Shitstorm efter kommentar om magtfulde kvinders udseende: »Det hører lige så lidt hjemme i 2021, som at kvinder selv er skyld i voldtægt, hvis de går i lårkort«

I en kommentar bragt i Berlingske har journalist og kommentator Birgitte Erhardtsens synspunkter om magtfulde kvinders udseende og påklædning givet anledning til heftig debat på sociale medier. Hendes holdninger hører fortiden til, lyder kritikken.

I en kommentar argumenterede Berlingskes Birgitte Erhardtsen for, at statsminister Mette Frederiksen (S) ikke skal lægge ører til den samme snak om hendes køn som tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), fordi hun ikke gør lige så meget ud af sit udseende. Men præmissen er forfejlet og gammeldags, mener en række erhvervskvinder, der har kritiseret kommentaren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/ Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kvinders kompetencer skal ikke vurderes på baggrund af deres udseende, lyder kritikken af en kommentar fra Birgitte Erhardtsen, som blev bragt i Berlingske i den forgangne uge. Berlingske har talt med nogle af de kvindelige erhvervsdrivende, der har været eksplicitte i deres kritik af kommentaren.

Synspunkterne hører fortiden til, mener kvinderne. Et menneske i erhvervslivet skal vurderes udelukkende på sine kompetencer – ikke køn og påklædning.

Christiane Vejløs reaktion på Twitter:

En gammeldags holdning

»Fortiden har ringet. Birgitte Erhardtsen har begået et dybt anakronistisk indlæg i kønsdebatten,« siger iværksætter Christiane Vejlø, der er CEO for Elektronista Media.

»Præmissen, om at kvinder skal nedtone deres kvindelighed for at tækkes et maskulint domineret arbejdsmarked, hører lige så lidt hjemme i 2021 som argumentet, at kvinder selv er skyld i voldtægt, hvis de går i lårkort. Problemet ligger ikke hos kvinden,« siger Christiane Vejlø.

Birgit Aaby, iværksætter og stifter af rengøringsvirksomheden Combi Service, er helt enig i, at kommentaren er udtryk for et forældet syn på kvinder og køn.

»Birgitte Erhardtsen synes, at vi skal have kedeligt tøj på og en knold i nakken, for hvis ikke vi gør det, så er vi dumme. Det, synes jeg, er vildt,« siger hun og tilføjer:

»Det er sindssygt, at vi ikke er kommet længere. Og hvor det stadig gælder, at hvis man gør noget ud af sig selv, så er det næsten lig med, at man er uintelligent. Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at vi stadig er der i 2021.«

Ønsker ikke en heksejagt

Frederikke Schmidt, der er grundlægger af skofirmaet Roccamore, mener også, at kommentaren er udtryk for et gammeldags kvindesyn. Men hun er på sin vis glad for, at Birgitte Erhardtsen skrev kommentaren, da hun håber, det kan bringe en vigtig debat med sig.

»Det er på sin vis super fint, at hun skrev sin kommentar, fordi vi så kan få talt om det her. Jeg er bare ærgerlig over, at hun er så unuanceret. Hun lægger meget vægt på, at der kun findes ét synspunkt, og det er hendes. Og det er, at hvis du gør noget ud af dig selv som kvinde, så bliver du sidestillet med en tomhjernet gås, og hvis du ikke gør noget ud af dig selv, så er du tydeligvis en, der går op i dit arbejde og er seriøs. Og det er meget unuanceret og en meget gammeldags holdning,« siger Frederikke Schmidt.

Frederikke Schmidts reaktion på LinkedIn:

For Frederikke Schmidt er det dog vigtigt, at debatten ikke handler om Birgitte Erhardtsen, men om den større og mere strukturelle debat om kvindesynet på arbejdsmarkedet.

»Jeg er ikke fan af, at der kommer en heksejagt ud af det, og jeg vil ikke tale om Birgitte (Erhardtsen, red.) som person. Men mere generelt synes jeg, at det er ærgerligt, at Berlingske ikke har nogle yngre og mere toneangivende kommentatorer, der kan sætte en dagsorden, som er mere relevant for dem, der læser jeres avis i dag,« siger Frederikke Schmidt og tilføjer:

»For hvis Berlingske bliver ved med at insistere på, at de, der sætter tonen, er dem, der lever i en anden tidsalder end dem, der læser avisen, så smutter dem, der læser avisen.«

Ud med fordommene og ind med diversiteten

Alle tre erhvervskvinder lægger vægt på, at man skal flytte fokus væk fra påklædningen og fordommene og fokusere på kompetencer.

»Vi skal have en debat om, at kompetence intet har at gøre med, hvordan du ser ud, eller hvor du kommer fra. Det er dine handlinger, du skal dømmes på og ikke dit udseende,« siger Birgit Aaby.

Hun påpeger også, at debatten i den forbindelse ikke kun bør handle om køn eller påklædning:

»Det gælder også, hvis det handler om, at andengenerationsindvandrere ikke bliver kaldt til jobsamtale, hvis de hedder Mohammed. Men hvis du hedder Jens, så bliver man kaldt til samtale. Det er jo også en fordomssnak, og jeg håber, at det her kan være med til at sætte gang i en fordomssnak om, at vi skal lade være med at have holdninger og fordomme til, hvordan folk ser ud,« siger hun.

En video på skuespilleren Julie Zangenbergs Instagram-profil med tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og Julie Zangenberg, der blev udgivet som en reaktion på Birgitte Erhardtsens kommentar. Videoen er optaget af Birgit Aaby:

I samme tråd mener Christiane Vejlø heller ikke, at kvinder skal nedtone deres køn for at have en legitim plads i toppen af erhvervslivet eller i politik. Hun henviser til, at forskning inden for innovation peger på, at diversitet er afgørende for, at gode ideer kan vokse.

»Derfor bør vi i langt højere grad opfordre til forskellighed. Og diversitet er ikke kun køn. Birgitte Erhardtsen er måske en del af en ældre generation af kvinder, som selv har kæmpet så hårdt, indgået så mange kompromiser og overskredet så mange personlige grænser for at være one of the boys, at de er blevet blinde for, at det faktisk slet ikke bør være sådan,« siger Christiane Vejlø.

Og hvis man ikke begynder at favne mere bredt på arbejdsmarkedet og i erhvervslivet, risikerer man, at udviklingen går i stå, mener Frederikke Schmidt:

»Det er ikke okay, at man taler om unge, kvindelige ledere på samme måde, som man gjorde før i tiden. Der er en ny trend og retorik i gang, og vi bliver nødt til at følge med. Og hvis vi ikke følger med, så får vi ikke flere kvindelige ledere og iværksættere, fordi det simpelthen er for hårdt hele tiden at skulle vejes på baggrund af ens udseende og føle, at man ikke har succes, fordi man ikke er pæn nok eller omvendt, fordi man er pæn,« siger hun.

Birgitte Erhardtsen svarer på kritikken

»Kritikerne læser synspunkter ind i min klumme, som jeg ikke har. Jeg har heller aldrig gjort mig til talsmand for, at kvinder er uintelligente, hvis de gør noget ved deres udseende. Det er frit opfundet fra kritikernes side,« siger Birgitte Erhardtsen og tilføjer:

»Jeg mener bestemt heller ikke, at kvinders kompetencer skal vurderes på deres udseende. Tværtimod, har der – som i Helle Thorning-Schmidts tilfælde – været al for megen snak om hendes køn og udseende, og det er befriende, at ingen taler om Mette Frederiksens udseende,« siger hun.

Statsminister Mette Frederiksen (S) og departementschef i Statsministeriet Barbara Bertelsen »åbner ingen flanker for useriøse angreb og karakteristik ved at lade sig friste til at spille kvindekortet og klæde sig lidt mere sexet eller labert end godt er, når man vil tages seriøst som toppolitiker,« skrev Birgitte Erhardtsen blandt andet i sin kommentar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Kan det ikke også handle om, at Mette Frederiksen ikke er den første kvindelige statsminister?

»Jo, jo. Men jeg synes også, det handler om, at Mette Frederiksen har valgt en mere neutral stil. Og kvinderne må klæde sig præcis, som de vil. Jeg tror bare, det ville gå dem nemmere, hvis de klædte sig mindre opsigtsvækkende,« siger Birgitte Erhardtsen og tilføjer:

»Fokus på kvinders køn og udseende risikerer at skygge for kvindernes faglighed, resultater, politik og kompetencer. Derfor er det en god idé, at kvinder – ligesom de fleste mænd gør – navigerer i forhold til den dresscode, der gælder, og klæder sig rimelig neutralt, så opmærksomheden i stedet rettes mod både mænds og kvinders resultater og politik.«

Men er det ikke også, fordi det er mænd, der har skabt den dresscode?

»Jo, det er 100 procent derfor, det er sådan. Men nu er det jo mændene, der sidder på de fleste topposter. Og så må kvinderne jo kæmpe sig ind, og det synes jeg kun er godt, at de gør det. Men så må man jo lave den ændring efterhånden. Den dag, man har en mere lige fordeling af kønnene i topposterne, så må man jo lave den ændring, hvis man synes, det er vigtigt,« siger Birgitte Erhardtsen.