3 stjerner: Ny bog om bombningen af Shellhuset under Anden Verdenskrig baseret sig ukritisk på ældre litteratur

Angrebet på Shellhuset befriede mange frihedskæmpere, men desværre kostede angrebet liv, da Den Franske Skole ved et uheld blev ramt. Ny bog skildrer angrebet med letlæst tekst og gode fotografier, men nyt bringer den ikke.

86 børn og 13 voksne omkom under bombardementet af Den Franske Skole. Her ses redningsmandskabet kort efter tragedien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ukendt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De allieredes fly angreb 21. marts 1945 Gestapos hovedkvarter i Shellhuset i København. Angrebet havde til formål at ødelægge Gestapos arkiver og befri danske fanger. Angrebet var svært at udføre, for det krævede præcisionsangreb mod bygningens nedre etager, så fangerne på de øverste kunne undslippe. Angrebet lykkedes, men tragedien ramte den katolske pigeskole på Frederiksberg og boligområdet omkring skolen, der ved en fejl blev bombet. Frederiksberg-området lignende Dresden efter fejlbombningen.

Ude i Europa blev hele byer raseret af luftangreb, og mennesker døde i tusindvis. Tragedien ved Den Franske Skole var den aktion, der kostede flest menneskeliv i Danmark, og mindes mange steder nu 75 år efter. Historikeren Christian Aagaard udsender i 75-året for bombeangrebet bogen »Bombemål Shellhuset – og katastrofen ved Den Franske Skole«. Bogen sætter angrebet mod Shellhuset ind i en bredere sammenhæng og gengiver en lang række fotografier – ja, stort set er det en billedbog med billedtekster.

Kvarteret omkring Den Franske skole og Maglekildevej står i flammer efter bombardementet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ukendt.

Angrebet var ikke det eneste af denne type, for RAF havde foretaget lignende angreb andre steder i Europa mod nazistiske hovedkvarterer. Christian Aagaard citerer en række bøger med vidneudsagn fra de frihedskæmpere, som det lykkedes at flygte fra den brændende bygning, og fra de piger, som overlevede bombardementet af Den Franske Skole samt udsagn fra redningsfolk.

Gribende beretninger fra overlevende

Angrebet på Shellhuset omfattede 51 fly, hvoraf de allierede mistede seks fly og ni ombordværende. I alt døde ca. 200 mennesker ved flyangrebet på Shellhuset. Man havde håbet at få ram på ledende Gestapo-folk, men de fleste af disse var ude af huset, da angrebet kom.

»Søsteren lagde mig oven på sig for at holde mig oppe af vandet. Hun druknede selv.«


Ved Den Franske Skole døde 86 børn og 18 voksne, og på Henrik Ibsensvej var der fire omkomne. At der ikke var flere omkomne i kvarteret skyldtes, at lejlighederne hovedsageligt var tomme, fordi beboerne var på arbejde, men 900 mistede deres hjem. Fotografierne i bogen giver et klart indtryk af, hvor omfattende skaderne var, og hvor heldigt det var, at ikke flere kom til skade eller døde.

Bogen har selvfølgelig en række gribende beretninger fra børn og voksne, der overlevede angrebet på skolen, og disse beretninger vil uden tvivl også gribe en ung generation af læsere: »Vi gik ned ad trapperne. Vi var på vej ind i beskyttelsesrummet, da bomben kom, og trappen faldt sammen over os. Jeg lå der i 12 timer. En søster lagde sig over mig for at beskytte mig mod faldende murbrokker. Lidt senere blev vandrørerne sprængt af endnu en bombe, og kælderen blev oversvømmet af det varme radiatorvand. Søsteren lagde mig oven på sig for at holde mig oppe af vandet. Hun druknede selv,« fortæller Hanne Park, der var seks år i 1945.

Bombardementet af Shellhuset 21. marts 1945. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ukendt.

Overset angreb på fynsk Gestapo-hovedkvarter

Christian Aagaard medtager også de allierede flyveres angreb 17. april 1945 på Gestapos fynske hovedkvarter på Husmandsskolen i Tarup, fordi det var en konsekvens af angrebet på Shellhuset. Også her kom det ved en fejl til at gå ud over et civilt område, og 12 villaer blev ødelagt og 150 beskadiget. I alt blev ni civile danskere dræbt og 198 såret, men Gestapos hovedkvarter blev ødelagt. Det er fint, at denne bombeaktion er med, for den er blevet overskygget af begivenhederne i København.

Christian Aagaard skriver i sin indledning, at bogen er rettet mod en ny generation, og bogen er derfor skrevet på en let måde, og fotografierne er en god måde at lede unge mennesker til en forståelse af tragediens omfang.

Der er imidlertid ikke noget nyt i bogen, og det er skuffende, når forlaget Lindhardt og Ringhof udsender en stor og dyr bog, at den så baserer sig ukritisk på ældre litteratur, og at forfatteren ikke selv har lavet ny forskning.

Hvis man skal læse grundigere værker om angrebet, så skal man til bogen »Bomber over Danmark« (1988) af Henrik Skov Kristensen, Claus Kofoed og Frank Weber og Henrik Ahlmanns »Den Franske Skole« (2005). Eller man kan se den fremragende dokumentarfilm »Angrebet på Shellhuset« (2013) af Simon Bang og Martin Sundstrøm, der har været vist på DR.

Bombemål Shellhuset – og katastrofen ved Den Franske Skole

Forfatter: Christian Aagaard. Sider: 352. Forlag: Lindhardt og Ringhof. Pris: 400 kroner.