Her er tre nye forslag til Palads' fremtid: »Jeg tror, Gernes ville have elsket det«

Det har længe været til debat, hvad der skal ske med Palads på Axeltorv. Torsdag præsenterede tegnestuen COBE tre nye forslag. To af dem tager afsæt i den oprindelige facade – og et af dem flytter tårnet ud på pladsen.

I et af forslagene skal tårnet fra »det gamle Palads« rykkes ud på Axeltorv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I årevis har det været til diskussion, hvad der skal ske med byens mest farverige biograf.

Siden 2017 har forslagene strakt sig fra nedrivning af bygningen og en overdækning af banegraven, hvilket blev lagt ned efter protester fra københavnerne. BIG – Bjarke Ingels Group har også været på banen med et stort projekt, der ligeledes blev trukket tilbage.

Nu gør Nordisk Film endnu et forsøg. Torsdag formiddag fremlagde tegnestuen COBE sine tre forslag til en fremtid for den mere end 100 år gamle biografbygning, som i 1989 blev malet i pastelfarver af kunstneren Poul Gernes.

Alle tre skitseforslag tager afsæt i den eksisterende bygning – de to første dog langt mere end det sidste. Samtidig er alle planer om et højhus bagravet, fortæller Dan Stubbergaard, arkitekt og grundlægger af COBE.

Fælles for de tre nye forslag er, at de har ti underjordiske biografsale, to sale over jorden og to store etager til restauranter og filmrelateret underholdning. En offentlig tagterrasse går også igen

Dan Stubbergaard fra COBE, som står bag de tre nye forslag til et fremtidigt Palads. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

»Der er tre forskellige strategier for bevaring og genetablering af Palads' meget ikoniske facade. I den første bevarer vi maksimalt den eksisterende facade og genetablerer det centrale foyerrum. I version to bevarer vi lidt mindre. Der er også et bud, hvor vi siger: 'Hvad nu, hvis Palads ikke er der mere, hvad kunne der komme i stedet',« siger Dan Stubbergaard, der understreger, at man arbejder med en bygningshøjde og volumen, der passer ind i forhold til de omgivende bygninger.

»Vi kalder det for mellemskalaen, det vil sige en bygningshøjde, der er i et godt naboskab med de andre bygninger. Vi arbejder med en skala mellem 30 og 40 meter. Det er en markant ændring i forhold til det tidligere fremlagte,« siger han.

Klassisk, moderne og grøn

I sommer inviterede grundejeren og Københavns Kommune til borgermøder med henblik på at lade københavnerne komme til orde. Det blev til flere hundrede høringssvar. Det er blandt andet på baggrund af de svar, at COBE har udviklet tre scenarier for biografen.

De tre forslag tager desuden afsæt i et større borgermøde, tegnestuen var med at til afholde i maj.

»På borgermødet fik vi 341 holdninger. Der var to modsatrettede ønsker: 'Bevar bygningen', 'lad farverne være' eller 'riv bygningen ned og start forfra'. Eller eksempelvis: 'Plant en masse nye træer, og gør det meget grønnere', mens andre sagde: 'Fjern de træer på Axeltorv, de skygger'. Det er interessant at arbejde med de forskellige holdninger til byen. Det har vi prøvet at indarbejde i de her tre skitser,« siger Dan Stubbergaard.

I det 'klassiske' Palads bevares blandt andet facaden med Gernes' farver. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

Det første forslag kalder arkitekterne 'det klassiske'.

»Vi har taget fat i en lang række input og holdninger fra borgerne. For eksempel: 'Jeg holder meget af de skæve træk, som Palads-bygningen har', 'bevar den gamle bygning' og 'lad farverne være',« forklarer Dan Stubbergaard.

»Vi bevarer skallen, genetablerer foyerrummet, sætter et nyt hus ned i det gamle,« forklarer han.

»Det giver en lagdeling af den historiske facade og udsmykningen, og bagved ligger der et nyt hus, som vokser op og danner en ny baggrund til det gamle. Palads er stadig genkendeligt, men der er kommet et nyt lag til,« siger han.

Tårnet ud på pladsen​​

I det andet forslag, det 'moderne Palads' bevares stueetagen af facaden. Til gengæld rykkes det eksisterende tårn ud på Axel Torv.

»Vi skærer den øverste etage af og rykker tårnet ud på Axeltorv som et nyt centralt fixpunkt i byrummet. Det her med tårnet kender vi fra andre steder i København med aviskiosken. Det vil kunne skabe liv på Axeltorv, som i dag er en lidt trist plads,« siger Dan Stubbergaard og tilføjer:

»Jeg tror, Gernes ville have elsket det.«

I skitsen til 'Det moderne Palads' er tårnet flyttet ud på Axeltorv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

Han understreger desuden forbindelsen til de omgivende bygninger.

»Mange af bygningerne i området er fritstående, retningsløse bygninger. I kender Cirkusbygningen, Vesterport Station, men også alle de organiske bygninger, der svinger sig i Tivoli. Her indgår Palads i den logik, der er meget særlig for området,« siger han.

»Riv lortet ned«

Det sidste forslag – det grønne Palads – er på sin vis mere drastisk.

»Her tager vi udgangspunkt i den holdning, der hedder 'riv det gamle lort ned, og byg noget nyt'. Den eksisterer også,« siger Dan Stubbergaard om skitsen.

I forslaget 'Grønt Palads' starter tegnestuen forfra. Her er blandt andet beplantning på bygningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

Som i de andre forslag er her en stor tagterrasse, der er åben for alle københavnere.

»Det er en helt ny bygning, der opstår og markerer sig i en helt ny måde,« siger Dan Stubbergaard.

»Biograf i verdensklasse«

Både Dan Stubbergaard og Asger Flygare Bech-Thomsen, administrerende direktør i Nordisk Film Biografer, understreger, at biografoplevelsen skal være i centrum.

»Siden slutningen af 90erne har vi afsøgt mulighederne for at foretage en gennemgribende fornyelse. Formålet med at starte forfra var at finde et kompromis, hvor vi både imødekommer vores gæsters ønske for en moderne biograf og udvikler biografen med respekt for det Palads, mange holder af. Det vigtigste er, at vi får en biograf i verdensklasse,« siger Asger Flygare Bech-Thomsen.

»Palads er en helt særlig bygning i København, men det er også en bygning, som repræsenterer 100 års biografhistorie. Men hvis man er her i dag, er det en forældet biograf. Der er nogle mange utidssvarende sale,« tilføjer Dan Stubbergaard.

I et af forslagene skal tårnet fra »det gamle Palads« rykkes ud på Axeltorv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

»Vi ønsker generelt at åbne Palads op og invitere byen indenfor på en helt andet måde, end man gør i dag,« tilføjer han.

Læs Holger Dahls anmeldelse af de her forslag her.

De tre skitser bliver desuden præsenteret ved et åbent møde klokken 17 i dag.