4 stjerner: Dejlig grum og gådefuld spændingsroman afslutter svensk kvartet

Boganmeldelse: Anders de la Mottes »Forårsoffer« handler om svigt, stigmatisering og samfundsmobning af dem, der er eller handler anderledes end flertallet. Romanen er den sidste i la Mottes årstidskvartet og samtidig også den bedste.

Anders de la Motte formår på troværdig vis at forene det mystiske med det hverdagsagtige. Fold sammen
Læs mere
Foto: Forlaget Modtryk

Fjerde gang er den fine gang, og svenske Anders de la Mottes »Forårsoffer« er en dejligt grum og gådefuld spændingsroman, hvor alle de bedste elementer fra de tre foregående bind i hans årstidskvartet trækkes frem og bruges på dygtig vis. Her er gamle uopklarede forbrydelser, forfaldne slotte, ufremkommelige vidtstrakte skove, en sær eneboer og en hovedperson, der selv går og gemmer på noget, hun ikke vil have frem i offentligheden.

Hvor der i de tidligere bøger har været en tendens til, at forfatteren førte sine figurer med fast hånd og dermed ikke lod dem agere frit og troværdigt, så fornemmer man en lidt mere legende tilgang til stoffet i denne sidste og selvstændige bog i serien. Anders de la Motte er blevet en bedre forfatter undervejs, og man er rigtig godt underholdt med dette psykologiske drama fra en dyster svensk soveby.

»Alle fire bøger i årstidskvartetten er bygget op omkring gamle forbrydelser og sejlivede løgne, hemmeligheder og fortrængninger.«


Lægen Thea Lind er flyttet med sin mand, David, der er kok, til hans barndomsby, hvor han skal åbne en fin restaurant i et gammelt slot i udkanten af byen. Bokelund ejes og forvaltes af en lokal stiftelse, som hendes svigermor står i spidsen for, og mens David har travlt med renoveringen og forberedelserne til den snarlige åbning, bliver Thea installeret i byens lægepraksis, som i øvrigt også er betalt af Bokelundstiftelsen.

Da Thea bliver gjort opmærksom på en gammel lokal drabssag, som ingen har den mindste lyst til at tale om, bliver hun nysgerrig og begynder at grave lidt i fortidens hemmeligheder. Sagen om den dræbte 16-årige Elita giver genklang til hendes egen historie, både fordi den myrdede pige og hendes familie havde været udsat for de lokales foragt og var blevet kaldt »tatere«, og fordi pigen synes at have haft et konfliktfyldt forhold til sin temperamentsfulde og kriminelle far.

Mønsterbryder

Thea Lind har selv haft en svær barndom, og man forstår, at hun på en eller anden måde er en mønsterbryder, men den rette sammenhæng går kun gradvist op for læseren. Det sker blandt andet i nogle små brudstykker af telefonbeskeder, som hun undervejs indtaler til en kvinde ved navn Margaux, og som indleder de kapitler, der foregår i realtiden og har Thea som hovedfigur.

Foto: Forlaget Modtryk.

Andre kapitler foregår Valborgsaften tilbage i 1986, den nat, hvor Elita mistede livet. Her indledes kapitler med brudstykker af et brev, som den unge pige skrev umiddelbart inden sin død, og handlingen er en slags kalejdoskopisk indblik i begivenhederne med fokus på forskellige figurer.

Gradvist går flere og flere sammenhænge op for Thea – og læseren, hvis man ikke allerede har gættet lidt af hvert – og hendes nysgerrighed kan ikke holdes nede, selv om mange forsøger. Det giver gevaldige gnidninger med både mand, svigermor og en del andre i byen, og hendes liv er pludselig i fare.

Anders de la Motte formår på troværdig vis at forene det mystiske med det hverdagsagtige, så uhyggen sniger sig effektivt ind på læseren og får det almindelige til at virke sært og det grå og farveløse til umærkeligt at changere til mørke og skummel skumring. Det er ikke sådan, at man bider neglene ned i åndeløs spænding, men man er fra start af og bogen igennem fanget af plottet.

Alle fire bøger i årstidskvartetten er bygget op omkring gamle forbrydelser og sejlivede løgne, hemmeligheder og fortrængninger. Skabelonen er stort set den samme, men indholdet, temaet og niveauet forskelligt. »Forårsoffer« handler i bund og grund om svigt, stigmatisering og samfundsmobning af dem, der er eller handler anderledes end flertallet, og dette fjerde bind runder fornemt kvartetten af.

Forårsoffer
Forfatter: Anders de la Motte. Oversætter: Louise Urth Olsen. Sider: 486. Pris: 299 kroner Forlag: Modtryk.