4 stjerner: Bedstefar Reuters finurlige røverhistorier er godt for nysgerrige små sjæle

Boganmeldelse: Bjarne Reuters børnebog »Historien om englebassen« er proppet med rørende illustrationer, sære ting og skønt sprog.

»Hvordan man rent praktisk klarer den balancegang, gives der ikke noget entydigt svar på, men der pirkes til børnenes forestillingsevner og fornuft, Bjarne Reuters bedstefar er nemlig fuld af mere eller mindre troværdige røverhistorier, og så får man reuterske guldkorn med i købet,« skriver Merete Reinholdt i sin anmeldelse af Bjarne Reuters nye børnebog, »Historien om Englebassen«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en tid, hvor verden oversvømmes af en ubestemmelig flom af fake og breaking news samt alle mulige andre nyheder, er det rart at have en gammel bedstefar som Karl og Vidas i Bjarne Reuters »Historien om Englebassen« til at sætte tingene lidt i relief, give gode råd om, hvad man kan have tillid til, og sætte ens fantasi på prøve. Man skal være varsom med, hvad man tror blindt på, men man skal omvendt heller ikke lukke sine sanser for livets og fantasiens magi.

»Hvordan man rent praktisk klarer den balancegang, gives der ikke noget entydigt svar på, men der pirkes til børnenes forestillingsevner og fornuft, Bjarne Reuters bedstefar er nemlig fuld af mere eller mindre troværdige røverhistorier, og så får man reuterske guldkorn med i købet: »Farfaren sagde, at der var to ting, man aldrig skulle gøre, og det ene var at tro på noget, som var forkert, og det andet var at sige nej til det, som var sandt.«

»Overførte betydninger bliver konkrete og gamle ordsprog og talemåder vækkes til live for nutidens Netflix-forbrugende og på mange andre måder vidende børn.«


»Historien om Englebassen« er en finurlig og fin fortælling om noget af det, der sker omkring os i tilværelsen, om det, der kan ske, og om det, der kunne være sket. Om livet, døden og naturen. Det er fortalt som en enkelt historie, hvor magien ikke nødvendigvis eller ikke kun ligger i det eventyrlige, det utrolige eller utroværdige, men (også) i samspillet mellem de logisk tænkende moderne børn og den fabulerende og gamle, nærmest forhistoriske farfar.

Bogen er en selvstændig fortsættelse af den skønne julekalenderbog »Historien om Nissen«, men hvor den er en vinterbog, er »Englebassen« en sommerbog.

Mindre kan også gøre det

Københavnerbørnene Karl og Vida er blevet inviteret på en lang weekend hos deres farfar, der bor i den nordsjællandske landsby Røste Espeløv. Forinden har farfaren sendt dem en overlevelsespakke med blandt andet kompas, lommelygter, myggenet og modgift, for de skal på tur med overnatning i den nærliggende skov, hvor der ifølge farfaren sker mærkelige og uforklarlige ting.

Bogomslag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gyldendal.

Storbybørnene tror ikke helt på den middelaldergamle bedstefars røverhistorier, men de tager med ham og hans ged Harry Krisna ud for at finde en forsvunden engel og »de lodne«, små nullermandslignende kruseduller, der er faldet ud af en bog, så den nu har helt blanke sider.

Og der sker vitterlig sære ting i skoven, ligesom at der sker skønne ting med sproget, hvor Reuter med sin karakteristiske stil leger med ordene, så overførte betydninger bliver konkrete, og gamle ordsprog og talemåder vækkes til live for nutidens Netflix-forbrugende og på mange andre måder vidende børn. Han sprudler måske ikke helt, som vi bedst kender ham, men mindre kan også gøre det, og det er underholdende og lærerigt for både store og små.

»Historien om Englebassen« er rigt illustreret af Ursula Seeberg, der også tegnede til den første bog om Vida, Karl og deres farfar. Hendes illustrationer har et rørende, eventyrligt naturalistisk udtryk og komplementerer fint fortællingen, der egner sig som højtlæsningsbog for små nysgerrige sjæle, hvad enten de tror på engle og andre røverhistorier eller ej.

Historien om Englebassen
Forfatter:
Bjarne Reuter. Illustrationer: Ursula Seeberg. Sider: 118. Pris: 200 kroner Forlag: Gyldendal.