3F-formand om den pressede tomat: Én ting kommer vi ikke til at lave om på

Formand for 3Fs grønne gruppe på Fyn kan godt forstå, hvis gartnerierhvervet føler sig presset af den grønne omstilling. Men der er en ting, man ikke skal gøre.

Agnieszka Teofilska plukker tomater hos Alfred Pedersen & Søn i Bellinge syd for Odense. Hos virksomheden får alle ansatte i dag overenskomstmæssig dansk løn, uanset om de bor i Danmark eller kommer som sæsonansat fra Østeuropa. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Afdelingsformand for gartneransatte på Fyn Charlotte Vincentz Petersen forstår godt bekymringen for en fremtid med nye klima- og miljøkrav og -udgifter hos de danske tomatgartnere.

Faktisk deler hun bekymringen for, at nogle af de omkring 5.000 ansatte, som erhvervet beskæftiger direkte eller indirekte, skal gå tabt.

Men den udgift, som fylder mest i gartneriernes regnskaber, er hun ikke klar til at rokke ved.

»Vi har godt nok set, at nogle af gartnerierne har haft de bedste regnskaber siden 1985, så man kan godt forestille sig en kultur med, at man brokker sig forlods, fordi bekymringerne for fremtiden spiller ind,« siger hun og tilføjer:

»Men jeg kan sådan set godt forstå, at de er bekymrede. Gartneriet er et energitungt erhverv, og det bliver totalt umuligt at være konkurrencedygtig med nabolandenes gartnerier, som producerer det samme, hvis udgifterne til energi stiger. Så selvfølgelig kan jeg være bekymret for de arbejdspladser, der er i gartnerierhvervet.«

En tidligere analyse fra COWI har vist, at et forholdsvist højt lønniveau er med til at tynge gartnerierhvervet, som er et arbejdskraftintensivt erhverv.

35 kroner mindre i løn i Sverige

Ifølge Mads Pedersen, indehaver af og administrerende direktør for Alfred Pedersen & Søn, er den største årsag til, at gartneribranchen har så svært ved at tjene penge, at lønningerne i gartneribranchen er højere end i udlandet – og faktisk også forholdsvis høje på det danske arbejdsmarked.

Mads Pedersen driver gartneri i Bellinge syd for Odense og i Trelleborg i Sverige, og han betaler en dansk gartneriarbejder omkring 154 kroner i timen, og hvis man lægger tillæg og ferie oveni, når lønnen op på godt 215 kroner i timen. Dermed betaler han omkring 35 kroner mere til danske medarbejdere end til svenske.

Det er en meget stor del af forklaringen på, at Mads Pedersen henter mellem 75 procent og 90 procent af sit overskud i Sverige hvert år. Den anden forklaring er, at han fyrer med træflis på sit gartneri i Sverige og dermed ikke er underlagt EUs kvotesystem.

Men også efter danske forhold er gartneriansattes løn høj.

Andrii Romaniuk pakker tomater hos Alfred Pedersen & Søn i Bellinge på Fyn. Virksomheden beskæftiger i alt 170 fuldtidsansatte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

»Hos gartnerne betaler vi sjovt nok omkring 30 kroner mere i timen, end en industrivirksomhed betaler sine timelønnede medarbejdere. Vi betaler også mere, end de store supermarkedskæder betaler deres medarbejdere. Det er noget, arbejdsgiverforeningen og 3F har forhandlet. Der må man bare sige, at 3F har været gode til at forhandle inden for vores område,« siger Mads Pedersen.

»Man kan da godt tænke, at havde vores medarbejdere samme løn som en, der var ansat i Bilka, så ville vi stå meget bedre. Men sådan er virkeligheden, og jeg har ingen ambitioner om eller tro på, at vi kan lave om på det,« tilføjer Mads Pedersen.

Alle får samme løn

For omkring ti år siden forsøgte han sig med at ansætte udenlandske vikarer, men det førte til en sag med 3F. Det endte med et forlig på omkring en kvart millioner kroner, og siden har Mads Pedersen valgt at betale samme danske løn både til sine fastansatte og til sæsonansatte, som for en stor dels vedkommende kommer fra Østeuropa.

»Alle her på gartneriet arbejder på danske overenskomster, også dem, vi får ind under spidsbelastningen,« siger Mads Pedersen.

Ifølge Charlotte Vincentz Petersen er samarbejdet med Mads Pedersen da også rigtig godt i dag.

Men selvom en dansk gartneriansats løn ligger betydeligt over både udenlandske gartneriansatte og andre danske faggrupper, mener Charlotte Vincentz Petersen ikke, at det er her, man skal sætte ind for at redde den danske tomat.

»Jeg mener ikke, at løsningen er at skrue på den knap, der hedder danske lønninger. Hele vores samfundsmodel er jo bygget op om, at der er arbejdsgivere og lønmodtagere, og at lønmodtagerne får en ordentlig løn, de kan leve af,« siger Charlotte Vincentz Petersen.

Tudetosset hvis vi ikke kan drive gartnerier

I stedet mener hun, at politikerne har et ansvar for at sikre, at de øvrige grundvilkår for gartneribranchen er på lige fod med vilkårene i andre lande.

»Jeg siger ikke, at der skal være samme løn i de andre EU-lande fra dag ét, men jeg kan forstå, at gartnerier i andre lande for eksempel bliver understøttet med offentlige kroner. Der synes jeg, at der bør være en form for ensartethed. Det samme gælder energi- og klimaafgifter,« siger Charlotte Vincentz Petersen.

»Jeg synes, det er tudetosset, hvis vi af hensyn til klimaet laver noget i Danmark, som gør det umuligt at drive gartnerier på Fyn og i resten af landet, hvis man ikke gør det samme i nabolandene. Når politikerne indgår aftaler, er de nødt til at kigge på, hvad betingelserne for lignende produktion er i andre lande. Ellers eksporterer vi bare arbejdspladser ud af landet. Og det giver ikke mening,« tilføjer hun.

3F har udarbejdet deres eget forslag til en klimaplan for landbrug og gartneri i Danmark, og her er fagforbundet blandt andet fortalere for, at der skal være en belønning – ikke kun straf i form af afgifter – til de virksomheder, der rent faktisk arbejder konstruktivt med klimadagsordenen.