sære og sejlivede trang, vi mennesker gennem de seneste 10-15 år har udviklet: Trangen til at forevige vores føde. Byrnit stiller i teksten det rimeligt relevante spørgsmål, som vi alle burde stille os selv, inden vi smækker et billede af den næste grillpølse på Facebook: Vil nogen nogensinde spørge os: »Vil I ikke godt vise os billeder af den mad, I spiste?«

Anden del har titlen »Vi er ikke robotter« og stiller skarpt på super sære adfærdsmønstre, som at stirre på geder eller sidde på storrumskontorer – uden sammenligning i øvrigt.

Tredje del hedder »Drømme og længsler og parforhold og ferielykke« og diskuteres under parolen: »Lots of fun, quickly gone«.

Fjerde del »Tiden går« fortæller blandt andet om nytten af nytårsforsæt og om, at forandring ikke altid fryder.

Byrnit er flyvende på skrift, men det er næsten for meget af det gode og kan resultere i et overload at humoristiske betragtninger, hvis man læser bogen i et hug, som jeg har gjort forud for denne anmeldelse. I stedet vil jeg anbefale, at man tager den med i sommerhuset eller på stranden og læser en enkel tekst ad gangen. Læs den for dig selv eller for din familie, så tilsættes ferien lidt eftertænksomhed og lune.

Grøn af misundelse og andre fortællinger om det moderne menneske
Forfatter:
Jill Byrnit. Forlag: Plurafutura Publishing. Sider: 142. Vejl. pris: 199,95 kr.