Hvad skal der ske med Palads-bygningen i København? Over 200 borgere har afgivet deres svar

Ejeren af Palads-grunden har ikke noget færdig projekt klar for, hvordan en kommende modernisering af Palads skal ud. Først vil man lytte til borgerne. Inden høringsfristens udløb i dag har flere hundrede borgere nået at give deres holdning til kende.

Over 200 høringssvar er strømmet ind i forbindelse med, at ejeren af Palads-biografen ved Vesterport i København vil modernisere bygningen. Arkivfoto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En lang række borgere har givet deres mening til kende om en kommende modernisering af Palads-grunden i København.

I skrivende stund er 253 høringssvar strømmet ind til høringsportalen, viser Berlingskes optælling. Fristen for at give sit besyv med er i dag.

Nordisk Films Biografer, som ejer Palads-grunden, forsøgte sig i 2017 med det såkaldte banegravsprojekt og senere med et projekt, som tegnestuen B.I.G. stod bag. Begge projekter indebar en nedrivning af den eksisterende bygning. Begge projekter blev mødt af massiv kritik og blev droppet.

For nylig inviterede grundejeren og Københavns Kommune i stedet til borgermøder med henblik på at lade københavnerne komme til orde.

Nordisk Films Biografer har søgt om at få lov til at bygge en op til 40 meter høj bygning på grunden. Man har understreget, at der ikke på forhånd foreligger et færdigt projekt, men at planen er at lytte til borgernes input.

Berlingske har gennemgået høringssvarene.

»Hvis Palads-bygningen skal udvides, skal den ikke skal være højere end nu. Bygningen skal i så fald udvides nedad og ind under Axeltorv, eftersom der ikke er behov for vinduer i biografer,« skriver Indre By lokaludvalg i dets høringssvar.

Lokaludvalget ser gerne, at der bliver afholdt en international arkitektkonkurrence. Og man bør under ingen omstændigheder rive den nuværende bygning ned.

Farverigt mod og livsglæde

I mange af høringssvarene lægger borgerne vægt på, at Palads-bygningen i alle tilfælde bør bevares.

Eksempelvis mener Københavns Museum, at bygningen burde udpeges som »bevaringsværdig«.

»Under alle omstændigheder bør der tages hensyn til bevaringsværdierne og i særdeleshed den ikoniske farveskala i den kommende udvikling af området,« står der i museets høringssvar.

»Bevarelse af Plads er vigtigt for byen og for turister, der kan få et smil på læben og huske København for farverigt mod og livsglæde,« skriver 55-årige Henriette Malene Cavling, der bor på Frederiksberg.

Katrine Endelt, der bor i Valby skriver:

»Bevar facaden på Palads. Den er ikonisk og en del af København. Indvendigt kunne den godt bruge en modernisering, men ydersiden er perfekt, som den er.«

Også Danmarks Naturfredningsforenings københavnske afdeling blander sig i debatten.

»Bygningen vil miste sin karakter, hvis der føjes ekstra etagemeter på samt eventuel ændring af bygningens udformning. Det er ikke nødvendigt, at bygningen skal rumme flere kontorer og udadvendte funktioner. Det er der rigeligt af omkring denne bygning,« skriver formand Knud Erik Hansen.

I høringssvarene er det småt med de konstruktive ideer.

Indre By lokaludvalg foreslår dog, at man overvejer at reducere antallet af biografsale fra 12 til seks. Og udvalget peger på muligheden for i stedet at bygge en ny, stor biograf på Vestegnen.