Arkitekter vinder »verdensmesterskab« for Amager Bakke: »Byboere skal røre sig meget mere, og det taler det her projekt ind i«

De danske arkitektfirmaer Bjarke Ingels Group (BIG) og SLA vinder prisen for »Verdens Bedste Bygning« ved World Architecture Festival. Prisen adskiller sig ved, at arkitekterne skal fremlægge deres projekt for en jury. Det er en mere seriøs måde at tildele priser på, mener partner og designdirektør for SLA, der har stået for bakkens tagpark, mens BIG har designet bygningen.

Det gamle forbrændingsværk på Amager bliver i dag brugt både »urban bjergvandring« og skiløb. BIG og landskabsarkitekterne bag projektet har netop modtaget en stor pris for deres arbejde. Fold sammen
Læs mere
Foto: SLA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nogle arkitekturpriser er man gladere for at modtage end andre, understreger Rasmus Astrup, partner og designdirektør i arkitektfirmaet SLA.

Sammen med Bjarke Ingels Group (BIG) har hans firma netop fået tildelt en pris i kategorien »World Building of the Year« for Amager Bakke i København.

Prisen blev uddelt forleden ved World Architecture Festival (WAF). Den er verdens største arkitektur- og designfestival og afholdes hvert år med cirka 1.000 deltagende arkitekter og landskabsarkitekter fra hele verden.

»Det specielle ved World Architecture Festival er, at den altid har et stort og stærkt felt af internationale designere, og at man skal fremlægge sit projekt for en jury. I finalen sidder der en såkaldt super jury, og her skal man også diskutere projektets design og værdisæt. Så det er en mere seriøs måde at tildele priser på,« siger Rasmus Astrup.

Amager Bakke består af henholdsvis kraftvarmeværk, skibakke og naturpark i ét. Naturtagparken indeholder både skibakke, vandrestier, løberuter, udsigtssteder, rooftop-café og verdens højeste klatrevæg.

Med mere end 300 træer og 7.000 buske og plantebiotoper er Amager Bakkes affaldsenergianlæg nu hjemsted for hundredvis af fugle, bier og blomster og har skabt et helt nyt urbant økosystem i København, hvilket også er en af årsagerne til, at SLA, der har specialiseret sig i landskabsarkitektur, fik prisen sammen Bjarke Ingels Group (BIG).

»Urban bjergvandring«

Mens BIG fik ideen til en skibakke ved forbrændingsanlægget, har SLA bidraget med designet af det grønne rundt om kraftværket og ovenpå taget – det vil sige beplantningen, løberuterne, opholdspladserne, biodiversitetsstrategien og vandrestierne langs skiarealet.

»Folk kommer fra nær og fjern for at opleve en urban bjergvandring. Det har været super spændende at designe landskabet i så stejlt et terræn. Både teknisk og rumligt. Samtidig er det en kæmpe inspiration for hele verden i forhold til at tænke byer, og hvordan vi udnytter deres infrastruktur anderledes,« siger Rasmus Astrup.

»Bakkens tagpark er jo blevet et yndet udflugtsmål for både københavnere og turister. Det er blevet en ny rekreativ attraktion for byen. Byboere skal røre sig meget mere, og det taler det her projekt ind i,« tilføjer han.

Amager Bakke åbnede for gæster på skibakken i vinteren 2019. Den er udtænkt af Bjarke Ingels Group, som også modtog prisen for »bedste bygning« forleden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen.

At netop Amager Bakke er løbet med hæderen, overrasker ikke Berlingskes arkitekturanmelder Holger Dahl.

»Den tager noget så vildt som et afbrændingsanlæg og gør til en byattraktion, så det er oplagt, at den ville få den præmiering. Noget beskidt infrastruktur, som man i gamle dage helst ville have langt væk,« siger Holger Dahl og tilføjer, at projektet, der har nogle år på bagen, og har været vist i stort set alle arkitekturmagasiner.

Han mener også, at prisen, som uddeles ved World Architecture Festival, adskiller sig fra mange andre.

»Arkitektbranchen lider lidt under, at der findes et hav af forskellige priser. Derfor besluttede man for 15-20 år siden at indstifte en fagfællernes pris. Her skulle juryen bestå af toparkitekter fra hele verden. Man kan sige, at World Architecture Festival er et forsøg på at skabe en samlet pris for arkitekturverdenen – ligesom man har The World's 50 Best Restaurants inden for gastronomien,« siger han.

Ud over Amager Bakke modtag SLA prisen for »World Landscape of the Year« for en park i Abu Dhabi: Al Fay Park, der er Mellemøstens første urbane biodiversitetspark.

De danske arkitekter vandt over 500 shortlistede projekter i over 30 forskellige underkategorier.